Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

VIDEO Hughes, Kakko a tí ďalší: Predstavujeme najzaujímavejších hráčov draftu do NHL 2019

VANCOUVER - V sobotu nadránom (02:00 SEČ) začína v kanadskom Vancouveri draft do NHL 2019. Jack Hughes a Kaapo Kakko sú jasnými favoritmi na prvú a druhú voľbu. Čo sa však bude diať za nimi?
Zdroj: 31965
Zdieľajte:

Tretí ťah vlastní Chicago Blackhawks. Keď toto mužstvo naposledy draftovalo takto vysoko, tak z toho bol kapitán trojnásobných víťazov Stanley Cupu - Jonathan Toews. GM Stan Bowman priznal, že má vytipované tri mená a nepriamo naznačil, že dve z toho sú Kakko a Hughes. Kto je tým tretím ostáva otázne. Všeobecne sa očakáva, že to bude niekto z trojice Bowen Byram, Dylan Cozens a Alex Turcotte.

18-ročný Bowen Byram je najlepším obrancom tohto ročníka. Posledné dve sezóny odohral za Vancouver Giants vo WHL, v tej poslednej mal priemer viac než bodu na zápas. Vlastní všetky atribúty moderného beka. Fantasticky korčuľuje, skvele prihráva, má tvrdú ranu, stíha brániť aj útočiť. Jeho otec Shawn odohral v NHL päť zápasov, z toho jeden práve za Chicago a štyri v NY Islanders.

Kanadský útočník Dylan Cozens v sezóne 2018/19 nastupoval tiež vo WHL za Lethbridge Hurricanes. Celkovo nazbieral 92 bodov, ďalších deväť pridal v siedmich zápasoch na MS U18. Ide o nesmierne šikovného krídelníka alebo centra, ktorý fantasticky číta hru a je platným na oboch koncoch ihriska.

Americký center Alex Turcotte bude hviezdou NHL. O tom nepochybuje nikto. Pochádza z hokejovej rodiny, avšak nik iný to takto ďaleko nedotiahol. Posledné dva ročníky strávil v USHL, kde spoločne s Jackom Hughesom nastupoval za projekt USA do 18 rokov. Zahral si aj na uplynulých dvoch MS U18 (striebro, bronz). V sezóne 2018/19 nastúpil na celkovo 60 duelov s bilanciou 43 gólov a 62 asistencií). Novú sezónu začne bez ohľadu na draft v NCAA na University of Wisconsin.

V prvom kole budú určite miešať karty aj podobne ako Turcotte produktívny Trevor Zegras, tiež jeho spoluhráč. Vo WHL majú za sebou fantastický ročník Kanaďania Peyton Krebs a Kirby Dach. Po Kakkovi by mal byť ďalší Európan draftovaný až okolo desiateho miesta, možno kúsok skôr.

Veľkým adeptam na to je ruský útočník Vasili Podkolzin. Ten v uplynulej sezóne debutoval v KHL, za SKA Petrohrad nastúpil trikrát a bol kapitánom Ruska na MS U18. Taktiež si zahral na MSJ, čiže má za sebou skvelý ročník. Švédsko má najväčšie "želiezko v ohni" v podobne obrancu. Victor Söderström odohral kompletný ročník za Brynäs v SHL. S "Tre Kronor" ako asistent kapitána vyhral MS U18. Aj po drafte aspoň rok ostane v materskom klube. Podobným prípadom je jeho o niekoľko mesiacov mladší krajan Philip Broberg. Taktiež tento zadák má zlato z MS U18. Sezónu 2019/20 odohrá v SHL-ke za Skellefteu, uplynulý ročník strávil v AIK, kde pravidelne hrával nižšiu Allsvenskan.

V prvom kole draftu do NHL bude mať určite zastúpenie päť krajín - Kanada, USA, Fínsko, Rusko a Švédsko. Očakáva sa však, že ešte jedna sa k nim pridá. Veľkým talentom nemeckého hokeja totiž je 18-ročný obranca Moritz Seider. Za Adler Mannheim debutoval v DEL-ke počas ročníka 2017/18, kedy si zahral aj na MS U18 a MSJ (nižšie kategórie). V tejto sezóne už získal pevné miesto v zostave a dokonca sa tešil zo zisku majstrovského titulu. Navyše, na MSJ bol kapitánom svojho tímu, ktorý postúpil späť do A-kategórie. Aby toho nebolo málo, tak v piatich zápasoch nechýbal ani na seniorských MS na Slovensku. Seider je najväčším nemeckým talentom posledných rokov.

V prvom kole sa podľa všetkého predstavia aj ďalší hráči z amerického výberu v USHL. Útočník Matthew Boldy nazbieral počas ročníka 2018/19 až 81 bodov, jeho kolega Cole Caufield dokonca strelil neuveriteľných 72 gólov a celkovo sa dostal na rovných sto bodov. Šancu na prvé kolo má aj obranca Cam York, ktorý bol najproduktívnejším bekom uplynulých MS U18 aj poslednej sezóny v USDP.

Kanadský center Alex Newhook získal 102 bodov v súťaži BCHL. Rovnaký počet, ale v kvalitnejšej OHL-ke dokázal zaknihovať Američan Arthur Kalijev. Vysoko hodnotený je center Ryan Suzuki, brať Nicka Suzukiho, ktorý patrí Montrealu Canadiens. Po niekoľkých rokoch by sa malo do NHL vrátiť meno Poulin a to zásluhou Samuela Poulina, ktorého otec Patrick nastúpil na takmer sedemsto duelov najlepšej ligy sveta. Títo hráči budú na hrane prvého a druhého kola.

Kanada bude mať na drafte znova neuveriteľné množstvo hráčov. Predstaviť všetkých je priam nemožné. Legendárny Todd Bertuzzi však bude čakať, či si niekto zoberie jeho syna Taga. Druhý syn Tyler je už dlho súčasťou Detroitu Red Wings. Kazašská legenda Nikolaj Antropov zas dúfa vo všimnutie si svojho potomka. Danil Antropov vystupuje pod kanadskou vlajkou, keďže tam dlhodobo vyrastá. Synov majú v hre aj legendy Wayne Primeau (Mason Primeau), Steve Staios (Nathan Staios) či Jason York (Jack York).

USA bude mať väčšinu hráčov draftovaných v prvom kole z projektu pôsobiacom v USHL. Výnimkou je spomínaný Kalijev alebo Robert Mastrosimone hrajúci tiež USHL, ale za Chicago Steel. Zaujať by mal aj jeho ofenzívny spoluhráč Nick Abruzzese a hlavne brankár Spencer Knight. Všeobecne je 18-ročný gólman považovaný za najlepšieho na svojom poste v tohtoročnom drafte. Potvrdzuje to aj jeho účasť na posledných dvoch MS U18 a jedných MSJ.

Šancu dostať sa do jedného zo siedmich kôl majú z Američanov i Danny Weight, syn Dougha Weighta, Alex Vlasic, ktorý je bratrancom hviezdy San José Sharsk Marc-Édouarda Vlasica či Mark Kastelič, v poslednej sezóne kapitán Calgary Hitmen vo WHL.

Okrem Podkolzina by sa mal do prvého kola dostať aj druhý Rus a síce Pavel Dorofeyev, ktorý v sezóne 2018/19 nastúpil na 27 zápasov za Metallurg Magnitogorsk v KHL (1+1). Nebývalo veľa ruských hráčov pôsobí v zámorských juniorských súťažiach, kde sa zaujímavo rysujú Yegor Afanasyev, Mikhail Abramov, Yaroslav Alexeyev alebo obranca Artemi Knyazev.

Zo švédskych hráčov by mal karty prvého kola zamiešať krídelník Simon Holmström, ktorý už debutoval v áčku HV71. Kapitánom majstrov sveta do 18 rokov z posledného šampionátu (2019) je obranca Tobias Björnfot hrajúci za Djurgårdens IF a Albert Johansson, tiež zadák, prenikol do zostavy tímu Färjestad BK. Švédi sa tak o zadné rady do najbližších rokov rozhodne báť nemusia. Prísľubom ofenzívy je Samuel Fagemo, ktorý sa prekvapivo nedostal na draft minulý rok. Ročník 2018/19 mu ale vo Frölunde vyšiel dobre, takže by mohol zaujať tiež. Rickard Hugg žiari v OHL-ke, v tímoch SHL sú zabývaní Linus Nässén, Nils Höglander či Filip Cederqvist.

Kaapo Kakko by mal byť jediným Fínom v prvom kole draftu. Hráči z krajiny "tisícich jazier" sa tento rok vyznačujú jednou zvláštnosťou. Jerry Turkulainen, Jere Innala a Joona Ikonen mali skvelé sezóny v Liige, no sú starší, čiže by nemali ísť na draft v prvých kolách. Je dosť možné, že tímy NHL ich podpíšu aj ako voľných hráčov. Z ročníka 2001, ktorý je tento rok primárny, zaujali obrancovia Mikko Kokkonen (Jukurit), Ville Heinola (Lukko) a útočník Marcus Kallionkieli, rodák z Helsínk s brazílskymi koreňmi, ktorý hráva za Sioux City Musketeers v USHL a tiež Santeri Haarala, druhý najproduktívnejší hráč fínskej juniorskej súťaže.

Českí hráči nie sú tento rok tak dominantní, ako tomu bolo v posledných sezónach. Fantasticky ale vyzerá obranca Martin Hugo Has hrajúci za Tapparu Tampere. Vo fínskom tíme by sa mal počas sezóny 2019/20 udomácniť do áčka. Útočník Matej Blümel mal viac ako bod na zápas v USHL, Kryštof Hrabík takmer bod v priemere vo WHL. V rovnakej lige debutoval Martin Lang s takmer pol bodom na stretnutie. Michal Teplý postupne získava stále miesto v Liberci. Z brankárov môže vyskočiť jeho spoluhráč Lukáš Pařík.

Slovenským hráčom sme sa venovali v inom článku, takže teraz si ich len prebehneme. Maxim Čajkovič bude draftovaný určite, avšak nie v prvom kole, ako sa hovorilo, no na rozmedzí druhého a tretieho. Iný Slovák už kvázi "istý" draft nemá. Nejaké naše meno ešte ale pôjde. Do úvahy pripadajú Andrej Golian, Oliver Turan, Adam Liška, Oliver Okuliar, Samuel Hlavaj či Dominik Sojka.

Nando Eggenberger je veľkým švajčiarskym talentom, draft mu už dvakrát ušiel. Toto bude jeho asi posledná šanca. Fantastickú sezónu z osobného hľadiska má za sebou Janis Jérôme Moser, obranca ju ukončil na seniorských MS a to má len 18 rokov. Určite najväčšia nádej Helvétov v tomto roku. Nemci majú istotu v podobe Moritza Seidera, už spomínaného obrancu. Brankár Tobias Ancicka tiež nemá ako čerstvá posila fínskeho Lukka malé šance.

Z ďalších krajín zaujali vo WHL-ke Bielorusi Alexei Protas, Sergei Sapego a Vladimir Alistrov. Ivan Drozdov už pravidelne nastupuje za Dinamo Minsk v KHL. Svoje nádeje dodávajú aj Lotyši, Kazaši či Dáni, šancu má podľa všetkého len brankár škandinávskej krajiny Mads Søgaard. Rakúsko malo od roku 2003 draftovaného len jedeného hokejistu, tento rok sa to nezmení.

Liam Kirk bol minulý rok prvým Britom draftovaným do NHL, ktorý vyrastal doma. Tento rok ho môže napodobniť Kieran Brown. Mustapha Lemieux z Austrálie, ktorý má libanonské korene, je skôr takým výkrikom do tmy v preddraftováých prognózach.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk/Matej Kubove

Diskusia

Podobné články