Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

VIDEO Ako ovplyvnil draft 2019 šance už skôr draftovaných Slovákov na NHL?

VANCOUVER - Akú konkurenciu priniesol draft do NHL 2019 pre slovenských hokejistov a ako teda ovplyvnil ich pozíciu v jednotlivých organizáciách?
Zdroj: 28923
Zdieľajte:

Martin Fehérváry (Washington Capitals)

Slovenský obranca by si mohol už v ročníku 2019/20 zahrať aspoň niekoľko zápasov NHL. Jeho nesmierne kvality v už takto mladom veku ho predurčujú, aby si postupom času získal stále miesto v najlepšej lige sveta. Jeho Washington Capitals si v drafte 2019 vybral troch útočníkov a jedného obrancu. Tým je 18-ročný Čech Martin Hugo Has, o ktorom sa tiež hovorí v súvislosti s veľkými šancami na NHL. V sezóne 2018/19 hrával za juniorský tím Tappary Tampere, v novom ročníku by už mal zasahovať do Liigy. Pre Fehérváryho by v sezóne 2019/20 nemal byť priamou konkurenciou.

Prečítajte si aj

VIDEO Nová výška platového stropu pre sezónu 2019/20 poriadne prekvapila

Dávid Hrenák (Los Angeles Kings)

Kalifornský tím mal až osem ťahov, z toho dva v prvom kole a dva v druhom. Do tímu prišli hlavne útočníci. Alex Turcotte, Arthur Kaliyev a Samuel Fagemo sú hráči, ktorí môžu pokojne nastupovať v prvým dvoch pätkách. V prvom kole si LA vybralo aj švédskeho obrancu Tobiasa Björnfota a v treťom českého brankára Lukáš Paříka, čo je priama konkurencia pre nášho Hrenáka. 18-ročný gólman bol jednotkou juniorského tímu Liberca, hosťoval v druhej najvyššej súťaži a hviezdil aj na tohtoročných MSJ. Náš Hrenák má už 21 rokov a za sebou dve dobré sezóny v NCAA. Skvelé vyhliadky majú pred sebou i zámorskí mladíci Cole Kehler, Matt Villalta a Jacob Ingham. Kings sa o budúcnosť na brankárskom poste nemusia obávať.

Roman Durný (Anaheim Ducks)

Anaheim si počas draftu 2019 vo svojich šiestich voľbách zobral troch útočníkov a rovnaký počet obrancov. Najväčšou hviezdou je určite Trevor Zegras. Nová konkurencia pre nášho brankár Durného tak neprišla, aj tak je ale vysoká. V prvom tíme sú John Gibson a Ryan Miller. Chad Johnson sa stane voľným hráčom, lenže v AHL majú miesto Kevin Boyle, Angus Redmond a Olle Eriksson Ek. Mladý Čech Lukáš Dostál má byť v sezóne 2019/20 jednotkou fínskeho Ilves Tampere.

Prečítajte si aj

VIDEO Draft NHL 2019 bol jeden z najhorších v histórii Slovenska

Marián Studenič (New Jersey Devils)

O tom, že Jack Hughes bude hviezdou NHL a jeho etapa v najlepšej lige sveta sa začne už v sezóne 2019/20 netreba pochybovať. Pre nášho útočníka to teda nie je ani konkurencia, pretože Američan je už na inej úrovni. Devils však mali tento rok až jedenásť volieb a využili ich veľmi dobre. V druhom kole putoval do organizácie ruský obranca Nikita Okhotyuk, v treťom jeho krajan a tiež zadák Daniil Misyul. V rovnakom kole prišiel na rad kanadský útočník Graeme Clark. V minulej sezóne získal 48 bodov v OHL-ke a to má len 18 rokov. Do ofenzívny dorazili aj Tyce Thompson z NCAA, Rus Arseni Gritsyuk hrajúci MHL a účastník MS U18 2019, z amerického projektu do 18 rokov Patrick Moynihan, budúcu sezónu strávi v NCAA a v siedmom kole taktiež švédsky krídelník Nikola Pašič hrajúci za BIK Karlskoga v tamojšej Allsvenskan. Studenič teda dostal v boji o prvý tím poriadnu konkurenciu. Avšak, ak výber útočníkov zúžime na pravé krídla, tak na tejto pozícii momentálne nastupuje len Clarke. Studenič má s Devils kontrakt platný do roku 2021 a je stálym členom zostavy farmárskeho Binghamton Devils v AHL.

Adam Húska (New York Rangers)

Osem volieb neprinieslo ani jedného brankára. New York Rangers si vybral v prvom kole z druhého miesta Kaapa Kakka, potom ešte troch obrancov a štyroch útočníkov. Húska teda nedostal novú konkurenciu, no veľká je aj tá súčasná. Situácia v prvom tíme je jasná, dvojica Lundqvist - Georgijev spĺňa najvyššie parametre kvality. Na farme chytali Dustin Tokarski, Brandon Halverson a Chris Nell, všetkým končia zmluvy 1. júla 2019. Dá sa očakávať, že niekto z nich ostane a taktiež lov na trhu s voľnými hráčmi. Z SKA Petrohrad sa do zámoria na nový ročník presúva Igor Šestorkin, držiteľ zlata zo ZOH 2018.

Prečítajte si aj

Oficiálne: P.K. Subban opúšťa Nashville, organizácia ho vymenila!

Martin Pospíšil, Miloš Roman a Adam Ružička (Calgary Flames)

Slovenská trojica v Calgary Flames je konkurenciou už aj sama pre seba. Navyše k nim z prvého kola pribudol Kanaďan Jakob Pelletier, siedmy najproduktívnejší muž QMHJL a to má stále len osemnásť rokov. Kanadský tím mal celkovo päť ťahov, vybral si štyroch útočníkov a gólmana Dustina Wolfa. 17-ročný Rus Ilya Nikolaev bol asistentom kapitána na posledných MS U18, odkiaľ má striebro. Američan Josh Nodler patril medzi najproduktívnejším mužov USHL a Švéd Lucas Feuk podobnú rolu zastával v najvyššej švédskej juniorskej lige. Taktiež si zahral za Södertälje v Allsvenskan.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk/Matej Kubove

Diskusia

Podobné články