Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

VIDEO V play-off sa môže objaviť šesť Slovákov, v úvode pravdepodobne len traja

NEW YORK - V play off zámorskej NHL by sa mohli objaviť šiesti slovenskí hokejisti, do hry však od začiatku s najväčšou pravdepodobnosťou zasiahnu len traja.
Zdroj: 26405
Zdieľajte:

Hneď v úvodnú noc zo stredy na štvrtok privíta víťaz Prezidentskej trofeje Tampa Bay na svojom ľade Columbus Blue Jackets: V domácom drese by sa mal predstaviť obranca Erik Černák. O deň neskôr otvorí sériu 1. kola aj Boston s kapitánom Zdenom Chárom, brankárom Jaroslavom Halákom a prípadne i útočníkom Petrom Cehlárikom. Bruins sa stretnú po roku opäť s Torontom Maple Leafs, v ktorom pôsobí Martin Marinčin.

Prečítajte si aj

Jediná žena v slovenskom hokeji čelí trestnému stíhaniu

Černák prežíva v zámorí prelomovú sezónu, keď sa premiérovo dokázal prebojovať do prvého tímu a hráva v prvých dvoch formáciách. Dvadsaťjedenročný bek odohral 58 zápasov s bilanciou päť gólov a jedenásť asistencií. Stal sa najproduktívnejším slovenským zadákom v sezóne a skončil tretí v produktivite hráčov spod Tatier celkovo. Zároveň bol najlepší v hodnotení plus/mínus s 25 "pluskami" a aj najtrestanejší s 58 minútami.

Prečítajte si aj

Trenčianska Dukla s novými trénermi

S Tampou mieri vysoko. Hráči Lightning dominovali od začiatku sezóny a Prezidentskú trofej získali s priepastným náskokom 21 bodov pred Bostonom a lídrom Západnej konferencie Calgary Flames. Vyrovnali tak ligový rekord v počte víťazstiev a dosiahli štvrtý najvyšší počet bodov v histórii v základnej časti. S 325 strelenými gólmi mali navyše jasne najlepšiu ofenzívu, ktorú vedie suverénny víťaz Art Ross Trophy Nikita Kučerov. Columbus si naopak zabezpečil postup až v predposlednom zápase ZČ, keď odsunul na deviate miesto Montreal s Tomášom Tatarom. Vo vzájomných dueloch s Tampou v prebiehajúcej sezóne ťahal jasne za kratší koniec s tromi vysokými prehrami 2:8, 0:4 a 1:5. Pred koncom prestupového obdobia však získal útočníkov Matta Duchenea, Ryana Dzingela a obrancu Adama McQuaida. "Dlho sme s nimi nehrali a posilnili sa o veľmi talentovaných hráčov. Podľa mňa hrajú momentálne najlepší hokej z celej sezóny," povedal tréner Lightning Jon Cooper.

Boston obsadil druhé miesto v Atlantickej divízii a rovnako ako vlani nastúpi proti tretiemu Torontu. Pred rokom to bola veľmi vyrovnaná séria a Bruins zlomili svojho súpera až v siedmom zápase. "Myslím si, že je to skvelý súper, úžasná rivalita. Chalani budú veľmi nabudení. Cítim sa výborne a som optimista. Páči sa mi náš tím, patrí k tým lepším v NHL," povedal pre nhl.com tréner "medveďov" Bruce Cassidy. Ten sa v defenzíve stále spolieha na kapitána Zdena Cháru. Štyridsaťdvaročný veterán patrí opäť k lídrom obrany Bostonu, no bodov zbiera už pomenej. V prebiehajúcom ročníku ich dosiahol 14 za päť gólov a deväť asistencií. Vydarenú sezónu zažíva Halák, ktorý sa delí o post jednotky s Fínom Tuukkom Raskom a spolupráca im vychádza. Tridsaťtriročný Slovák nastúpil na 40 duelov, zaznamenal 22 víťazstiev s priemerom 2,34 gólov a úspešnosťou zákrokov 92,2 percent. Na konto si v ročníku zapísal aj päť shutoutov (celkovo 47 v kariére). V 1. kole by sa mohol predstaviť aj Cehlárik. Dvadsaťtriročný útočník hrá momentálne na farme v Providence, no počas sezóny nazbieral 20 štartov v prvom tíme a zaznamenal štyri góly a dve asistencie. V NHL sa naposledy predstavil 12. marca proti Columbusu.

Prečítajte si aj

VIDEO Ján Lašák, majster sveta z Göteborgu, oslávi 40. narodeniny

V drese Toronta je otázna situácia Marinčina. Dvadsaťsedemročný obranca síce v závere základnej časti nastupoval pravidelne, no Maple Leafs sa uzdravili viacerí zadáci a na štarte 1. kola bude mať tréner Mike Babcock k dispozícii kompletnú prvú šestku - Hainsey, Rielly, Zajcev, Muzzin, Dermott, Gardiner. "Nemali sme ich pokope asi päť či šesť týždňov, takže veríme, že v prvom zápase budú všetci pripravení," uviedol Babcock. V základnej časti mali navrch Bruins, ktorí vo vzájomných zápasoch získali sedem z ôsmich možných bodov.

Malú šancu zasiahnuť do bojov má Marko Daňo. Dvadsaťštyriročný útočník zaznamenal v prebiehajúcom ročníku len osem štartov bez bodu v drese Colorada, po návrate do Winnipegu už v NHL nehral. Na farme Manitoba Moose v AHL odohral 48 stretnutí a zaznamenal 28 bodov (12+16). Winnipeg skončil na druhej priečke Centrálnej divízie a nastúpi proti tretiemu St. Louis Blues.

Prečítajte si aj

Posily z NHL známe až na konci týždňa, rieši sa Pánikova poistka

Dvojice 1. kola play off:

Východná konferencia:

Tampa Bay (ČERNÁK) - Columbus

Boston (CHÁRA, HALÁK, CEHLÁRIK?) - Toronto (MARINČIN?)

Washington - Carolina

New York Islanders - Pittsburgh

Západná konferencia:

Nashville - Dallas

Winnipeg (DAŇO?) - St. Louis

Calgary - Colorado

San Jose - Vegas

Zdieľajte:
Pridal: Matej Kubove
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články