Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Fínsko ide na MSJ obhajovať titul, bude veľmi silné: Jednotkou najlepší brankár Liigy, skúsenosti aj z NHL, no bez Kakka

HELSINKI - Na tohtoročných MSJ bude mať veľmi silný tím Fínsko, ktoré sa bude spoliehať hlavne na hokejistov hrajúci najvyššiu súťaž Liiga.
Zdroj: 33095
Zdieľajte:

Úradujúci šampión však na šampionáte v Česku nebude môcť počítať s najväčšou hviezdou, ktorou je Kaapo Kakko. Toho New York Ranges, kde si našiel pevné miesto, nepustí. Rovnako tak z Montrealu Canadiens nedostane priepustku Jesperi Kotkaniemi, avšak stále ostáva v mužstve "Suomi" veľmi veľa talentov.

Brankári

Jasnou jednotkou v bránke bude Justus Annunen. Mladík v tejto sezóne chytá za Kärpät Oulu, kde tvorí dvojicu s našim Patrikom Rybárom a aj keď má Slovák výborné čísla, tak mladý kolega ho ešte prevyšuje. Dokonca je najlepším v lige. Priemerne inkasuje iba 1,26 gólu na jedno stretnutie a pochytal 94,7 percenta striel. Také dobré čísla nemá nik iný v Liige. Minulý rok ho draftovalo Colorado Avalanche. Doplniť by ho mali Kari Piiroinen a Jasper Patrikainen.

Obrancovia

Jediné skúsenosti z NHL prinesie Ville Heinola. Ten začal prebiehajúci ročník v zámorí. 18-ročný bek nastúpil trikrát za Manitobu Moose v AHL a osem stretnutí absolvoval v drese Winnipegu Jets, od začiatku novembera však hosťuje v Lukku hrajúcom Liigu. Na MSJ štartoval aj minulý rok. Ďalším lídrom defenzívy bude Anttoni Honka, ktorého Carolina Hurricanes draftovala tento rok. Na konte už má zlato z MSJ aj MS U18, v prebiehajúcej sezóne získal v drese JYP trinásť bodov.

Toni Utunen patrí Tappare, ktorej sa v tejto sezóne darí. Má pevné miesto v prvom tíme, na konte už zlato aj striebro z MS U18 a zlato z minulého roka na MSJ. Lassi Thomson v drese Ilves nazbieral desať kanadských bodov, Axel Rindell ich má v Jukurite dokonca o jeden viac a v prvej desiatke bodovania Liigy hráčov do 20 rokov je aj Kim Nousiainen hrajúci za tím KalPa Kuopio.

Centri

Číslom jeden a mužom, od ktorého sa veľa očakáva, bude Rasmus Kupari. Minulý rok sa na MSJ tešil zo zlata a v drese Kärpätu získal 38 bodov, avšak v tomto ročníku zatiaľ nazbieral len sedem bodov za Ontario Reign v AHL. Anton Lundell nazbieral dvanásť bodov za IFK Helsinki, v minulej sezóne ich mal dokopy devätnásť. Stále len 18-ročný hráč bude v najbližšom drafte vybraný do 10. miesta prvého kola. Detroitu, ktorý si ho vybral v roku 2018, sa bude chcieť ukázať Otto Kivenmäki a o čo najvyššie miesto na tohtoročnom drafte budú bojovať 17-roční hráči Roni Hirvonen a Aatu Räty. Ak sa do nominácie na MSJ teda dostanú.

Pravé krídla

Tu by sa Kaapo Kakko hodil ako soľ, keďže tento post vyzerá byť najväčšou slabinou fínskeho výberu. Lenni Killinen, ktorého si v roku 2018 vybrala Carolina Hurricanes, získal v drese Ässätu v Liige sedem bodov a to je najviac spomedzi dostupných hráčov. Zažiariť by ale mohol len 18-ročný Antti Saarela hrajúci za Ilves a patriaci Chicagu, momentálne je zranený Patrik Puistola. Ak bude zdravý, Fínsko si od neho veľa sľubuje.

Ľavé krídla

Jasným číslom jeden pre tento post je Matias Maccelli. V 24 stretnutiach Liigy získal 23 bodov (9+14) a medzi juniormi je v najvyššej súťaži jasne najproduktívnejším. Posledné dve sezóny odohral v USHL, tento rok si ho vybrala v drafte Arizona Coyotes. Aleks Haatanen a Samuel Salonen sa dobre javia v nižšej súťaži Mestis, kde hosťujúci z tímu Pelicans. Joonas Oden si našiel miesto v zostave KooKoo, o šancu zabojuje aj Sampo Ranta hrajúci NCAA za Univesity of Minnesota.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články