Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Švédske tímy v spore s federáciou, zakladajú vlastnú súťaž

ŠTOKHOLM - Švédske florbalové kluby už ďalej nechcú hrať súťaž zastrešovanú tamojšou federáciou a zakladajú si vlastnú komerčnú ligu. Premier Floorball League by mala začať fungovať od sezóny 2019/2020, údajne už má aj zazmluvnených sponzorov. Pre vstup do novovznikajúcej ligy sa rozhodlo 24 z 28 tamojších elitných družstiev mužov i žien.
Zdroj: 30807
Zdieľajte:

V spore medzi Švédskou florbalovou federáciou a klubmi ide predovšetkým o peniaze. "Hlavná podstata problému je o komerčných právach na najvyššiu mužskú a ženskú súťaž, ktoré teraz vlastní federácia. Kluby by najradšej tieto práva najradšej spravovali sami alebo aspoň žiadajú podstatné navýšenie podielu," vysvetľuje pre florbal.cz švédsky novinár znalý problematiky Henrik Jansson a pokračuje: "Kluby sa zhodli na tom, že vo florbale je vo Švédsku väčší potenciál, preto vyvíjajú na federáciu tlak. Hlásia, že pre novú súťaž získali niekoľko významných partnerov a od ďalších zase majú prísľuby, že sa na súťaži pod záštitou klubov chcú podieľať."

Švédska federácia je ochotná navýšiť klubom finančnú podporu, ale komerčných práv sa nechce vzdať. "Ich stanovisko je tak, že podporu pokojne zvýšia, ale navrhnuté zmeny v komerčných pravidlách odmietajú akceptovať," dodal Jansson.

Najvyššie švédske súťaže mužov a žien majú po štrnásť družstiev. Do novej súťaže sa zatiaľ hlási desať ženských a jedenásť mužských tímov. Ďalšie tri mužské kluby vyčkávajú, ako sa situácia vyvinie, ale potvrdil záujem o novú súťaž.

V súčasnosti sa zdá, že nová súťaž by stratila kvalitu najmä medzi ženami. Neprihlásili sa elitné tímy IKSU, KAIS Mora a Endre. Medzi mužmi dosiaľ medzi potvrdenými záujemcami chýbajú Växjö či Helsinborg.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: florbal.cz

Diskusia

Podobné články