Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

TOP 16 štatistických faktov o Slovensku v histórii MSJ

BRATISLAVA - Pomaly ale isto sa blížia MSJ, ktoré organizuje Česko. Pozreli sme sa na zaujímavé štatistické fakty Slovenska v histórii tohto podujatia.
Zdroj: 3289
Zdieľajte:

90 hráčov nezískalo ani bod

Celkovo rovných deväťdesiat hráčov, ktorí za Slovensko nastúpili, nezaknihovali ani jeden kanadský bod. Obrancovia Peter Trška, Martin Tomas a Juraj Liška odohrali dvanásť stretnutí, útočník Vladimír Kútny ich stihol jedenásť a Marián Studenič desať. Medzi hráčmi bez bodu s aspoň jedným stretnutím sú napríklad i Ján Brejčák, Branko Radiovejivič, Lukáš Hvila, Michal Čajkovský, Branislav Rapáč, Adam Lapšanský, Kristián Pospíšil či Marek Hecl.

173 hráčov nestrelilo gól

Okrem deväťdesiatich hráčov, ktorí nezískali žiadny bod, je ďalších 83 hokejistov so zápisom v kolonke asistencií, ale bez gólu. Medzi týchto hráčov patria napríklad Milan Kytnár, Adam Jánošík, Patrik Hrehorčák, Michael Vandas, Erik Černák, Alex Tamáši, Martin Pospíšil, Libor Hudáček, Peter Podhradský, Dalibor Bortňák, Mário Grman, Stanislav Gron, Martin Hujsa, Andrej Kudrna, Matej Paulovič, Marek Ďaloga alebo Tomáš Starosta.

Prečítajte si aj

Najlepší brankár Tipsport ligy z minulej sezóny má v druhej lige zlé čísla, pre zranenie kolena mu sezóna skončila

Najviac zápasov odohral Tomáš Kopecký

Bývalý skvelý útočník a držiteľ Stanley Cupu nastúpil na 21 stretnutí, v ktorých získal štrnásť bodov za päť gólov a deväť asistencií. Na MSJ štartoval hneď trikrát.

Rekordér Erik Černák nedal gól

Vyrastajúca hviezda slovenského hokeja Erik Černák, ktorý si hľadá miesto v zostave Tampy Bay, štartoval na štyroch MSJ. Žiadny iný hráč ich nemá viac. Debutoval až ako šestnásťročný a v počte odohraných zápasov je za Kopeckým hneď na druhom mieste, nakoľko stihol len o jedno stretnutie menej. Aj keď je obranca, tak v nich nestrelil žiadny gól a získal len tri asistencie.

Produktivite aj gólom vládne Richard Pánik

Momentálne útočník Washingtonu Capitals odohral devätnásť zápasov, získal 22 bodov. Žiadny Slovák ich nemá viac. Až pätnásť zo spomínaných bodov bolo za góly, čiže tým pádom je aj najlepším slovenským strelcom v histórii MSJ. Tomáš Tatar a Ladislav Nagy strelilo po desať gólov.

Martin Réway kraľuje asistenciám

Kapitán bronzového tímu z MSJ 2015 Martin Réway má zo slovenských hráčov najviac asistencií, konkrétne trinásť a v celkovej produktivite Slovákov mu patrí druhé miesto. Strelil ešte osem gólov, za Pánikom zaostal iba o bod. Na dvojciferné číslo prihrávok sa dostal ešte Ľubomír Vaic (11).

Gríger má dva body na zápas

Keď si zoberieme počet bodov získaných priemerne na jeho stretnutie, tak na prvom mieste sa nachádza Dávid Gríger. Za päť stretnutí nazbieral desať bodov, čo je priemer rovné dva v dueli. Marek Slovák a Rastislav Pavlikovský majú priemer 1,5. Nasledujú Samuel Buček (1,4), Ladislav Nagy a Marián Hossa (1,25), Tomáš Tatar (1,231), Martin Réway, Ľubomír Vaic, Richard Zedník (1,167), Richard Pánik (1,158), Marek Svatoš (1,143) a na rovných 1,00 sa dostali Štefan Ružička, Milan Kolena, Marek Zagrapan, Vladimír Országh, Matúš Chovan, Andrej Bíreš, Erik Čaládi a túto elitnú dvadsiatku ako jediný obranca uzatvára Ľubomír Višňovský.

Šatan získal najviac bodov na jednom šampionáte

Miroslav Šatan pri prvej účasti Slovenska na MSJ 1993 získal trinásť bodov za šesť gólov a sedem asistencií. Tento jeho slovenský rekord však padol v C-kategórii, odkiaľ juniori postupovali rovnako ako seniori. Doteraz takýto zápis zatiaľ nik. Ak však berieme len elitnú kategóriu, tak najlepší je Tomáš Tatar a jeho jedenásť bodov (7+4) z MSJ 2009. Iba on, Richard Pánik o dva roky neskôr a Marek Svatoš v roku 2002 strelili po sedem gólov v A-kategórii. V "céčku" to dokázal ešte Ján Cibula.

Martin Fehérváry lídrom bodovania obrancov

Veľký talent nášho hokeja získal najviac bodov spomedzi obrancov. V pätnástich stretnutiach ich nazbieral osem za tri góly a päť asistencií. Za ním nasledujú Boris Valábik (1+6), Andrej Meszároš (4+2), Andrej Sekera (3+3), Ľubomír Višňovský (1+5), Richard Stehlík (1+5) či Adam Jánošík (0+6).

Bodák a Meszároš najpresnejší od modrej

Len Andrej Meszároš a Martin Bodák strelili štyri góly. Žiadnemu inému obrancovi sa toto číslo nepodarilo dosiahnuť. Meszároš celkovo nazbieral šesť bodov, Bodák nepridal žiadnu asistenciu. Trikrát sa z obrancov presadili Fehérváry a Sekera.

Najtrestanejší je Boris Valábik

Momentálne hokejový expert RTVS nazbieral 52 trestných minút, čo je viac ako akýkoľvek iný slovenský hráč. Za ním nasledujú Ľuboš Velebný, Tomáš Slovák (obaja po 44), Tomáš Kopecký (42), Ľubomír Vaic a Martin Marinčin (obaja 35). Bez trestnej minúty je 82 hráčov. Juraj Liška, Tomáš Rusina, Michael Vandas, Ján Šimko, Ivan Koložváry, Adam Liška a Vladimír Nemec nastúpili na desať alebo viac stretnutí.

Richard Stehlík lídrom +/-

Skúsený obranca Richard Stehlík v devätnástich stretnutiach získal šesť kanadských bodov (1+6), avšak oveľa viac zaujme fakt, že je najlepším Slovákom v štatistike +/-, kde má skvelých 11 kladných bodov. Len o jeden menej, teda desať, nazbieral Igor Pohanka. Sedem ich má Tomáš Kopecký, po šesť Karol Sloboda a Rastislav Lipka. V pozitívnych hodnotách je 96 hráčov.

Tomáš Matoušek na opačnom konci

Dvojnásobný majster Slovenska s Banskou Bystricou a momentálne hráč Slovana Bratislava sa ako jediný slovenský hráč dostal na MSJ na cifru - 10. Za ním idú Martin Gründling (- 9), Dávid Bajaník (- 8), Dominik Fujerák, Matej Moravčík (obaja - 7). Celkovo má mínusové hodnoty 181 hráčov.

Petrík a Halák chytali najčastejšie

Medzi brankármi nastúpil na dvanásť stretnutí Jaroslav Halák a Stanislav Petrík, ktorý sa neskôr preslávil hlavne v hokejbale. Jedine Richard Sabol sa ako gólman zúčastnil na troch rôznych MSJ. Ak sa ale na MSJ 2020 a MSJ 2021 prestaví Samuel Hlavaj, môže tento zápis vyrovnať.

Trio môže štartovať opäť

Tento rok sa môžu na MSJ v Česku zúčastniť hráči narodení 1.1.2000 alebo neskôr. Z požadovanej vzorky už raz na MSJ štartovala trojica Samuel Hlavaj, Marcel Dlugoš a Andrej Golian.

Dvakrát vyhral bodovanie Slovenska obranca

V roku 2017 to dokázal Michal Roman, ktorý mal rovnaký počet bodov, gólov, asistencií, trestných minút a aj +/- ako Marek Sloboda (1+2) a v roku 2003 to bol Karol Sloboda (2+3). Päť bodov mal aj Rastislav Špirko (1+4).

Zdieľajte:
Zdroj informácií: eliteprospects.com

Diskusia

Podobné články