Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

10 najlepších európanov histórie NHL

Top
Napriek tomu, že NHL je liga, v ktorej hrajú prevažne hráči zo Severnej Ameriky, svoje zastúpenie tam majú aj Európania. Počas rokov sa počet a úloha európskych hokejistov zvyšovala a z mnohých sa stali nezabudnuteľné legendy.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

10- Mats Sundin

S 564 gólmi a 785 asistenciami, dokopy 1,349 bodmi počas 18 sezón patrí švédsky útočník medzi legendy. Momentálne je taktiež jediným švédom, ktorému sa podarilo streliť viac ako 500 gólov v najprestížnejšej hokejovej lige sveta. Sundin bol známy svojimi vodcovskými schopnosťami počas pôsobenia v Quebec Nordiques a Toronto Maple Leafs. Bol taktiež jedným z najviac rešpektovaných hráčov celej ligy.

9- Zdeno Chára

Slovenský obor je pravdepodobne najviac obávaným hráčom tejto doby. Nie je podstatné v akom tíme hrá, vždy má na ľade viaceré úlohy. Svojou výškou si dokáže vydobiť rešpekt pred takmer každým hráčom a je prirodzeným lídrom, čo dokazuje fakt, že je kapitánom jedného z momentálne najúspešnejších klubov planéty. Norrisovu trofej vyhral iba jedenkrát, no nominácia ho neobíde takmer každý rok.

8- Alexander Mogilny

Mogilny mal možnosť nastúpiť do 990 zápasov NHL a svoje šance využíval naplno. Počas kariéry nazbieral 559 asistencií a nastrielal 473 gólov, dokopy 1,032 bodov. Ruský sniper ostal v pamäti fanúšikov hlavne kvôli sezóne 1992-93 v drese Buffalo Sabres, keď za 77 zápasov nastrielal neuveriteľných 76 gólov a celkovo nazbieral 127 bodov.

7- Jari Kurri

Jari Kurri bol jednou z príčin neporaziteľnosti Edmontonu Oilers. V kanadskom klube mal úlohu strelca a ako strelca si ho aj pamätajú fanúšici po celom svete. S 601 gólmi sa umiestnil celkovo na osemnástom mieste. V bodoch nazbieraných za kariéru sa nachádza vo fínskom rebríčku ako druhý, za nikdy nestarnúcim Teemu Sellannem.

6- Teemu Selanne

Ak nejaký hráč dokázal vo svojej prvej sezóne pravidelne zdvíhať fanúšikov zo stoličiek, bol to Teemu Selanne. Jeho štart v NHL je poznačený prekonaním rekordu Petra Šťasteného a neuveriteľnými 76-timi gólmi. V roku 2007 vyhral najcennejšiu hokejovú trofej s Anaheim Ducks a kariéru ukončil s 1,457 bodmi a 684 gólmi.

5- Stan Mikita

Stan Mikita má na konte najviac bodov zo všetkých slovákov. Počas doslova explozívnej kariéry nazbieral dokopy 1,467 bodov, z čoho 541 bolo gólov. Do jeho zbierky trofejií patria dve Hartove trofeje a jeden Stanley Cup. Mnohými považovaný najlepší hráč histórie Chicago Blackhawks bol taktiež 9-krát zvolený za All-Star hráča.

4- Peter Šťastný

Peter, najznámejší z bratov Šťastných bol počas svojej éry jedným z najviac ofenzívne vybavených hráčov. Nebyť Wayna Gretzkyho, Šťastný by v bodovaní počas aktívnej kariéry panoval celej NHL. Do NHL vstúpil vo veľkom štýle, jeho prvá sezóna bola okorunavaná Calderovou trofejou pre najlepšieho nováčika. Nastolil rekord v počtu bodov v nováčikovskej sezóne (109). Svoju kariéru ukončil s úctyhodnými 450 gólmi a 1,239 bodmi v iba 977 zápasoch.

3-Jaromír Jágr

Jaromír Jágr je pravdepodobne najepšie pravé krídlo v histórií NHL a taktiež najlepší útočník pochádzajúci z Európy. Na jeho resumé nájdete Hartovu trofej, dva Stanleyho poháre a tri Lester B. Pearson trofeje pre najlepšieho hráča podľa hlasovania hráčov v základnej časti. Momentálne má na konte 1,755 bodov a ešte stále má reálnu šancu sa umiestniť v historickom rebríčku bodovaní ako druhý za legendárnym Waynom Gretzkym.

2- Dominik Hašek

O Dominikovi Hašekovi môžme kľudne hovoriť ako o najlepšom brankárovi, ktorý pochádza z Európy. Hašek bol hráč, ktorý na ľade jednoducho dominoval, preto si aj vyslúžil prezývku "The Dominator". Počas svojej kariéry získal trofej pre najlepšieho brankára šesť krát, dve Hart trofeje pre najcennejšieho hráča NHL a dva Stanley Cupy s Red Wings. Na svojom konte má najviac výhier zo všetkých európskych brankárov (389), 81 vychytaných núl a celkovú percentuálnu úspešnosť 92,2 %.

1- Nicklas Lidstrom

Jednoducho povedané, Nicklas Lidstrom je jeden z najlepších obrancov v histórií hokeja. Jednoznačne by sme ho mohli zaradiť medzi dvoch najlepších spolu s Bobbym Orrom. Počas jeho kariéry zdvihol nad svoju hlavu najcennejšiu hokejovú trofej štyri krát, raz získal Conn Smythe Trophy a Norrisovu trofej pre najlepšieho obrancu až sedemkrát. Na svoj krk si taktiež môže zavesiť zlato z Olympiády 2006. Svoju dlhú kariéru ukončil s 264 gólmi, 878 asistenciami a 1,142 bodmi. V roku 2014 bol uvedený do siene slávy.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články