Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Ktorí zahraniční hráči draftovaní v prvom kole do NHL si zahrali v Tipsport lige?

BRATISLAVA - Pozreli sme sa na zahraničných hráčov, ktorí boli draftovaní do NHL v prvom kole a zahrali si aj najvyššiu slovenskú súťaž.
Zdroj: 22071
Zdieľajte:

Jason Bacashihua

  • 2001, 26. miesto, Dallas Stars

Na Slovensku strávil americký brankár dve sezóny. V prvej musel prehrýzť prehru vo finále proti Nitre, v tej druhej sa už tešil zo zisku majstrovského titulu, keď Banská Bystrica vo finále porazila práve Nitru. Dnes už 36-ročný brankár si v NHL zachytal okrem Dallasu Stars i za St. Louis Blues, celkovo stihol 38 zápasov. V dresoch Colorada Avalanche aj Philadelphie Flyers sedel na striedačke ako dvojka. Po odchode zo Slovenska chytával za kórejský Gangwon High 1, poľský Krakov, nemecký Deggendorfer a v novej sezóne ho čaká AlpsHL za talianske mužstvo Sterzing/Vipiteno.

Ty Wishart

  • 2006, 16. miesto, San José Sharks

Kalifornský tím ho síce draftoval, ale výborne stavaný obranca debutoval v NHL počas ročníka 2008/09 za Tampu Bay Lightning. Objavil sa iba na pár zápasov, potom čakal viac ako dva roky na ďalší štart. To už bol hráčom New Yorku Islanders. V jeho drese strelil jediný gól v najlepšej lige sveta. Celkovo nastúpil na 26 stretnutí (1+5). Na Slovensku vyhral s HC ´05 iClinic Banská Bystrica titul. Wishart hrával aj vo Švédsku, Nemecku, Maďarsku a Česku.

Colton Gillies

  • 2007, 16. miesto, Minnesota Wild

30-ročný kanadský útočník má za sebou tri kompletné sezóny v Diname Riga, kde išiel z HC ´05 iClinic Banská Bystrica. Tam odohral v sezóne 2015/16 dokopy 45 zápasov (9+8). Po finále musel skloniť hlavu pred Nitranmi. Gillies v NHL nastupoval okrem Minnesoty aj za Columbus Blue Jackets. Celkovo odohral 154 zápasov (6+12). Na konte má aj zlato z MSJ.

Patrick White

  • 2007, 25. miesto, Vancouver Canucks

Americký útočník bol draftovaný v roku 2007 z prvého kola Vancouverom Canucks, ešte predtým získal s USA na MS U18 striebro, avšak po absolvovaní University of Minnesota, kde ho sprevádzali zdravotné problémy, zamieril v roku 2011 až do tretej nemeckej ligy. Tam a neskôr v DEL 2 patril medzi hviezdy, a tak v sezóne 2013/14 posilnil HC ´05 Banská Bystrica, kde sa stal druhým najproduktívnejším hráčom tímu (26+24). Sezónu na to mu to pod Urpínom tiež výrazne sypalo, nazbieral zhruba 0,62 bodu na zápas, avšak zároveň nastupoval v KHL za Slovan Bratislava, kde v 26 dueloch nezískal ani jeden kanadský bod. Potom prišlo herné trápenie. Opustil Slovensku a v sezóne 2015/16 hrával za tri rôzne kluby (Graz, Leksands a Lillehammer), no nikde to nebolo ideálne. Rovnako tak ani počas ročníka 2016/17, kedy nastupoval za francúzsky Dijon a následne ukončil kariéru.

Nick Ross

  • 2007, 30. miesto, Phoenix Coyotes

30-ročný zadák bude hrávať za DVTK Jegesmedvék Miškolc, ale v Tipsport lige už pôsobil, keďže v sezóne 2017/18 hviezdil v drese HKM Zvolen, kde bol dlho nesmierne produktívnym, ale v play-off ho vyradilo vážne zranenia kolena. V spomínanom ročníku nazbieral 39 kanadských bodov (9+30), stal sa najproduktívnejším obrancom ligy. Uplynulú sezónu odohral za HC Innsbruck v EBEL lige, kde získal 40 bodov (9+31). V Innsbrucku hrával aj tri roky pred príchodom do Zvolena. V roku 2007 ho v prvom kole draftoval do NHL Phoenix Coyotes, dostal sa však len do AHL. Počas kariéry si zahral aj v Slovinsku, Taliansku či Nemecku.

Louis Leblanc

  • 2009, 18. miesto, Montreal Canadiens

Ako junior bol skvelý. Hrával aj za Harvard v NCAA a v QMJHL mal zas priemer viac ako bod na zápas, všetko ukončil striebrom na MSJ. Kanadský útočník však po drafte sklamal. Za Montréal Canadiens v NHL odohral počas troch sezón len 50 stretnutí. V sezóne 2015/16 sa vydal do Európy. Slovan Bratislava mu dal šancu v KHL, aj z toho bola blamáž. Jedine na štvorzápasovom hosťovaní v Žiline bol celkom dobrý (3+1), ale keď ste draftovaný v prvom kole, tak čo je to Žilina. Bez urážky. Spomínaný ročník dohral za švajčiarske Lausanne a ako 25-ročný ukončil kariéru. Vybral sa študovať.

Dylan Olsen

  • 2009, 28. miesto, Chicago Blackhawks

Kanadský obranca je rodákom z amerického Salt Lake, pretože jeho otec vtedy hrával za Salt Lake Golden Eagles v IHL, čo je predchodca AHL. Kanadu reprezentoval na MS U18 aj MSJ, a tak si ho vybralo Chicago už v prvom kole. Debutoval v sezóne 2011/12, ale väčšinu času strávil na farme. Neskôr sa presunul na Floridu, kde mal dve 44-zápasové sezóny. Celkovo nastúpil v NHL na 125 stretnutí (5+17). V Tipsport lige ešte nehral, ale bude, pretože ho získala Nitra.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: eliteprospects.com

Diskusia

Podobné články