Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Za trinásť mesiacov zlatý hetrik!

BRATISLAVA - Hokejové MS na Slovensku otvoril v košickej vetve súboj Fínska s Kanadou a rovnaké dva tímy v nedeľu aj šampionát uzavreli. "Suomi" v oboch prípadoch zvíťazili navlas rovnakým výsledkom 3:1, samozrejme, finálový triumf v Bratislave mal pre Fínov oveľa vyššiu cenu. Do svojej zbierky pridali tretie zlato a štrnástu medailu zo svetových šampionátov.
Zdroj: 31851
Zdieľajte:

Po finálovom súboji sa hovorilo najmä o dvoch mužoch. O kapitánovi Markovi Anttilovi, ktorý bol pri takmer všetkých dôležitých góloch fínskeho mužstva vo vyraďovacej fáze, pričom dvoma zásahmi skolil v nedeľu aj Kanaďanov. Druhým hrdinom bol brankár Kevin Lankinen. Ten v súboji o zlato čelil neskutočnej kanonáde, zo 44 pukov, ktoré na neho smerovali, však pustil za svoj chrbát iba jeden po sóle obrancu Sheu Theodorea. "Ukázala sa sila tohto tímu. A Mörkö (Anttila) nás opäť spasil svojimi gólmi. Niečo ohromujúce," komentoval fínsky úspech Lankinen.

Prečítajte si aj

MS 2020: Slováci vedia, kde by mali hrať, Nemci môžu zamiešať karty

Svoje brankárske umenie predviedol už v semifinálovom dueli s hviezdami nabitou zbornou. Rusom nedovolil streliť ani gól a Fíni gólom Anttilu vyhrali 1:0. Dvadsaťštyriročný Lankinen chytal v uplynulej sezóne na farme Chicaga v Rockforde, svojimi výkonmi na MS však manažmentu Blackhawks ukázal, že je zrelý na NHL. Po finále iba ťažko hľadal slová. "Dosiahli sme niečo úžasné... O tomto som sníval od detských čias. Že mám na krku zlatú medailu a Fínsko je majster sveta... to je niečo fantastické," citoval Lankinena MTV Uutiset.

Prečítajte si aj

VIDEO Fínske monštrum hviezdou krajiny, Kuusela mu ďakuje za veľké gesto

Fíni zopakovali triumf z MS 2011, ktoré sa konali tiež v Bratislave. Aj vtedy ich viedol tréner Jukka Jalonen. Kým pred ôsmimi rokmi mal však v mužstve osobnosti ako Mikko Koivu, Tuomo Ruutu či Mikael Granlund, tentoraz dokázal získať titul so skupinou málo známych, medzinárodne neskúsených hokejistov. Päťdesiatšesťročný kouč preukázal cit pre výber hráčov a dokázal skvele pripraviť mužstvo na rozhodujúce vyraďovacie súboje. Vo finále sa fínski hráči aj v trojici obetavo vrhali do kanadských striel, vytláčali súpera k mantinelom, pred Lankinenom vytvorili nepriepustnú hrádzu tiel. "Som hrdý a šťastný z toho, čo sme dokázali ako mužstvo a krajina," vyznal sa Jalonen na pozápasovej tlačovej konferencii: "Bolo to parádne dobrodružstvo. Jedenásť hráčov s nami ťahalo sedem týždňov od začiatku prípravy. Ukázali sme obrovskú mentálnu silu. Tím dokázal zvládnuť desať zápasov v priebehu 17 dní. Poukazuje to na charakter a prístup hráčov. Finále bolo veľmi náročné, bol to tvrdý zápas, Kanada bola určite najťažší súper, na ktorého sme na šampionáte narazili. V prvej tretine sme sa nechali zatlačiť, dokázali sme sa však v druhej tretine vzchopiť. Po našom druhom góle sme sa už do konca zápasu len bránili, no tak to už v hokeji niekedy býva. Šťastena bola pri nás. Bol to neskutočný tímový výkon. Som pyšný na moje mužstvo."

Prečítajte si aj

VIDEO Dátum začiatku novej sezóny TL známy, Dukla už pozná svoj cestovný poriadok v príprave

Výnimočnú sezónu má za sebou fínsky útočník Kaapo Kakko. Hoci iba v polovici februára oslávil 18. narodeniny, už v tomto mladom veku má na konte tri zlaté medaily z MS všetkých vekových kategórií. V priebehu 13 mesiacov triumfoval s národným tímom na MS do 18 rokov, MS do 20 rokov aj na šampionáte dospelých, pričom na všetkých troch turnajoch hral významnú úlohu. Minulý rok na MS "18" v Rusku patril medzi najproduktívnejších hráčov, na juniorských MS v Kanade na prelome rokov strelil víťazný gól Fínska vo finále s Američanmi a na šampionáte na Slovensku bol so šiestimi presnými zásahmi najlepším strelcom svojho tímu. Krídelník TPS Turku napodobnil kanadského útočníka Connora McDavida, ktorý zavŕšil unikátny zlatý hetrik pred tromi rokmi, mal však vtedy o rok viac. Takéto zlaté triple dosiahli v celej histórii iba šiesti hráči na svete.

Prečítajte si aj

VIDEO MAC Budapešť opúšťa mladý reprezentant

Kakka pred šampionátom pasovali odborníci za dvojku tohtoročného draftu NHL, svojimi výkonmi na MS však zatienil predpokladanú jednotku Američana Jacka Hughesa. Zástupcovia New Jersey, ktorí budú na júnovom drafte vo Vancouveri voliť ako prví, budú mať veľmi ťažkú voľbu. "Ak New Jersey chce víťaza, malo by si vybrať Kaapa," vyhlásil Jalonen. "Hughes je vynikajúci hokejista, no v tých tesných zápasoch, v ktorých ide o veľa, dokázal Kakko vždy zabrať. Hrá ako dospelý muž, mohol by pokojne naskočiť do NHL už teraz. Za uplynulé mesiace sa ešte zlepšil, podáva ešte lepšie výkony než na juniorskom šampionáte a bude sa ešte zdokonaľovať. Raz bude jeden z najlepších hráčov na svete," citoval fínskeho trénera oficiálny web NHL.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články