Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Zahrá si po boku päťnásobného šampióna: Na ľade som sám sebou, nikoho nenapodobňujem, smeje sa slovenský "Panarin"

CLERMONT - V sezóne 2016/17 ho do seniorského hokeja vytiahol vtedajší tréner Košíc Rostislav Čada. O rok neskôr sa dostal do Prešova v rámci striedavých štartov, kde hrával aj vlani. 23-ročný útočník Martin Novotný sa však rozhodol urobiť ďalší krok v kariére. Prvýkrát na neho čaká angažmán za hranicami. Stal sa novou posilou francúzskeho druholigistu z Clermontu.
Zdroj: 29442
Zdieľajte:

Čaká vás prvé pôsobenie v zahraničí. Prišiel ten správny čas skúsiť to?

"Myslím si, že áno. Som rád, že môžem ísť do "cudzieho" sveta a okúsiť inú ligu, hoci je to len Francúzsko."

Poslednú sezónu ste mali krkolomnú. Najprv ste boli s Prešovom fackovací panák prvej ligy a chvíľu ste sa zdržali v Považskej Bystrici. Sezónu ste napokon nikde nedokončili. Ako sa na to pozeráte s časovým odstupom?

"Minulý ročník sa začal zlé vyvíjať na prelome júla a augusta. Mal som rozrobené veci, ktoré som si myslel, že vyjdu, no opak bol pravdou. Tesne pred štartom súťaže som ostal bez práce, kvôli dôvodom, ktoré nechcem rozoberať. Na poslednú chvíľu som sa ozval manažérovi Prešova pánovi Pulščákovi, či sa môžem pripojiť k tímu. Vedel som, že to nebude ružové, no chcel som hrať prvú ligu. Prvé dva mesiace boli z osobného hľadiska celkom fajn, no následne sa to celé začalo kaziť. Tréner ma z ničoho nič začal dávať bokom a ešte vznikli medzi nami nezhody. Preto som sa rozhodol odísť. Neustále prehry vplývali na psychiku. Jediné riešenie som videl, že pôjdem do Považskej Bystrice, kam ma lanárili dlhšiu dobu. Tam som takmer vôbec nehrával, takže v konečnom dôsledku to bol bezvýznamný krok. Vlaňajšok bol naozaj krkolomný a už sa k nemu nechcem viac vracať."

Prečítajte si aj

VIDEO Koniec kariéry? Ešte nie, popradský matador začne šiestu sezónu vo Francúzsku

Prioritou slovenského hokeja je dávať priestor mladým hráčom. Vás sa to však netýka. Mrzí to?

"Túto vetu hovorí každý jeden človek, ktorý pracuje v hokeji. Na druhej strane je len malé percento ľudí, ktorí to dodržia. Som veľmi rád, že som v minulosti dostal šancu zahrať si najvyššiu súťaž za Košice. Dalo mi to veľa do hokejového života a mal som možnosť zistiť, ako to funguje na takejto úrovni. Akurát ma mrzí, že som sa dlhšie neudržal v Tipsport lige."

Vašim novým domovom sa stal francúzsky Clermont. Prečo padla voľba práve na tento klub?

"Tento rok som si vytýčil cieľ dostať sa mimo Slovenska. Vyšlo to na Francúzsko a musím povedať, že okrem Clermontu boli v hre aj iné možnosti. Tie však z rôznych príčin padli. Neskôr som sa dozvedel, že má Clermont o mňa záujem. Vôbec som neváhal a po krátkych rokovaniach som podpísal zmluvu."

V mužstve ale nebudete sám. Pribudol brankár Pajpach z Dubnice, obranu zastupuje Andrej Brejka a v útoku sú Július Šinkovič či veterán Martin Kuľha, ktorý je päťnásobným šampiónom SR v drese Slovana Bratislava. Boli nápomocní?

"Všetci chalani sú veľmi priateľskí. Napríklad Andrej Brejka si ma zobral takpovediac do opatery a so všetkým mi pomáhal, keďže začiatky bývajú ťažké. Takisto mám problém s jazykom, ale viem, že sa môžem na nich kedykoľvek spoľahnúť."

Prečítajte si aj

VIDEO Ruský veterán sa vracia do NHL, bude druhým najstarším hráčom po Chárovi!

Čo viete o druhej francúzskej lige?

"Je to vyrovnaná súťaž a nie sú v nej kluby ako boli u nás napríklad Nové Zámky B. Čo som počul, hrajú sa tu vyrovnané partie. Uvidíme, či je to tak. Sám zistím, ako to naozaj je."

V minulosti ste sa vyjadrili, že vašim vzorom je ruský hokejisti Artemi Panarin, ale netrúfate si na finty, ktoré ovláda. Skúsite prekvapiť francúzskych protivníkov?

"Vždy sa snažím zobrať si niečo od každého hráča. Nikoho sa nesnažím napodobňovať. Na ľade som sám sebou. Ak niečo vymyslím vo Francúzsku, tak to nebude kvôli tomu, že som to videl pri Panarinovi (smiech)."

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk/Ivan Harčár

Diskusia

Podobné články