Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Na Slovensku prežil najlepšie roky svojho života, teraz si užíva hokej v Spojených Arabských Emirátoch

ABU DHABI - Chorvátsky obranca Borna Šilovič spomína na Slovensko v najlepšom, bolo to najkrajšie obdobie jeho života. Hokejovo pôsobil aj v Nemecku, Francúzsku či Slovinsku, teraz si užíva exotiku v Abu Dhabí.
Zdroj: 33125
Zdieľajte:

Do našej krajiny prvýkrát prišiel ako veľmi mladý, aby rozvíjal svoj hokejový talent: "Spomienky zo Slovenska sú asi najkrajšie, ktoré si pamätám. Prišiel som tam, keď som mal trinásť rokov a prežil najlepšie časy," hovorí dnes 26-ročný bek v exkluzívnom rozhovore pre hokejovysvet.sk. Hrával v mládežníckych výberoch Slovana, Zvolena aj Banskej Bystrice. V drese "baranov" v sezóne 2013/14 debutoval na seniorskej úrovni.

"Tieto kluby mi dali strašne veľa. Málokto sa dostane do juniorky Zvolena, Slovana či Banskej Bystrice. V mojej poslednej sezóne na Slovensku som šiel do juniorky v Bystrici, kde bol Miroslav Nemček a ten ma pripojil do letnej prípravy s mužmi. Bolo to pre mňa niečo nové, ale bol som neskutočne šťastný a keď som sa dozvedel, že v áčku je tréner Vladimír Országh, tak som ostal aj v miernom strese," usmieval sa pri krásnych spomienkach rodák zo Záhrebu.


  • V tom čase už bol nielen členom juniorského národného tímu Chorvátska, ale dokonca i jeho kapitánom a za sebou mal dokonca štarty za seniorský výber na MS v nižšej kategórii a bojoval taktiež v kvalifikácii o ZOH 2014. V kategórii do 20 rokov hral už ako pätnásťročný.

Šilovič si vstupom do seniorského tímu Banskej Bystrice prakticky splnil sen: "Keď som videl, kto všetko je v tom mužstve, napríklad Michal Hudec, na ktorého som sa chodil pozerať ako 13-ročný na Slovane alebo Lukáš Bambúch a samozrejme mnoho ďalších, tak som bol nesmierne vďačný, že vôbec s nimi môžem byť na ľade," neskrýval emócie. Slovensko opustil v roku 2014 a zamieril do nemeckého druholigového tímu ESC Wedemark Scorpions.

Postupne pôsobil v juniorke Medveščaku Záhreb, za klub Slavija Ljubljana si zahral v INL aj slovinskej lige a dva roky strávil vo francúzskom mužstve Annecy. V prvej sezóne s ním postúpil z tretej ligy do druhej. Pomedzi to samozrejme reprezentoval Chorvátsko, až sa pred štartom sezóny 2018/19 ozvalo niečo neočakávané. Zavolali z mužstva Abu Dhabi Storms hrajúceho súťaž v Spojených Arabských Emirátoch.

"Do ligy v UAE sa môže hráč dostať len tak, že oni ho kontaktujú. Keď ma oslovili, tak som bol prekvapený, že sa tam vôbec hrá hokej, ale keď som nakoniec prišiel, videl som, že podmienky majú lepšie ako niektoré štáty, kde som pôsobil," hovorí Šilovič. Prekvapivo vyznieva aj ďalšie tvrdenie hráča, ktorý si tamojší hokej vyskúšal na vlastnej koži: "Kvalita ligy je celkom dobrá, pretože napríklad tímy z Dubaja majú v tíme samých Kanaďanov, Američanov, Fínov, Švédov aj Slovákov, ktorí v minulosti hrávali hokej profesionálne a teraz žijú v UAE," prezrádza.


  • Emirates Hockey League (EHL) je hokejová liga v Spojených arabských emirátoch. Založená bola v roku 2009 a skladá sa momentálne z piatich tímov: Abu Dhabi Scorpions, Abu Dhabi Shaheen, Abu Dhabi Storms, Al Ain Theebs a Dubai Viper/WB.
  • Prvý ligový zápas sa odohral medzi Dubai Mighty Camels a Scorpions 7. októbra 2009 v Zayed Sports City v Abu Dhabi.

Šilovič má v mužstve o zábavu postarané, keď jeho spoluhráčmi sú aj krajania Luka Vukoja a hlavne brankár Mate Krešimir Tomljenović, ktorý tiež niekoľko rokov hrával na Slovensku, pôsobil v Dubnici, Zvolene aj Detve: "On je vlastne aj môj najlepší kamarát, takže voľný čas máme stále zariadeným," smeje sa stále mladý obranca, ktorý v sezóne 2018/19 nazbieral za devätnásť stretnutí 96 kanadských bodov (46+50) a výrazne prispel k zisku titulu.

"Minulá sezóna bola fantastická. Neprehrali sme ani jeden zápas, čo sa stalo prvýkrát v histórii klubu a získali sme titul, na ktorý mužstvo čakalo štyri roky. Som veľmi rád, že to takto celé vyšlo," pochvaľuje si najproduktívnejší hráč celej ligy, ktorá sa hrá trochu iným systémom, na aký sme zvyknutý z Európy či Severnej Ameriky.


  • Hokej v UAE si vyskúšali aj niekoľkí slovenskí hráči. Momentálne sú na súpiskách tímov traja - Ivan Dornič, Radovan Kolibas a Stanislav Janíšek.

"V lige máme päť mužstiev. Každý hrá s každým v základnej časti štyrikrát, čo vychádza na šestnásť zápasov a potom nasleduje play-off na dva víťazné stretnutia. Možno to znie ako málo duelov, ale cez sezónu máme aj tri alebo štyri turnaje v Minsku, Kuvajte a u nás. Tie trvajú tak päť niekedy šesť dní, čiže tých zápasov sa nazbiera," vysvetľuje Borna Šilovič.

Pochvaľuje si aj samotné životné podmienky v Spojených Arabských Emirátoch: "Žiť v tejto krajine je naozaj zábava. Každý deň je von 35 stupňov, musel som si na to zvyknúť. O všetko však máme postarané. Môžem povedať, že sú tu najlepšie podmienky, aké som kedy mal. Ľudia sú strašne sympatickí a spravia pre teba prakticky čokoľvek," dodal Borna Šilovič v exkluzívnom rozhovore pre hokejovysvet.sk.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk/Matej Kubove

Diskusia

Podobné články