Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Taliani v Tipsport lige: Dvaja naturalizovaní, jeden skutočný

BRATISLAVA - Brankár Andreas Bernard sa stal prvým skutočným talianskym hráčom v histórii najvyššej slovenskej súťaži. Pred ním v nej hrali dvaja reprezentanti tejto krajiny, ale obaja sú naturalizovaní.
Zdroj: 22493
Zdieľajte:

Brian Ihnačák je pôvodom Slovák, aj keď sa narodil v kanadskom Toronte, pretože jeho otec Peter Ihnačák v tom čase hrával v drese tamojších Maple Leafs NHL. Jeho syn teda dostal anglicky znejúce meno a v zámorí aj vyrastal. Po prelome tisícročí hrával juniorskú súťaž OPJHL a na ďalšie štyri roky sa presunul do slávnej NCAA, kde bol súčasťou Brownovej univerzity v meste Providence.

Prečítajte si aj

Bývalá kanadská opora Banskej Bystrice má v budúcej sezóne posilniť najúspešnejší nemecký klub

Na Slovensko prišiel v sezóne 2007/08 a za MHK Kežmarok v najvyššej súťaži odohral celý ročník, presnejšie 37 stretnutí (9+10). Na ročník sa vrátil do zámoria, pôsobil v ECHL, ale na sezónu 2009/10 prišiel späť na Slovensko. Bol to poriadne rozbitý ročník, pretože dvakrát nastúpil za Kežmarok, osemkrát za Zvolen a ďalšie dva duely pridal v drese Popradu. Ihnačák to ešte raz skúsil v zámorí, kde sa po roku v CHL nevrátil. Tri sezóny bol súčasťou talianskych klubov Pontebba a Valpellice, vďaka čomu dostal šancu reprezentovať "Squadru Azzuru".

Za Taliansko si zahral prvýkrát na MS 2014, kedy v siedmich dueloch nebodoval. Reprezentoval aj o rok v B-kategórii, vtedy v piatich dueloch strelil dva góly a pridal dve asistencie. Naposledy si obliekol taliansky dres počas sezóny 2015/16 v troch prípravných stretnutiach. Momentálne je bez klubu, v minulej sezóne hrával za Pardubice.

Len krátku anabázu na Slovensku zažil Devin DiDiomete. Momentálne 31-ročný krídelník je tiež rodákom z Kanady. V sezóne 2015/16 posilnil Banskú Bystricu. V siedmich dueloch nezískal ani jeden bod, za to nazbieral až 54 trestných minút a porúčal sa preč. Ročník dohral Manchestri Storm. Posledné tri sezóny bol súčasťou talianskych tímov Fassa a Cortina, vďaka čomu počas ročníka 2018/19 trikrát nastúpil v príprave. Do konečnej nominácie Talianska pre MS 2019 na Slovensku sa nakoniec nedostal. V tejto sezóne je už súčasťou UTE v Erste lige.

Prečítajte si aj

VIDEO Do Michaloviec neprišiel, v zámorí zmenil dres v tejto sezóne už tretíkrát

Jediným "skutočným" Talianom v Tipsport lige je brankár Andreas Bernard, ktorý posilnil MAC Budapešť a hneď pri premiére pomohol k výhre proti Košiciam (4:3pp). Rodák z Bolzana bol v doterajšom priebehu sezóny súčasťou IFK Helsinki, nedostal sa však do bránky. Od roku 2009 s krátkou prestávkou počas minulej sezóny hrával vo Fínsku, kde začínal ako člen juniorského tímu SaiPy. Neskôr plnil rolu jednotky v Jukurite v Mestise. Posledné štyri ročníky však patril na čelo súpisky Ässätu Pori v Liige. Bernard chytal na posledných ôsmich MS A či B-kategórie. Minulý rok päťkrát nastúpil aj na MS 2019 na Slovensku.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk/Matej Kubove

Diskusia

Podobné články