Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Failleho čaká vo Švajčiarsku prerobené prostredie a boj o návrat medzi elitu, Kloten je historická značka

KLOTEN - Kanadská hviezda uplynulých dvoch sezón v Tipsport ligy - Éric Faille, zamieril z HC ´05 iClinic Banská Bystrica do druholigového švajčiarskeho klubu EHC Kloten.
Zdroj: 27732
Zdieľajte:

Síce ide len o nižšiu NLB, avšak tím založený v roku 1934 je v krajine spod Álp značka. Najvyššiu súťaž NLA hral nepretržite od roku 1962 až do sezóny 2017/18, kedy vypadol do druhej ligy. V minulom ročníku sa mu nepodarilo vrátiť sa medzi elitu. Jeho cesta skončila vo štvrťfinále play-off. Ešte v ročníku 2014/15 hral Kloten aj Ligu majstrov, v roku 2012 štartoval na najstaršom turnaji v Európe, ktorým je Spengler Cup.

Prečítajte si aj

Naživo: Sledujte s nami úvodné hodiny po otvorení prestupového obdobia

V rokoch 1993 až 1996 ťahal klub šnúru štyroch majstrovských titulov po sebe. To sa podarilo vo Švajčiarsku naposledy v sedemdesiatych rokoch, kedy šesťkrát v rade triumfoval HC La Chaux-de-Fonds. Kloten má na konte celkovo päť majstrovských titulov (1967, 1993, 1994, 1995, 1996), šesťkrát prehral finále (1972, 1987, 1988, 2009, 2011, 2014) a v roku 2017 vyhral Švajčiarsky pohár.

V minulosti za Kloten nastupovali aj hráči, ktorí hviezdili v NHL ako Martin Gerber, Olli Jokinen, Jeff Halpern, Jussi Jokinen, Calle Johansson alebo Rod Brind'Amour. EHC Kloten však po neúspešnej sezóne 2018/19 prejde zmenami, ktoré vytvoria prakticky nové vedenie klubu aj realizačný tím.

Prečítajte si aj

Zhrnutie všetkých hráčskych zmien v Tipsport lige počas prvého dňa prestupového obdobia

Prezident Hans-Ulrich Lehmann ukončí svoju činnosť. Rolf Tresch bude menovaný jeho nástupcom, Mike Schälchli bude podpredseda, Heinz Eberhart člen predstavenstva a Pascal Signer ich zástupca. Michael Kloter a Hans-Ulrich Lehmann odstúpia z funkcií, čo predstavuje úplnú prestavbu vedenia. Po dvoch rokoch v konkurenčnom Langenthale, ktorý NLB tento rok vyhral, avšak kvôli svojej malej aréne sa nemohol kvalifikovať do NLA, prichádza na lavičku Švéd Per Hånberg. Nahradil Fína Waltteriho Immonena, ktorý sa stal asistentom v HC Davos. Končí aj celý jeho realizačný tím.

Cieľom klubu bude určite postup do najvyššej NLA, avšak nový prezident Rolf Tresch nechce ambície preháňať: "Nepozeráme sa veľmi ďaleko. Teraz sa sústredíme na skladanie tímu a začiatok sezóny," povedal pre švajčiarske médiá. Aktuálne má Kloten pre sezónu 2019/20 na súpiske dvadsať hráčov.

Prečítajte si aj

V českej Extralige skončilo niekoľko slovenských hráčov: Kto by mohol posilniť kluby Tipsport ligy?

Okrem Failleho sú zaujímaví útočník z Litvy Emilijus Krakauskas, obranca a kapitán Steve Kellenberger, brankár Dominic Nyffeler, skúsený Kanaďan Dominic Forget či bývalý reprezentant Švajčiarska Romano Lemm, ktorý odohral 44 zápasov na MS a jedenásť v rámci ZOH. Klub hľadá ešte jedného zahraničného hokejistu.

Éric Faille bol v HC ´05 iClinic Banská Bystrica a celkovo aj na ďalších slovenských štadiónoch zvyknutý na podporu fanúšikov. Tá mu nebude chýbať ani vo Švajčiarsku. Priaznivci Klotenu sú jedni z najlepších v krajine: "Je neuveriteľné, ako fanúšikovia stoja za tímom a tlačia ho dopredu. Také niečo sa vidí zriedka," dodal Tresch.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články