Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Zažije extraliga prekvapenie?

Hoci slovenská najvyššia hokejová súťaž začína už svoj 22. ročník, z celkového prvenstva sa doposiaľ tešilo iba päť tímov. Aká je vôbec šanca, že ligu vyhrá niekto nový?
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Zatiaľ najšokujúcejšou sezónou od vzniku extraligy bol zaiste ročník 2005/06, kedy sa z premiérového majstrovského titulu tešili hokejisti MsHK Žilina. Táto sezóna sa dodnes považuje za akúsi prestávku hlavných favoritov. Z uctievanej „veľkej štvorky“ si semifinále zahrali iba HC Košice a aj tie ho nakoniec prehrali. Je vôbec šanca, že sa v súčasnosti podobný jav zopakuje?

Po odchode Slovana nám v najvyššej slovenskej súťaži zostala už len štvorica bývalých majstrov. HC Košice, Duklu Trenčín, HKM Zvolen, či už spomínanú MsHK Žilinu by v blízkom čase mohol zastúpiť na zlatom mieste aj iný klub. Ako najväčší kandidát na pridanie sa do spoločenstva majstrov Slovenska je dnes istotne HK Nitra. Pravdou je, že výhra úradujúceho vicemajstra by bola jednoznačne menším šokom, ako prvenstvo niekdajšieho najlepšieho slovenského tímu Dukly Trenčín.

Ak by sme v budúcej sezóne chceli zažiť prekvapenie. Vyhrať ligu by mala zrejme opäť MsHK Žilina, ktorá by sa vo finále stretla napríklad s vojakmi. Na to, či nám takáto prognóza vyjde, zrejme nemusíme ani čakať do apríla. Diváckemu oku by však znovuzrodenie niečoho nového zaiste pomohlo. To, čo by však v tomto prípade bolo úplne najpozitívnejšie, by zaiste bolo práve ozdravenie väčšiny klubov. Duklu sme už spomínali, aby sme dali žlto-červeným trošku pokoj, spomeňme napríklad HK Poprad alebo HK 36 Skalicu. Poprad bol vo finále už dvakrát, hoci v oboch prípadoch sa tešil jeho súper. Záhoráci boli v sezóne 2008/09 v neuveriteľnej eufórii, keď v semifinále vyradili spolu s Pálffym favorizovaný Slovan a nakoniec sa tešili z krásneho druhého miesta.

Skalica však momentálne hovorí otvorene o veľkých finančných ťažkostiach a obmedzenom rozpočte pre novú sezónu. Nový generálny manažér má tak čo robiť, aby dal veci do pohybu, respektíve tu môžeme spomenúť doslova finančnú reinkarnáciu. Samozrejme, spomínaný problém sa netýka iba trdelníkového mesta. Tak ako povedal kormidelník českej reprezentácie, kluby v slovenskej extralige potrebujú ozdraviť. Dôkazom tomu bola aj skutočnosť, keď generálni manažéri prosili médiá na žrebovaní prvého kola extraligy o súcit a lepšiu propagáciu. Väčšina z nich priznala, že financie je takmer nemožné zohnať. Generálny manažér Nitry Ján Plandora priznal, že do klubu neraz prispieva aj zo svojho vlastného vrecka. Mnohé športové kluby na Slovensku výhodným biznisom skrátka nie sú. Veľkým príkladom tomu môže byť aj už spomínaný Poprad, ktorý donedávna ani nevedel, či bude v novej sezóne vôbec účastníkom našej najvyššej súťaže. Na dôvod sa pýtať netreba, opäť sú to peniaze.

Vráťme sa však naspäť k očakávaniam od novej sezóny. Nič proti fanúšikom Košíc, ale pravdou je, že ak sa bude mužstvo z metropoly východu bude stabilne držať na prvom mieste a nakoniec vyhrá majstrovský titul, lige to určite nepomôže. To, čo by malo slovenskú najvyššiu súťaž povzniesť z popola by boli práve neočakávané výsledky, či vznik novej rivality.

Pravdou je, že odchod bratislavského tímu postavil extraligové kluby do akejsi zvláštnej priateľskej polohy. Až na tradičných rivalov, ako napríklad Zvolen a Banskú Bystricu, sa vyhrotenosť a nervozita z mnohých zápasov akoby vytratila. Tú by mohli obnoviť práve súboje niekdajších „tradičných majstrov“ Dukly, Košíc a Zvolena. Pre dokonalý náboj správnej rivality je však potrebné, aby boli tímy vyrovnané. Bohužiaľ naša extraliga v tomto jemne pokrivkáva a pre zrod prekvapenia je potrebné, aby sa aj menšie kluby dostali do finančnej stability. My touto cestou dúfame, že nová sezóna extraligy ozaj dostane novú šťavu, ktorá dokáže prilákať viac divákov. Tí by tak zabezpečili istotu pre nových sponzorov, ktorý by sa o tento trh vďaka záujmu verejnosti mohli začať zaujímať.

ANKETA: Kto bude majstrom Slovenska v sezóne 2014/2015?

  • HC Košice

    26%

  • HK Nitra

    11%

  • ŠHK 37 Piešťany

    2%

  • HC´05 Banská Bystrica

    8%

  • HK Poprad

    11%

  • HK 36 Hant Skalica

    6%

  • MHC Mountfield Martin

    9%

  • HKM Zvolen

    2%

  • Dukla Trenčín

    21%

  • MsHK Žilina

    4%

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články