Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

5 dôvodov, prečo by mali byť MS 2019 na Slovensku

Naša krajina oznámila kandidatúru na svetový šampionát v roku 2019. O organizáciu sa Slováci pobijú so Švajčiarskom.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Momentálne zrejme nikto nepochybuje, že majstrovstvá sveta 2011, ktoré sa konali v Bratislave a Košiciach boli jednými z najvydarenejších v celej histórii. Niet sa čo diviť, že sa naša krajina snaží tento úspech zopakovať a získať pre našu krajinu tiež aj hokejový turnaj v roku 2019. O konečnom výsledku sa rozhodne na očakávanom hokejovom sviatku v Českej republike.

Pravdou je, že Švajčiarsko je v tomto smere obrovským konkurentom. Hovorí za to najmä fakt, že na najvyššom poste IIHF sedí Švajčiar René Fasel. Posledný šampionát, ktorý sa konal práve u Helvétov ale príliš nevyšiel. Fanúšikovia na ňom našli množstvo chýb a do povedomia sa nedostala ani sľubovaná famózna turnajová atmosféra. Nevýhodou Slovenska môže byť, že na rozdiel od Švajčiarov, ktorí hostili MS v roku 2009, sa o šampionát uchádzame opäť a to ani nie po 4 rokoch. Nebudeme sa však baviť o možných hrozbách, prinášame vám 5 dôvodov, prečo by mal byť hokejový turnaj práve na Slovensku.

1. Atmosféra

To, čo ukázali Slováci v roku 2011, len tak niekto neprekoná. Fanúšikovia z celého sveta uznávali, že hokejoví nadšenci sú v našej krajine absolútne famózni. Atmosféru, ktorá panovala cez zápasy domácej reprezentácie nám závideli azda všetci, či už hráči, tréneri alebo samotní fanúšikovia. Dobrú náladu však rozhodne nebolo cítiť len na zápasoch Slovákov. Či už ste boli v uliciach, fan zónach alebo na štadióne, hokejové šialenstvo vás jednoducho neobišlo. Nedalo sa necítiť, že Slovensko bolo na dva týždne hokejovo najdôležitejším miestom na svete. Dnes už môžeme len lamentovať nad tým, akú atmosféru by Bratislava, Košice, ale aj zvyšné obce a mestá zažili, ak by Slováci nevypadli tak skoro. Nič to však nemení na fakte, že naša krajina cez šampionát ukázala, že hokej ju nielen baví, ale mu aj rozumie.

2. Pomer cien

K fantastickej atmosfére zaiste dopomohli aj ľudové ceny. Slovensko sa z európskeho hľadiska ešte stále považuje za kraj, kde sú ceny pre väčšinu ľudí prijateľné. Pri prívale fanúšikov z Nemecka, či zo severu Európy je tak jasné, že zatiaľ čo, oni sa budú tešiť z lacnoty, obchodníkom vyrojí úsmev na tvári pohľad na tržby. Ak si to porovnáme s cenami vo Švajčiarsku, je úplne samozrejmé, že v tomto ohľade je určite pravdepodobnejšie, že uvoľnenejšia a lepšia zábava bude práve v krajine pod Tatrami. Je totiž rozdiel, ak dáte za pivo na štadióne dve eurá alebo osem.

3. „Neotrepané“ prostredie

Samozrejme, že nechceme povedať, že Švajčiarsko je opozerané. Avšak naša krajina je v tomto smere viac nepoznanou. Slovensko potrebuje pre svoj turizmus lepšiu propagáciu, hoci je pravdou, že cudzincov v našom kraji neustále pribúda, okrem Bratislavy a Tatier nie je veľa zahraničných nadšencov, ktorých by zaujímali tajuplnosti slovenskej kultúry. Prezentácia toho pravého slovenského je cez ľadový hokej istotne dobrou voľbou. Fanúšikovia z cudziny si tak môžu byť istí, že Slovensko by si svetové podujatie vážilo omnoho viac, ako organizátori vo Švajčiarsku. Tí sú na podobné diania predsa len zvyknutí a my sme tu tí, ktorí si ešte len vytvárame pozitívne meno. Z tohto hľadiska sa dá vyvodiť, že Slováci spravia pre svoju prezentáciu absolútne maximum, už len z dôvodu, aby sa ukázali verejnosti a naviedli turistov k tomu, aby nielen prišli, ale čoskoro sa aj vrátili.

Tento aspekt by mohol pomôcť aj samotným Slovákom, ktorí by sa mohli napríklad konečne dočkať novej vlakovej stanice v hlavnom meste, či vizuálneho vylepšenia nášho každodenného prostredia.

MS v hokeji sú aj o prezentácii národných tradícií:

4. Slovenský alkohol

Borovička, Tatranský čaj, či pálenka, v našich predpokladoch je pre hokejových fanúšikov rozhodne zaujímavejší práve štamperlík pravej slovenskej kvality ako švajčiarska čokoláda, či syr. Ak si vezmeme do úvahy, že podobný tvrdý pálený alkohol sa pije najmä v Česku a na Slovensku, určite si radšej vyberiete výrobcov z našej krajiny, už len z dôvodu, že ste ešte stále nezabudli na nedávnu českú metanolovú kauzu. Pálenky sú dobré aj v Maďarsku, pre naše dobro však náš južný sused nie je v hokeji extra-trieda. Pravý hokejový fanúšik by si tak podobné druhy alkoholu mal ísť vychutnať práve na Slovensko a kedy by bol predsa lepší čas ako cez majstrovstvá sveta 2019?

5. Lebo Slovensko je skutočná hokejová krajina

Predstavte si Švajčiarsko. Ktorý športovec zo spomínanej krajiny vás napadne ako prvý? Je veľmi možné, že to bude práve fenomenálny tenista Roger Federer. Ak sa spýtate na slovenský šport, väčšina z nás si medzi prvými ihneď vybaví Zdena Cháru, Mariána Gáboríka, či Mariána Hossu a toto je jeden z tých faktov, ktoré jednoznačne zdôrazňujú to, že Slovensko je prototypom hokejovej krajiny. Hoci to u nás rozhodne nie je také fenomenálne ako v Kanade a Slováci sa bijú s väčšími problémami, stále je tu vôľa isté veci zmeniť. Svetový šampionát by tak bol novou príležitosťou a najmä motiváciou na to, aby sa v hokeji v našej krajine začali diať zmeny. V prípade, že by sa majstrovstvá sveta 2019 skutočne odohrali na Slovensku, hokejový boom by mohol vyriešiť množstvo problémov v tomto športe. Vzrast záujmu o ľadový šport u širšej verejnosti by mal potenciál byť využitý v extralige. Ak by si naša najvyššia súťaž dokázala získať naspäť hokejových priaznivcov, získala by aj potrebnú propagáciu a toľko spomínané a stále chýbajúce financie. Podobný potenciál by sa dal vidieť aj mládeži, či najmä v stavbe nových hokejových stánkov.

ANKETA: Myslíte si, že budú MS 2019 na Slovensku?

  • Áno

    91%

  • Nie

    9%

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články