Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Nad hokej postavil štúdium na vysokej škole, Jaško vysvetľuje aj to, aké náročné je dostať sa do NCAA

BRATISLAVA - Slovenský útočník Niki Jaško si zvolil namiesto hokeja školské lavice na Stavebnej fakulte STU v Bratislave, kde študuje pozemné stavby a architektúru.
Zdroj: 33010
Zdieľajte:

21-ročný hokejista ale patrí do kádra Bratislavského hokejového klubu hrajúceho 2. ligu: "Vedel som, že sa chcem venovať škole. Hokej som však hral sedemnásť rokov a nechcel som naň zanevrieť. Som teda v prvom ročníku na vysokej škole," hovorí mladík pre hokejovysvet.sk. Pôvodne sa však snažil získať miesto na niektorej škole v USA, čo nakoniec nevyšlo.

"Odkedy som bol prvýkrát v HK Orange 20, čo bolo počas sezóny 2016/17, tak som sa chcel dostať do NCAA na štipendium, čiže k tomu smerovali aj všetky kroky. Prebiehali aj nejaké debaty o Slovane, že by som mohol podpísať try-out. Vedel som však, že to je profesionálny try-out, čo nie je dovolené v NCAA. Preto som išiel cestou cez HK Orange a Tipsport ligu. Chcel som ísť tiež na MSJ, kde som sa nakoniec nedostal, ale našťastie som sa dostal do Ameriky, kde si ma všimli z NAHL. Bola tam snaha dostať sa odtiaľ do NCAA," vysvetľuje Jaško celý príbeh.

Prečítajte si aj

Netradičný príchod Kubku: My to berieme tak, že je z Detvy a nie z Bystrice, čiže je to v poriadku, smeje sa Chrenko

Súťaž NAHL je často "prípravou" na NCAA. Jaško v spomínanej lige nastupoval za Bismarck Bobcats, v minulej sezóne bol vymenený do Jamestownu Rebels: "Veľa ľudí má na Slovensku skreslený pohľad na úroveň hokeja v týchto ligách a aj na to, ako je ťažké dostať sa do týchto líg. Mohol som byť na Slovensku jeden z tých lepších, no horšie je to s tým, že oni tam majú podobných hráčov aj dvadsať. Pre mňa to bol prvý moment, keď som došiel do ligy a tých dobrých hokejistov tam bolo veľmi veľa, čiže nie je až také jednoduché dostať sa do NCAA," tvrdí bývalý hráč juniorky Slovana Bratislava či dorastu vo fínskom Jukurite.

Do zámoria odchádzal v ročníku 2017/18. Na prelome týchto rokov sa mu neušlo miesto na MSJ: "Nakoniec som bol vyradený na Vianoce. V tom momente sa tréneri rozhodli, že moja výkonnosť nebola optimálna. Musím priznať, že na začiatku sezóny bola určite lepšia, ale či na Vianoce bola na lepšej alebo horšej úrovni ako u iných hráčov v tíme, o tom už môžeme iba polemizovať," zamýšľal sa Jaško.

Na jar roku 2018, kedy mu skončila sezóna v NAHL, maturoval. Neskôr dal zámorskej ceste ešte jednu, poslednú šancu: "Rok, kedy som odišiel do USA, som maturoval. Povedal som si, že najbližší rok školy vynechám, skúsim to ešte raz. Keď som išiel do zámoria v minulej sezóne, tak som si dal ultimátum, že na univerzite budem pokračovať tak či tak. Bolo jedno či tam alebo na Slovensku," pokračuje v rozprávaní Niki Jaško.

Nakoniec si vybral STU v Bratislave, nakoľko štipendiá od škôl hrajúcich NCAA sú obmedzené a jemu sa bohužiaľ žiadne neušlo: "Mal som posledný rok juniorky a univerzity majú hráčov zazmluvnených na roky dopredu, pred sezónou už iba dopĺňajú kádre. Každá univerzita má obmedzený počet štipendií a na Slovensku väčšinou nie sme stavaní na platenie takýchto drahých škôl," jasne pomenoval dôvody mladý hokejista a čoskoro aj architekt.

Popri škole teda hráva v tretej najvyššej slovenskej súťaži. Bratislavský hokejový klub je farmou Bratislavy Capitals: "Ak by som chcel ešte v hokeji niečo skúsiť dokázať, tak je to o tom, že by som musel trénovať. Nehovorím, že neboli debaty o 1. lige, ale rovno som to odmietol. Nemyslím si, že by to malo význam," tvrdí Jaško. Rovnaký osud ako on má viacero hokejistov na Slovensku: "Kvalita 2. ligy nie je zlá. Veľa hráčov je tam podobných mne. Možno by sa chytili, keby trénovali, ale rozhodli sa, že hokej nie je to, čomu sa chcú naplno venovať. Hokejovo na to majú, ale majú iné priority."

Tím z hlavného mesta nemyslí na postup do 1. ligy, aj keby Capitals postúpili do Tipsport ligy: "Ambície sme si nestanovili. Na každom zápase je vidieť, že chceme vyhrať a nie je nám to ukradnuté, no nemáme nejaké veľké seriózne ambície. Oproti tímom, ktoré idú na postup sa nemôžeme porovnávať. Proste nás to baví," doplnil.

Na juniorský svetový šampionát sa Jaško teda nedostal, vrcholom kariéry tak ostali zápasy v Tipsport lige: "Neznie to úplne najlepšie, ale je to tak. Bolo tam viac zápasov, na ktoré si pamätám. Hlavne tie, ktoré sme vyhrávali a tie, kedy som sa gólovo presadil. Pôsobenie v projekte bolo iné predovšetkým tým, že hrali juniori proti mužom," myslí si Jaško.

Od tejto sezóny už HK Orange 20 neexistuje. Pre Jaška to ale prekvapenie nebolo: "Odkedy som prvýkrát došiel do projektu, tak som počúval teórií až-až. Tých dôvodov bolo určite veľa, neprekvapilo ma to. Ak sa bavíme o príprave na MSJ, tak HK Orange 20 mal význam preto, že my na Slovensku nemáme k dispozícii hráčov pre štyri alebo päť pätiek, z ktorých môžeme vyberať. Vždy máme dve dobré päťky a potom sme potrebovali získať ďalšie dve, takže preto vznikol ten projekt, aby sa tam tí hráči našli," dodal v rozhovore pre hokejovysvet.sk mladý útočník Niki Jaško.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk/Matej Kubove

Diskusia

Podobné články