Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Najdôležitejšie štatistiky Spengler Cupu: Dominujú domáci hráči, Slováci sú v rebríčkoch nízko

DAVOS - Aj tento rok vás neukrátime o zaujímavé články o Spengler Cupe. Pozrite si tie najdôležitejšie štatistiky, ktoré sme oproti minulým rokom aktualizovali tým, že sa nám podarilo získať aj nové údaje.
Zdroj: 15260
Zdieľajte:

Kanadské bodovanie Spengler Cupu

Najúspešnejším hokejistom v počte získaných kanadských bodov je dnes už neaktívny center Reto von Arx. Švajčiarsky hokejista, ktorý tímu HC Davos zasvätil takmer celú svoju kariéru, štartoval na tradičnom turnaji neuveriteľných jedenásťkrát. Počas tohto obdobia odohral nastrieľal súperovým brankárom šesť gólov a pridal 24 asistencií. Zaujímavé však je, že najproduktívnejším hráčom jedného turnaja bol iba v sezóne 2006/07, kedy si na svoje konto pripísal sedem bodom.

Na druhom mieste sa nachádza obranca Beat Equilino, ktorý štartoval na Spengler Cupe deväťkrát v kariére, avšak až donedávna štatistikom akosi unikal. Oproti minulému roku poskočil súčasná hviezda HC Davos - Andres Ambühl. Prvým Slovákom v produktuvite je s ôsmimi bodmi Juraj Kolník.

TOP 5:

1. Reto von Arx (HC Davos) 6+24=30

2. Beat Equilino (HC Davos) 8+19=27

3. Stacy Roest (Kanada) 8+16=24

4. Andres Ambühl (HC Davos) 11+12=20

5. Jan Alston (Kanada) 11+11=22

Najviac odohraných zápasov na Spengler Cupe

Reto von Arx zároveň nastúpil aj na najviac stretnutí. Stihol ich odohrať 49. Na druhom mieste však je súčasný kapitán HC Davos Andres Ambühl, ktorý bude mať šancu vyrovnať prvú pozíciu. Tretí je bývalý obranca Beat Equilino a štvrtý ďalší bek Marc Gianola, ktorý aktuálne vykonáva funkciu prezidenta Spengler Cupu. Celkom logicky patrí prvých päť priečok hráčom Davosu, piaty je Sandro Rizzi.

TOP 5:

1. Reto von Arx (HC Davos) 49

2. Andres Ambühl (HC Davos) 45

3. Beat Equilino (HC Davos) 44

4. Marc Gianola (HC Davos) 40

5. Sandro Rizzi (HC Davos) 39

Najlepší strelci Spengler Cupu

Na čele streleckých štatistík je opäť hráč domáceho celku, ale o líderstvo sa delí s ďalšími štyrmi hráčmi. Súčasný kapitán HC Davos Andres Ambühl nastrieľal jedenásť presných zápasov, avšak potreboval na to až 45 gólov, čo je jasne najviac. Navyše, z posledných piatich Spengler Cupov nemá na konte ani jeden zásah. Tento rok ho čaká už trinásty turnaj.

O prvú pozíciu sa preto delí, nakoľko rovnako gólov majú aj už neaktívni Jan Alston (17), Oleg Petrov (19), Jean-Guy Trudel (21) a Michel Riesen (23). Každý z nich odohral oveľa menší počet duelov a strelil rovnaký počet gólov. V zátvorkách sú čísla v počte odohratých zápasov. Zo Slovákov má najviac šesťgólový Juraj Kolník.

TOP 5:

1. Andres Ambühl (HC Davos), Jan Alston (Kanada), Oleg Petrov (HC Davos, CSKA Moskva), Jean-Guy Trudel (Kanada) a Michel Riesen (HC Davos) 11

2. Josef Marha (HC Davos) 10

3. Alexej Tkačuk, Igor Orlov, Sergej Varnavsky (všetci Spartak Moskva), Alexander Kozhevnikov (Spartak Moskva a Krylia Sovetov Moskva) 9

Najviac asistencií na Spengler Cupe

Kráľom asistencií je taktiež Reto von Arx. Tento líder štatistík Spengler Cupu ich má na konte 29, čo je o sedem viac druhý Kanaďan Stacy Roest. Desať alebo viac prihrávok na gól má hneď devätnásť hokejistov.

TOP 5:

1. Reto von Arx (HC Davos) 26

2. Beat Equilino (HC Davos) 19

3. Stacy Roest (Kanada) 16

4. Glen Metropolit (Jokerit, Adler Mannheim, Kanada), Peter Guggisberg (HC Davos) 15

5. Domenic Pittis (Kanada), Jeff Toms (Kanada, Genève-Servette HC) 14

Najvyšší priemer získaných bodov za jeden zápas

Až 117 hokejistov odohralo na tomto turnaji menej zápasov, ako získalo kanadských bodov. Nad všetkými však tróni Rus Mikhail Anferov. Ten pri svojej jedinej účasti s Dinamom Moskva v roku 1983 získal za štyri stretnutia až desať bodov, čo činí priemere 2,50 bodu na zápas.

Z tých najznámejších majú viac ako bod na jeden duel napríklad Rick Nash, Matt Duchene, Alexander Radulov či Patrice Bergeron. Zo Slovákov sú najlepší Juraj Kolník a Rudolf Huna, obaja v priemere s rovným bodom.

TOP 5:

1. Mikhail Anferov (Dinamo Moskva) 4 zápasy, 10 bodov, 2,5 bodu/zápas

2. Lane Lambert (Kanada), Sergei Kapustin (Spartak Moskva) obaja 4 zápasy, 9 bodov, 2,25 bodu/zápas

3. Kent Nilsson (HC Davos, HC Lugano), John Fritsche (Tím USA), Anatolij Stepanišev (Sokol Kyjev) všetci 5 zápasov, 11 bodov, 2,2 bodu/zápas

4. Igor Kapustin (Spartak Moskva), David Silk (Tím USA) 4 zápasy, 8 bodov, 2,00 bod/zápas

5. Sergei Varlamov (Dinamo Minsk), Sergej Zemčenko (Sokol Kyjev), Christian Weber (HC Davos) obaja 5 zápasov, 9 bodov, 1,80 bodu na zápas

Štatistika +/-

V štatistike +/- je najlepší Kanaďan Maxim Noreau, druhý je švajčiarsky zadák Goran Bezina. Zo Slovákov majú najviac bodov Lukáš Cingel a Martin Gernát (obaja +4), nasleduje Michael Vandas (+3). Zaujímavosťou je, že najmenej, až -9, má Čech Petr Koukal. Zo Slovákov je najhorší Peter Húževka (-4).

TOP (plusové body):

1. Maxim Noreau (Kanada) 10

1. Goran Bezina (Genève-Servette HC ) 9

2. Marc-Antoine Pouliot (Kanada), Steve MacSwain (Tím USA) 8

3. Hnat Domenichelli, Jacob Micflikier, Ivan Nepryayev, Inti Pestoni, Matthew Lombardi, Zach Boychuk, Santeri Alatalo, Victor Bartley, Peter Hasselblad po 7

4. Tim Ramholt, Jame Pollock, Cory Emmerton, James Sheppard, Denis Hollenstein, Markus Nordlund, Jay McClement, Mike Hiltner po 6

TOP (mínusové body):

1. Petr Koukal (Pardubice, Jekaterinburg, Jokerit, Hradec Králové) -9

2. Enzo Corvi (HC Davos), Jesper Lindgren (HPK) -7

3. Félicien Du Bois (Sparta Praha, EHC Kloten, HC Davos), Niklas Hagman (HC Davos, Jokerit) -6

Najtrestanejší hráči Spengler Cupu

Honor najtrestanejšieho hráča turnaja je v správnych rukách. Drží ho Kanaďan Yves Sarault, ktorý sa ako tvrdý muž prezentoval celú svoju kariéru aj hokejistu NHL. Nazbieral až šesťdesiat trestných minút, čo je o šestnásť viac, ako dvojica Reto von Arx a Andres Ambühl, ktorí však odohrali 54 a 45 zápasov. Zo Slovákov majú trestných minút najviac Milan Hruška, Karol Sloboda a Jaroslav Koma, po desať. zaujímavosťou je, že piaty Kelly Fairchild nazbieral 41 minút za šesť zápasov.

TOP 5:

1. Yves Sarault (Kanada, ERC Ingolstadt) 60

2. Andres Ambühl, Reto von Arx (obaja HC Davos) 44

3. Mathias Joggi (HC Pardubice, HC Davos) 43

4. Joel Kwiatkowski (Kanada, HC Fribourg-Gottéron ) 42

5. Kelly Fairchild (Eisbären Berlin) 41

Najviac odchytaných zápasov medzi brankármi

V tejto štatistike jednoznačne kraľuje najlepší švajčiarsky brankár súčastnosti Leonardo Genoni, ktorý štartoval až na neuveriteľných ôsmich ročníkoch. Sedemkrát chytal ako dlhoročná jednotka Davosu, raz v tíme Švajčiarska. Zo Slovákov je na tom najlepšie Patrik Rybár s piatimi odchytanými duelmi. Na Spengler Cupe nastúpili aj Ján Lašák a Rastislav Staňa.

TOP 5:

1. Leonardo Genoni (HC Davos, Švajčiarsko) 21

2. Reto Berra (HC Davos, Švajčiarsko) 13

3. Maxim Mikhailovsky (CSKA Moskva), Oleg Bratash (Krylia Sovetov Moskva), Viktor Doroschenko (Spartak Moskva) všetci po 9

4. Elvis Merzlikins (HC Lugano), Alexei Marin (Spartak Moskva), Zach Fucale (Kanada), Andrei Zuyev (Traktor Čeljabinsk) všetci po 8

5. Dmitri Saprykin (Spartak Moskva), Gilles Senn (HC Davos), Fred Brathwaite (Kanada, Adler Mannheim) všetci po 7

Zdieľajte:
Zdroj informácií: eliteprospects.com

Diskusia

Podobné články