Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

VIDEO Zaujímavosti, pikošky, fakty: Stanley Cup pre Blues prepisoval históriu a lámal rekordy

BOSTON - St. Louis Blues sa stal jubilejným dvadsiatym tímom, ktorý vyhral Stanley Cup. Prerušil tak čakanie na túto trofej od roku 1967, kedy vstúpil do NHL. Aktuálne tak najdlhšie čaká na trofej Toronto Maple Leafs, už 52 rokov.
Zdroj: 31959
Zdieľajte:

Len štvrtýkrát sa stalo, že mužstvo vyhrali Stanley Cup bez čo i len jediného hráča, ktorý ho už vybojoval predtým. Predtým to dokázali tri mužstvá (Flyers 1974, Islanders 1980 a Flames 1989). Patrick Maroon sa teší ako rodák zo St. Louis, jediný v organizácii: "Dokázali sme to! Nesieme pohár domov. Konečne, 49 rokov sme čakali na túto chvíľu. Som hrdý na to, že som sa narodil v St. Louis," povedal skúsený útočník.

Prečítajte si aj

VIDEO Chára smúti: St. Louis Blues vyhralo prvýkrát v histórii Stanley Cup

Blues odohral pri ceste za Stanley Cupom až 26 zápasov, z to 16 víťazných a desať neúspešných. Spoločne s Los Angeles Kings v roku 2014 je to pre víťaza rekord. Blues len ako šiesty tím vyrovnal rekord NHL s 10 výhrami v play-off vonku. Pri všetkých bol brankár Jordan Binnington, ktorý nebol nikdy draftovaný a v podstate cez sezónu dostal šancu náhodou, no chopil sa jej a predvádzal neskutočné výkony. Pritom mal iba ročnú dvojcestnú zmluvu. Stanovil nováčikovský rekord so šestnástimi výhrami v play-off a ako štvrtý nováčik vychytal výhru v zápase číslo 7 finálovej série.

Conn Smythe Trophy pre najproduktvívnejšieho muža play-off získal útočník Ryan O´Reilly. Ten sa stal prvým hráčom od roku 1985, kedy to dokázal Wayne Gretzky, ktorý strelil gól v štyroch zápasoch finále. Ako druhý v histórii otvoril skóre troch finálových duelov a ako vôbec prvý hokejista Blues nazbieral v jednom play-off 22 kanadských bodov. Pritom ho hokej nebavil, v Buffale Sabres bol na chvoste tabuľky, a tak si vymodlil výmenu.

Prečítajte si aj

Conn Smythe Trophy nezískal Binnington, ale O´Reilly

Keď sme pri spodku tabuľky, tak nesmieme zabúdať, aký príbeh napísalo St. Louis. 2. januára 2019 bolo mužstvo najhorším v celej lige, no potom prišiel tréner Craig Berubé, šancu dostal Jordan Binnington a nastal obroda. Blues sa dostali do play-off, kde vyhrali Stanley Cup. Spomínaný kouč Berubé je prvým mužom v pozícii hráča či trénera, ktorý vyhral Stanley Cup a je potomkov pôvodných obyvateľov Severnej Ameriky. Z posledných jedenástich víťazov pohára zažili až štyria trénerskú výmenu počas sezóny.

"Skutočne si myslím, že nepriazeň osudu, keď sme museli zápasiť s náročným zápasovým rozpisom a doháňať bodovú stratu v základnej časti, nás v konečnom dôsledku zocelila a pripravila nás na boje v play off. Ak mám byť úprimný, neviem, či som sa niekedy v hokejovom živote cítil lepšie. Som taký hrdý na hráčov a taký šťastný za to, čo sme vybojovali pre mesto St. Louis a všetkých jeho fanúšikov," povedal tréner Blues.

Prečítajte si aj

Prehľad slovenských hráčov, ktorí získali Stanley Cup

Jay Bouwmeester bol tretím najdlhšie čakajúcim hráčom na Stanleyho pohár. Doteraz odohral 1184 zápasov základnej časti. Kapitán Alex Pietrangelo, ktorý zodvihol Stanley Cup ako prvý, mu ho okamžite podal: "Bola to neskutočná sezóna. Ani neviem, čo mám povedať. Nikdy som nebol pyšnejší, že môžem nosiť tento dres, než práve v tomto momente. Niečo neuveriteľné," povedal Pietrangelo. V mužstve bolo až 20 kanadských hokejistov.

Obrovskú radosť zo Stanley Cupu má každý fanúšik St. Louis Blues, ale jeden ešte o niečo viac. Nemenovaná osoba si v čase, keď bolo toto mužstvo na chvoste tabuľky, vsadila pri kurze 250:1 až 400 dolárov, že z toho bude Stanley Cup. Stotisíc určite poteší.

Prečítajte si aj

Prehľad všetkých víťazov Stanley Cupu
Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články