Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Veľké preview série: MHC Nové Zámky - HC 07 Detva

BRATISLAVA - Pred začiatkom každej play-off série, ako aj sérií kvalifikácie play-off, si detailne rozoberieme oboch súperov.
Zdroj: 31132
Zdieľajte:

Vzájomné zápasy v základnej časti

Úspešnejšie zo vzájomných zápasov vyšli hráči MHC Nové Zámky, ktorí vyhrali až štyri z piatich odohraných. Detva sa tešila len raz, ale za to najvyšším rozdielom, keď vyhrala až 5:0. Celkové skóre hovorí v prospech Novozámčanov (11:10). V drese Detvy získal až štyri asistencie kapitán Jozef Sládok, Rastislav Gašpar mal bilanciu 1+1. Za Nové Zámky sa tromi asistenciami blysli Andreas Štrauch, Patrick Kudla a Adam Zbořil, ale Henrich Ručkay strelil dva góly a na dva prihral. Filip Bajtek sa presadil dvakrát, raz asistoval aj brankár Andrej Košarišťan.

Aktuálna forma mužstiev

Nové Zámky nekončili základnú časť vôbec dobre, pretože prakticky samé sa pripravili o postup priamo do play-off z najlepšej šestky. Vo februári odohrali sedem stretnutí, no ani raz nebodovali naplno. Vyhrali iba dvakrát, keď porazili v predĺžení Detvu a Miškolc. Inak podľahli Košiciam, Miškolcu a potom trikrát v rade Liptovskému Mikulášu, Banskej Bystrici aj v zápase o všetko doma Trenčínu. Práve tento duel posunul zverencov Milana Jančušku do kvalifikácie. Posledné stretnutia sa teda môžu negatívne zapísať na psychickej stránke.

Prečítajte si aj

Detva si pred kvalifikáciou o play-off verí, maďarské derby sľubuje drámu

Ani Detva sa nenachádza v ideálnom výsledkovom rozpoložení, nakoľko prehrala sedemkrát po sebe. Naposledy zvíťazila ešte v prvom februárom stretnutí v Liptovskom Mikuláši. Odvety získala len za dva body za prehry v Nových Zámkoch a Poprade. Naprázdno však vyšla s Banskou Bystricou, Trenčínom, Nitrou, MAC Budapešť aj Popradom. Na druhej strane nie je na mužstve vidieť až také sklamanie, nakoľko cieľom klubu bolo postúpiť do kvalifikácie, čo sa aj podarilo. Všetko navyše bude len bonusom

Základná časť

Klub MHC Nové Zámky vstúpil do základnej časti parádne. Vyhral hneď prvé štyri kolá, v septembri prehral len dvakrát a z úvodných trinástich duelov nevyhral iba tri. Dokonca sa na pár dní dostal na prvé miesto tabuľky, lenže potom nasledoval postupný pád. V druhej polovici októbra prišli štyri prehry, v novembri mal klub vyrovnanú bilanciu 5-5 a v decembri to bolo síce pozitívne, ale len tesne (5-4). Nové Zámky sa postupne posúvali nižšie, čomu nepomohla ani päťzápasová séria prehier na prelome rokov. V januári to vyzeralo tak, že elitnú šestku by si mal tento tím postrážiť, avšak nevyhral sedemkrát v rade za tri body. Vyhral iba dvakrát, keď porazil v predĺžení Detvu a Miškolc. Inak podľahol Košiciam, Miškolcu a potom trikrát v rade Liptovskému Mikulášu, Banskej Bystrici a aj v zápase o všetko doma Trenčínu.

Prečítajte si aj

Pro-Hokej končí, Tipsport ligu bude riadiť SZĽH: Chystá sa zavedie kvóty na legionárov!

Detvania v minulej sezóne ako nováčik chceli nespadnúť späť do nižšej súťaže, čo sa im podarilo, keď sa zachránili v baráži a teraz pomýšľali na play-off. Situáciu im uľahčil nový systém, keďže šancu na play-off malo desať tímov, štyri však bojujú v predkole. Aj to je pre tím spod Poľany obrovský úspech, za ktorí sú radi, takže sezóna sa bude bez ohľadu na ďalší priebeh hodnotiť pozitívne. Na druhej strane, prečo neísť čo najďalej, keď šanca je. Detva vyhrala dva úvodné zápasy sezóny, no september ukončila s piatimi prehrami, v novembri ich bolo dokonca osem. Na prelome novembra a decembra navyše prišla šnúra ôsmich prehier po sebe, avšak zverenci Josefa Turka pomedzi spomínané porážky zbierali aj body. Na konci kalendárneho roka 2018 ich mali 39. Práve na prelome rokov vyhrali päťkrát po sebe, čo bola najlepšia pozitívna šnúra v ročníku. Základnú časť síce ukončili trinástimi prehrami z posledných pätnástich stretnutí, no to nič nemení na postupe do predkola.

Individuálne štatistiky základnej časti

Najproduktívnejším hráčom MHC Nové Zámky v základnej časti sa stal kapitán Adam Zbořil, ktorý strelil devätnásť gólov a na šestnásť prihral, takže si na svoje konto pripísal 35 bodov. Avšak, v poradí celej ligy mu patrí miesto až na začiatku štvrtej desiatky. Český útočník je zo všetkých najproduktívnejších hráčov dvanástich tímov tým, ktorý získal najmenej bodov. Spoločne s Henrichom Ručkayom je práve Zbořil najlepším strelcom mužstva, najviac asistencií má kanadský obranca Patrik Kudla (21). Michal Novák nazbieral až 150 trestných minút, Miroslav Zaťko šestnásť plusových bodov. Najlepšie brankárske čísla má Matej Kristín, ten v podstate dominuje celej lige (1,65 a 95,3%), lenže odchytal iba štrnásť zápasov. Andrej Košarišťan sa dostal na úroveň 2,26 gólu na zápas a úspešnosť zákrokov 93,3%.

Prečítajte si aj

Začalo sa play-off juniorskej Extraligy, Banská Bystrica rozdrvila Slovan

Výbornú základnú časť má v drese Detvy za sebou Michal Murček, ktorý prežil najlepší ročník od sezóny 2007/08, kedy hrával za dorastenecký tím MHC Martin. V tejto sezóne strelil až 23 gólov, čím sa stal najlepším strelcom tímu a pridal 21 asistencií. Najproduktívnejším mužom klubu je však Radovan Puliš (11+37), ktorý sa dostal aj do národného tímu a spoločne s Martinom Chovanom sa trénerovi Ramsaymu zapáčil. Kapitán Jozef Sládok získal 136 trestných minút, Ladislav Ščurko pozbieral dvanásť kladných bodov v hodnotení plus/mínus. Z brankárov je na tom najlepšie Roman Petrík, ktorý sa dostal na 3,25 gólu na zápas a úspešnosť zákrokov 90,9%.

Predošlé play-off

Nové Zámky postúpili v najvyššej slovenskej súťaži do play-off dvakrát, vždy z ôsmeho miesta a vždy rýchlo vypadli. Minulý rok podľahli Nitre jednoznačne 0:4 na zápasy (1:8, 1:4, 4:5pp a 1:3). Rok predtým zas nestačili 1:4 na HC ´05 iClinic Banská Bystrica (2:8, 0:8, 1:4, 3:2, 1:5). HC 07 Detva sa v najvyššej súťaži v minulosti do play-off nikdy nedostala.

Prečítajte si aj

Liptáci skončili sezónu ako prví, turbulentný ročník zvládli so cťou

Hracie dni

1. zápas: 1.3.2019 (Nové Zámky)

2. zápas: 2.3.2019 (Nové Zámky)

3. zápas: 3.3.2019 (Detva)

4. zápas: 4.3.2019 (Detva)

5. zápas: 6.3.2019 (Nové Zámky)

* všetky zápasy baráže, kvalifikácie do play-off aj play-off sa hrajú v jednotný čas o 18:00

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články