Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Odhalenie sochy mladého hokejistu

BANSKÁ BYSTRICA - Vo štvrtok 13.6.2019 o 15:00 prebehne pri terase Hotela LUX slávnostné odhalenie sochy mladého hokejistu.
Zdroj: 17539
Zdieľajte:

Obyvateľom a návštevníkom mesta ju dal vyrobiť prezident hokejového klubu HC '05 iClinic Banská Bystrica, JUDr. Juraj Koval s rodinou. Myšlienka postavenia sochy sa odvíja od toho, že som veľkým fanúšikom hokeja. V roku 2005 sme prevzali klub, ktorý bol v tom čase na dne, no vychoval pre slovenský hokej výborných hokejistov, ktorí vždy robili dobré meno nášmu mestu aj vo svete. Výchova mladých hokejistov je pre hokej dôležitá, a aj preto som sa rozhodol osloviť a podporiť môjho dobrého kamaráta, banskobystrického umelca Pavla Šteska. V Banskej Bystrici dlho nepribudla žiadna socha, tak sme si povedali, že by jedna mohla vzniknúť a mohla by byť symbolom toho, že Banská Bystrica je hokejové mesto. Zároveň to môže byť akési spríjemnenie pre ľudí, ktorí trávia čas v Parku pod Pamätníkom SNP, či pre turistov, ktorí navštívia Banskú Bystricu,” poodhalil pozadie tvorby sochy samotný prezident klubu Juraj Koval.

Prečítajte si aj

VIDEO Bývalý hráč Slovana ide do NHL!


Odhalenie prebehne za účasti viceprimátora, hokejových osobností a mladých hokejistov z banskobystrického klubu HC 05, čo nesie v sebe istú symboliku odovzdania “žezla” práve mladým nádejám. Autorom sochy mladého hokejistu je banskobystrický rodák, sochár a reštaurátor Pavol Štesko. „Pán Koval ma oslovil, aby som vytvoril sochu na počesť úspechov klubu HC '05 iClinic Banská Bystrica. Spravil som teda zopár návrhov, z ktorých sme napokon vybrali sochu mladého hokejistu, ako symbol nádeje tohto športu. Vzorom pri tvorbe sochy bol skutočný mladý hokejista, hráč žiackeho kolektívu HC '05, podľa ktorého som sochu modeloval,” prezradil k myšlienke a k samotnej realizácii samotný Pavol Štesko. Dodal, že proces realizácie sochy trval sedem mesiacov a je vytvorená z liateho bronzu, podstavce sú zo železa.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hc05.sk

Diskusia

Podobné články