Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

VIDEO Boj sa skončil, Brejčák zvíťazil nad Žilinou

ŽILINA - Kultúra vzťahov hráčov a klubov v slovenskom hokeji sa za dlhodobo vyvíjala až do takej pozície, kedy jednanie klubov voči hráčom v niektorých prípadoch hraničilo s vydieraním. V niektorých kluboch bolo bežné, že kluby zneužívali článok III ods. 6 hráčskych zmlúv, medzi hráčmi veľmi známe ustanovenie hráčskych zmlúv. Toto ustanovenie je o tom, že hráč dostane alikvót (časť mesačnej odmeny) z jeho celkovej mesačnej odmeny, ak v klube nepôsobí po celú dobu platnosti zmluvy. Tento článok v zmluve mal upravovať situácie, keď klub vyhodí hráča, alebo keď sa klub dohodne s hráčom na predčasnom ukončení zmluvy, vtedy mal hráč dostať len časť zo svojej mesačnej odmeny.
Daniel Brejčák vyhral súd nad žilinským klubom.
Daniel Brejčák vyhral súd nad žilinským klubom. Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Niektoré kluby ale toto zmluvné ustanovenie začali zneužívať na to, aby ušetrili na hráčoch peniaze za posledné týždne, keď hráčom zmluva síce bežala, ale už sa nehrali zápasy, lebo sa im nepodarilo postúpiť v play-off dostatočne ďaleko. Toto presne bol problém aj v spore medzi Danom Brejčákom a MsHK Žilina. Potom ako hráčska asociácia zobrala tento prípad do svojich rúk, podala žalobu na súd a vyhrala ako na Okresnom súde v Žiline, tak aj na Krajskom súde Žilina. Teraz má SIHPA v rukách súdne rozhodnutie, ktoré jednoznančne dáva za pravdu hráčom v tom, že klub je povinný platiť hráčov až do konca platnosti zmluvy a nezáleží na tom, kedy klub odohral svoj posledný zápas v lige.

Prečítajte si aj

Štadión Ondreja Nepelu je takmer pripravený, do šatne Slovana sa nasťahovali ruskí hráči

„Vzťahy v našom hokeji sú dlhodobo tak naklonené v prospech klubov, že niektoré kluby už samé seba presvedčili o tom, že určité porušenia zmluvy sú v poriadku a že hráč vlastne porušuje zmluvu tým, keď žiada to, čo je napísané v zmluve. Dôkazom toho bolo, keď zástupca klubu MsHK Žilina priamo v pojednávacej miestnosti sudkyni povedal, že posledný mesiac z hráčovej zmluvy klub zaplatí hráčovi len vtedy, ak podpíše s klubom zmluvu na ďalšiu sezónu. Takto v podstate priamo pred súdom popísal, ako si MsHK Žilina, v podstate vydieraním, udržiavala hráčov. Ja som neveril vlastným očiam ani ušiam. Vtedy som pochopil, že klub bol naozaj presvedčený o tom, že takto mohol konať. U nás sú niektoré veci tak dlho a tak zle nastavené, že sa považujú už za normálne," povedal advokát a prezident SIHPA JUDr. Oliver Pravda. „Dôležité je, že sme tento prípad vyhrali a verím, že kluby, ktoré mali takúto prax zaužívanú už nebudú týmto spôsobom ďalej pokračovať.“

Prečítajte si aj

VIDEO Káder Nových Zámkov sa rozpadá

A ako hodnotí celý priebeh sporu hlavný aktér Daniel Brejčák? „V spore proti Žiline mi SIHPA naozaj pomohla. Od začiatku sme spolu intenzívne komunikovali, vyžiadali si odo mňa všetky potrebné materiály, všetko zanalyzovali a navrhli stratégiu, ako prípad riešiť. Ďalej som sa nemusel o nič starať, prišiel som len raz na pojednávanie, keď ma chcel súd vypočuť. Prácu, ktorú Oliver Pravda odviedol, hodnotím veľmi pozitívne a musím s radosťou skonštatovať, že celý prípad dopadol tak, ako predpovedal. Som veľmi rád, že tu je hráčska asociácia, my hráči sa musíme sústrediť na výkony na ľade," hovorí v súčasnosti už opora zadných radov HK Poprad Daniel Brejčák.

Pozrite si aj

VIDEO Krásny gól slovinskej hviezdy

SIHPA týmto zároveň vyzýva všetkých hráčov, ktorí nedostali svoje peniaze za posledné týždne svojich zmlúv, aby čo najskôr kontaktovali SIHPA.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: sihpa.net

Diskusia

Podobné články