Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Maione, Phaneuf či Ellison: Kto by mohol reprezentovať Kanadu na Spengler Cupe?

DAVOS - Už tradične v závere roka dostane slovo Spengler Cup. V Davose sa pravidelne predstavuje aj Kanada, ktorá vždy dovedie zaujímavý tím zložený zväčša z hráčov pôsobiacich v Európe doplnených o hokejistov z AHL či NCAA.
Zdroj: 30511
Zdieľajte:

Iné to nemá byť ani tento rok a už tradične sa začína špekulovať, aké mená "javorový list" posilnia. Tento rok sa v čase najstaršieho turnaja sveta nebude hrať švajčiarska najvyššia súťaž NLA, takže sa všeobecne očakáva veľké zastúpenie z tejto ligy. Momentálne je na súpiskách švajčiarskych klubov devätnásť kanadských hráčov, čo je spomedzi legionárov najvyššie číslo.

Kto by mohol prísť z NLA?

Rozhodne nebude chýbať obranca Maxim Noreau, prakticky každoročná opora Kanady na Spengler Cupe. V defenzíve by ho mohli doplniť aj Paul Postma, nová posila Lugana či Andrew MacDonald, ktorý sa z NHL vydal do Bernu. Momentálne najproduktívnejším Kanaďanom v NLA je Dustin Jeffrey, získal osemnásť bodov. Len o dva menej nazbierali Marc-Antoine Pouliot z Bielu, Kevin Clark hrajúci za SC Rapperswil-Jona Lakers a darí sa aj ďalším známym menám ako Daniel Winnik, Chris DiDomenico, Matt D´Agostino, Andrew Ebbett, Eric Fehr, Cory Emmerton či David Desharnais. Svoj debut za Ambri-Piotta po repre pauze absolvuje Scottie Upshall.

Kto by mohol prísť z KHL?

Ruské kluby neradi púšťajú svoje opory na tento turnaj. Vždy sa ale nájdu výnimky. Pred rokom mala Kanada v Davose dvojicu Patrick Wiercioch a Zach Boychuk, predtým druhého menovaného doplnil Pierre-Alexandre Parenteau. V roku 2016 mali Kanaďania dokonca až sedem hokejistov z KHL, o rok skôr troch. Aj tento rok by mal niekto prísť a začína sa uvažovať o tom, či to nebude Mathew Maione. Ten síce neprežíva ideálny úvod sezóny, avšak práve Spengler Cup by ho mohol nakopnúť. Na druhej strane, dovtedy možno Kunlun opustí, hlasno sa o tom hovorí už niekoľko týždňov. Ak by šiel napríklad do Švajčiarska, šance ešte vzrastú. Najproduktívnejší Kanaďan v KHL Linden Vey však od CSKA Moskva priepustku nedostane.

Kto by mohol prísť zo severu Európy?

Vo Švédsku a Fínsku má tiež "javorový list" zaujímavé zastúpenie. Pozornosť púta hlavne Kodie Curran, najproduktívnejší obranca SHL, ktorý je momentálne zranený. Pred rokom na Spengler Cupe štartoval. Z fínskej Liigy by bol posilou najproduktívnejší hráč súťaže Tyler Morley z Tappary, útočník Lukka Justin Danforth či obranca Kärpätu Oulu Shaun Heshka. Brankár Michael Garteig, ktorý v minulej sezóne vyhral ECHL a teraz patrí lídrovi z Tampere, tiež nie je bez šancí.

Čo zvyšok Európy?

Prakticky bez šance je prípadná účasť niektorého z Kanaďanov hrajúceho na Slovensku. Veľmi málo pravdepodobný je a príchod z českej Extraligy, kde je najlepším obranca Brady Austin z Kladna. Z ďalších súťaží pripadá do úvahy EBEL-ka, tá sem-tam zástupcu má. O pozvánku bojujú John Hughes zo Salzburgu či Antohony Luciani hrajúci za Znojmo, v minulosti aj v Nitre. Každoročne ale Kanada má hokejistov z nemeckej DEL-ky, kde to zámorskými legionármi zaváňa z každej strany. Priemer viac ako jedného získaného bodu na zápas majú útočníci Mike Connolly, Reid Gardiner, Jamie MacQueen, Marko Voakes, Andrew Desjardins aj obranca Mark Katic. Anthony Peters či Chet Pickard sa môžu postaviť do bránkoviska.

Niekto príde aj zo zámoria

Každoročne mužstvo vystužia posily z spomínaných súťaží AHL, ECHL či NCAA. V univerzitnej lige to sype hlavne trojici útočníkov Jordan Kawaguchi, Michael O'Leary a Brandon Biro, ktorá má priemer takmer 1,5 bodu na zápas. Najproduktívnejším mužom AHL je Chris Terry, viac ako bodov na zápas majú z dostupných hráčov aj Matt Puempel, Chris Street, Brad Malone či Lane Pederson. Chris Driedger predvádza skvelé výkony v bránkovisku.

Voľní hráči

Aktuálne je medzi kanadskými hráčmi aj veľa hokejistov bez klubu. Do bránky sa ponúka meno bývalého gólmana Slovanu Bratislava Justina Poggea alebo Kevina Poulina, obranu by mohli vystužiť Cam Barker, Kyle Quincey, Patrick Wiercioch či Martin Lefebvre, body by garantovali Kyle Chipchura, Zach Boychuk, Justin Shugg alebo Daniel Sparre, no predovšetkým Matt Ellison. Ten v poslednej sezóne nazbieral v KHL 22 gólov a 35 asistencií, ani tak si nenašiel nový klub. Na novej zmluve v NHL sa stále nedohodli Adam McQuaid, Dion Phaneuf, Jamie McGinn, Troy Brouwer, David Schlemko alebo Chad Johnson.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články