Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

V sobotu začína Ázijská liga, opäť sa v nej predstavia na Slovensku známe mená

TOKIO - Nový ročník v Ázijskej lige začína v sobotu skoro ráno nášho času. Titul obhajuje ruský tím PSK Sakhalin, ktorý sa pár mesiacov dozadu tešil prvýkrát vo svojej histórii.
Zdroj: 31564
Zdieľajte:

Oproti sezóne 2018/19 sa mení počet účastníkov. Z osem klesol na sedem, v lige už nie je Gangwon High 1. Tento tím sa posledné štyri roky nedostal ani raz do play-off, najlepším výsledkom je semifinále, kde prenikol od ročníka 2007/08 štyrikrát. V minulosti dres tohto klubu obliekali napríklad Jason Bacashihua, Troy Milam, Kirill Startsev, Tomáš Duba, Jeff Dimmen či Mikko Kukkonen.

Prečítajte si aj

VIDEO Hráči NHL kritizujú EA Sports

Úradujúci majster z Ruska svoju súpisku priveľmi neobmenil. Z desiatich najproduktívnejších hráčov odišiel len Mikhail Klimchuk, ktorý zabojuje o šancu v drese Admiralu Vladivostok v KHL, ostáva aj vyrovnaná brankárska dvojica Korovajev - Stelmakh. Naopak, po roku sa do tímu vrátil útočník Kirill Startsev, ktorý sa v uplynulej sezóne ako hráč Gangwonu High 1 stal druhým najproduktívnejším mužom súťaže.

Neúspešný finalista z poslednej sezóny Nippon Paper Cranes zmenil názov na East Hokkaido Cranes a prišiel o kvarteto legionárov. V tíme nepokračujú Drew MacIntyre, Tim Hambly, Vjačeslav Trukhno a ani Maxim Potapov. Novou brankárskou jednotkou je bývalý lotyšský gólman Detvy Janis Auzins. V japonskom tíme sú inak samí domáci hráči. Kengo Ito a Takeshi Saito hrali aj na MS A-kategórie.

Prečítajte si aj

Hviezda NHL sa teší, že mladý spoluhráč nedostal cenu pre najlepšieho nováčika ligy

Vysoké ciele bude znova mať kórejský tím Daemyung Killer Whales. Obrovskou posilou sa stal kanadský center Brock Higgs, ktorý v minulej sezóne vyhral svoj druhý slovenský titul s HC ´05 iClinic Banská Bystrica, pričom jeho bodový priemer bol takmer 1,3 bodu na stretnutie. Ostáva najlepší brankár minulej sezóny a MVP ligy Alexei Ivanov, taktiež i útočník Mike Testwuide. Odišli však Denis Kulyash, Alexander Frolov aj Matt Murley.

Kórejský tím Anyang Halla vyhral titul trikrát po sebe medzi rokmi 2016 až 2018, po ročnej pauze sa chce vrátiť na trón. Už tradičnými oporami sú naturalizovaní zámorskí hráči Matt Dalton, Alex Plante a Eric Regan. Od konkurencie prišiel americký bek Troy Milam. Ostáva kapitán Min Ho Cho aj produktívny útočník Bill Thomas. Nikolai Lemtyugov však posilnil Sheffield Steelers.

Prečítajte si aj

VIDEO Skúsený americký obranca po dlhých rokoch v NHL ukončil kariéru, po smrti sa zapíše do histórie

Najproduktívnejším hráčom sezóny 2018/19 v Ázijskej lige bol kanadsko-švajčiarsky útočník Dominic Forget. 38-ročný hokejista nazbieral 35 bodov v základnej časti. Dvojročnú zmluvu však podpísal s Klotenom v NLB. Spoločne s ním sa porúčal aj bek Shaone Morrisonn, ktorý má dlhoročné skúsenosti z NHL. Dorazili dve výrazné posily. Kanadský brankár Drew MacIntyre, ktorého minulosť je aj vo Zvolene, bude odpoveďou na problematický post gólmana. O body sa má starať jeho 34-ročný krajan Tyler Redenbach naposledy hrajúci za Liberec. Skúsenosti zbieral naprieč celou Európou.

Japonský celok Nikko Icebucks chýbal v play-off po troch rokoch, chce sa tam teda vrátiť. Tím, ktorý je v Ázijskej lige od jej vzniku v roku 2003 a nikdy ju nevyhral, prišiel o dvoch zahraničných obrancov. Odišli Joonas Hurri aj Artyom Dorofeyev, ostal však útočník Joonas Alanne, najproduktívnejší hráč tímu v minulej sezóne. Hneď za ním sa umiestnil Makuru Furuhashi, aj ten ostáva. Defenzívu vystužil Henri Joki-Erkkilä. Brankárskou jednotkou bude už deviaty ročník v histórii klubu Yutaka Fukufuji. 36-ročný gólman je jediným Japoncom v NHL, nastúpil za Los Angeles Kings.

Prečítajte si aj

VIDEO Žiar nad Hronom získal výraznú posilu do bránkoviska, prichádza bývalý gólman Banskej Bystrice, Zvolena či Nitry

Sedmičku tímov uzatvára Tohoku Free Blades, posledný celok sezóny 2018/19. Aj preto odišli kanadskí legionári Logan Stephenson a Nick St. Pierre, ako i ruský útočník Timofei Shishkanov a kapitán Go Tanaka. Toto boli štyria najproduktívnejší hráči. Najväčšími posilami sú kanadsko-japonskí hráči Simon Denis a Kentaro Tanaka.

Nová sezóna Ázijskej ligy teda začína 31. augusta 2019. Základná časť sa uzavrie 16. februára 2020. Počas nej bude odohraných 126 stretnutí. Play-off potrvá od 22. februára 2020 a majstra spoznáme najneskôr 8. marca 2020. Len doplníme, že v tejto lige ešte nikdy nehral slovenský hokejista a nateraz sa to nemení.

ANKETA: Kto sa stane majstrom Ázijskej ligy v sezóne 2019/20?

  • PSK Sakhalin

    56%

  • East Hokkaido Cranes

    11%

  • Daemyung Killer Whales

    11%

  • Anyang Halla

    0%

  • Oji Eagles

    0%

  • Nikko Icebucks

    0%

  • Tohoku Free Blades

    22%

Zdieľajte:
Zdroje informácií: eliteprospects.com, hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články