Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Marshall ešte musí zlepšiť svoj jediný nedostatok, kvôli ktorému sa mu zavreli dvere do NHL

RIGA - Spojenie HC ´05 iClinic Banská Bystrica a Dinama Riga nie je ničím nezvyčajným. Hovorí o tom aj ďalší prestup na tejto trase, ktorý z tímu majstra Slovenska zavial do Lotyšska obrancu Bena Marshalla.
Zdroj: 31524
Zdieľajte:

26-ročný nízky, ale nesmierne pohyblivý a úžasne korčuľujúci obranca sa stal v sezóne 2018/19 najproduktívnejším zadákom Tipsport ligy. V základnej časti nazbieral 46 kanadských bodov za dvanásť gólov a 34 asistencií. Prekonal klubový rekord v počte zásahov medzi obrancami v jednej základnej časti. Po desať ich mali Mathew Maione a Juraj Cebák.

Prečítajte si aj

Bývalý český reprezentant a majster sveta spáchal samovraždu

Marshall sa ale v predposlednom kole proti Novým Zámkom zranil, keď po faule zhruba v kruhu na vhadzovanie pri bráne súpera spadol a nešťastne narazil do mantinelu. Držiac si ruku zamieril okamžite do kabín. Vynechal štvrťfinále s Detvou, no potom naskočil proti Popradu a oporou bol aj vo finále s Nitrou. V play-off strelil jeden gól, na päť prihral a po piatom dueli mohol nad hlavu i on dvíhať majstrovský titul.

Dva dni po zisku pohára Vladimíra Dzurillu sa na námestí SNP konali oslavy s fanúšikmi. Už pri autogramiáde Marshall negatívne odpovedal na otázky priaznivcov, či ostáva v klube. Neskôr vyšiel oficiálne na svetlo sveta jeho transfer do KHL. Mimochodom, poslední traja hráči, ktorí išli z Banskej Bystrice do KHL, ak nepočítame Slovana Bratislava, prestúpili práve do Dinama Riga. V roku 2016 to boli obranca Georgijs Pujacs a útočník Colton Gillies. Pred nimi zobral Tomáša Matouška ukrajinský Donbass Doneck.

Prečítajte si aj

Dvaja účastníci Tipsport ligy si leto spestria v Anglicku, čakajú ich tamojší oceliari pod vedením legendy NHL

Ben Marshall sa vydáva po stopách Mathewa Maioneho. Prvá skutočná extrahviezda kanadského pôvodu v našej lige si to síce spod Urpína namierila do Fínska a až potom si vybrala Dinamo Riga, avšak podobnosť tu stále je. Najproduktívnejší obranca Tipsport ligy zo zámoria si chce znova podmaniť lotyšskú metropolu. Maionemu sa nepodarilo dostať sa až do play-off, ale u Marshalla to môže byť iné. Dinamo znova skladá kvalitný tím a ak v ňom ostanú ostatné opory na čele s Videllom, tak vyraďovacia fáza môže vyjsť.

Marshall je rovnakým typom obrancu, ako Maione. Nízky a ofenzívny. Počas sezóny mu ale bola vyčítaná defenzívna nezodpovednosť. Ako bol vynikajúci dopredu, tak sa neraz stalo, že sa nestíhal vrátiť dozadu. Rovnakú vec si všimli ešte pred pár rokmi zámorskí odborníci. Marshall sa totiž v roku 2010 stal draftovou voľbou Detroitu Red Wings. Už vtedy vynikal nad rovesníkmi korčuliarskymi schopnosťami a skvelým prehľadom v hre, ktorý preukazoval i na našich klziskách.

Prečítajte si aj

VIDEO Káder Nových Zámkov sa rozpadá

Mal ale jeden nedostatok, ktorý vyšiel na povrch už pri jeho drafte. Nezvládol byť typickým "two-way" obrancom, čiže zadákom, ktorý bude rovnako dobre i brániť, nielen útočiť. Hlavne preto sa mu pred pár rokmi zavreli dvere do najlepšej ligy sveta. Ak by bol útočník, pravdepodobne by dostal od Detroitu Red Wings kontrakt, znelo vtedy v zákulisí. Zmluvu mu vtedy vyfúkal Robbie Russo. Ten si v NHL zahral devätnásťkrát počas sezóny 2016/17. Aktuálne nastupuje v AHL za Tucson Roadrunners, kde je asistentom kapitána.

Ak ale Marshall obmedzí spomínaný nedostatok, môže v KHL preraziť rovnako, ako jeho predchodca, s ktorým budú súperi. Maione si to totiž namieril do Kunlunu Red Star, aj keď ma údajne ponuky i z NHL.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk/Matej Kubove

Diskusia

Podobné články