Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

František Hossa oslavuje životné jubileum

Bývalý hokejový obranca a tréner slovenskej reprezentácie František Hossa sa dožíva významného životného jubilea. Kouč bronzového tímu z MS 2003 oslávi v sobotu okrúhle 60. narodeniny.
Zdroj: tasr
Zdieľajte:

František Hossa sa narodil 13. septembra 1954 v Smižanoch pri Spišskej Novej Vsi. S vrcholovým hokejom začínal v LS Poprad, od roku 1977 sa usadil v Trenčíne, kde zažil svoje najúspešnejšie obdobie v hráčskej kariére. V drese Dukly si vybudoval renomé spoľahlivého obrancu. Za Trenčín odohral deväť sezón, pričom v 358 zápasoch strelil 32 gólov.

Po ukončení hráčskej kariéry sa vydal na trénerskú dráhu. Začal ju v Topoľčanoch, od sezóny 1989/90 bol asistentom Júliusa Šuplera na striedačke Dukly Trenčín, v roku 1992 ju doviedli k historickému federálnemu titulu. Od ročníka 1992/93 bol hlavným koučom Dukly a o sezónu neskôr s ňou vybojoval titul majstra Slovenska. Neskôr trénoval Martin, Zvolen a Slovan Bratislava, s ktorým v roku 2000 získal svoj druhý slovenský extraligový titul. V sezónach 1995/96 a 1996/97 bol kormidelníkom reprezentačného výberu do 20 rokov, krátko bol skautom klubu NHL Ottawa Senators.

Hokejová verejnosť však vníma Františka Hossu najmä cez jeho trénerské pôsobenie v národnom tíme, kde najprv pracoval ako asistent. Najskôr po boku Júliusa Šuplera v rokoch 1993-1996, potom pri Jánovi Šterbákovi v rokoch 1997-1999. Po zlatých MS 2002 v Göteborgu nahradil vo funkcii hlavného trénera slovenskej reprezentácie Jána Filca. Na svetovom šampionáte v roku 2003 v Helsinkách mal k dispozícii káder, ktorý mnohí považujú za jeden z najkvalitnejších v histórii slovenského účinkovania na MS. Mužstvo vedené Miroslavom Šatanom, Žigmundom Pálffym, Petrom Bondrom, Pavlom Demitrom, Jozefom Stümpelom či Ľubomírom Višňovským doviedol k bronzu, čím reprezentácia skompletizovala medailovú zbierku z MS. O rok neskôr skončil jeho výber na šampionáte v Prahe a Ostrave na štvrtom mieste, na MS 2005 vo Viedni a Innsbrucku obsadil piatu priečku. Na ZOH 2006 v Turíne vyhral slovenský tím bez straty bodu základnú skupinu, no vo štvrťfinále stroskotal na rivalovi z Česka a skončil piaty. Po olympiáde vypršala Hossovi zmluva, SZĽH ju predĺžil ešte do konania MS 2006 v Rige, kde skončil reprezentačný tím na ôsmom mieste.

Krátko po šampionáte ho vymenovali za generálneho manažéra Dukly Trenčín, opäť sa však vrátil k trénerskému remeslu a v novembri 2006 sa stal hlavným kormidelníkom HK Aquacity ŠKP Poprad, kde pôsobil dva roky. Potom nasledoval jeho návrat k reprezentácii, od júla 2008 bol jedným z asistentov Jána Filca. V roku 2010 bol pri najväčšom úspechu slovenského mužstva na ZOH, na olympiáde vo Vancouveri siahal hviezdami nabitý tím na medailu, napokon skončil na štvrtom mieste. Rovnakú funkciu zastával Hossa aj po boku Glena Hanlona na MS 2010 a 2011. Popritom viedol v extralige Duklu Trenčín. Po šampionáte v Bratislave v roku 2011 definitívne ukončil účinkovanie na reprezentačnej striedačke a zamieril do KHL. V sezóne 2011/2012 najprv pôsobil v Spartaku Moskva ako asistent, od novembra krátko ako hlavný tréner.

František Hossa zastával takisto rôzne funkcie v Slovenskom zväze ľadového hokeja. Na MS 2007 fungoval ako generálny manažér, popritom bol členom výkonného výboru a predsedom trénersko-metodickej komisie SZĽH. V júni 2007 sa pôsobenia v SZĽH vzdal, ako dôvod uviedol klubové vyťaženie.

František Hossa je ženatý, k hokeju priviedol aj svojich dvoch synov, pričom oboch trénoval aj v reprezentácii. Marián je v súčasnosti oporou klubu NHL Chicago Blackhawks, s ktorým dvakrát získal Stanleyho pohár, mladší Marcel hrá za Dinamo Riga.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články