Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Úspechy a pády slovenského hokeja - 2. časť

Zaujíma vás slovenský hokej a chcete mať prehľad o jeho najdôležitejších udalostiach? Pokračujeme v našom prehľade spred týždňa.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

2003 – Na MS vo Fínsku Slovensko zlato neobhájilo, ale po víťazstve 4:2 nad Českom získalo aspoň bronzové medaily. Išlo zároveň o prvú výhru nad týmto súperom na veľkom podujatí. Vzhľadom na kvalitu tímu sme však mali aj na viac. Ešte väčší úspech sa podaril slovenskej 18tke, ktorá na majstrovstvách sveta v Jaroslavli neuspela až vo finále proti Kanade a vybojovala striebro.

2004 – Na MS v Prahe sme bohužiaľ ostali bez medaily. V nájazdovej lotérii nás v zápase o bronz zdolali Američania, zápas pritom v riadnom hracom čase skončil 0:0. Na Svetovom pohári sa nám darilo ešte menej. Pod vedením Jána Filca, ktorý mal zmluvu špeciálne na tento turnaj, sme skončili v skupine poslední a celkovo predposlední, tesne pred Nemeckom. Tento rok bol známy aj vďaka celosezónnemu lockoutu v NHL. Viacero špičkových slovenských hráčov hrajúcich v tejto súťaži posilnilo kluby najvyššej domácej súťaže pre sezónu 2004/2005.

2005 – Postupný prepad nášho výberu pokračoval. Kanaďania vyradili náš výber už vo štvrťfinále MS v Rakúsku. Celkovo sme ale skončili na piatej priečke., čo nebol z hľadiska umiestnenia až taký neúspech. V tomto roku vyvrcholil „najsilnejší“ ročník domácej extraligy, víťazom sa stal HC Slovan Bratislava posilnený Miroslavom Šatanom a Ľubomírom Višňovským. Druhý skončil HKM Zvolen s Vladimírom Országhom, Richardom Zedníkom a Michalom Handzušom, tretia miesto pripadlo Dukle Trenčín s Mariánom Gáboríkom, Pavlom Demitrom a Mariánom Hossom. V skončenom ročníku si zahrali aj hráči ako Ladislav Nagy, Martin Štrbák, krátko aj Žigmund Pálffy, či Peter Bondra.

2006 – Na zimných olympijských hrách v Turíne, kam sme sa dostali bez kvalifikácie, sme hrali atraktívny hokej a bez straty bodu sme vyhrali svoju skupinu. Znova sa nám však stali osudnými Česi, ktorí nás vyradili v štvrťfinále a nám ostali len oči pre plač. Konečné 5. miesto určite mrzelo. Na MS v Rige, na ktorých nás viedol poslednýkrát v pozícii hlavného trénera František Hossa, sme obsadili 8. priečku. Postup do play-off nám pritom zaistil až výborný finiš v nadstavbovej skupine. Už tento ročník akoby signalizoval ústup z vyšších pozícií, nakoniec sme sa ale dočkali satisfakcie. Kongres IIHF ešte počas majstrovstiev sveta schválil slovenskú kandidatúru na usporiadanie MS v hokeji. Na post hlavného trénera sa po ich skončení vrátil Július Šupler, ktorý nás vytiahol z C až do A.

2007 – Na MS v Moskve sme skončili 6., keď sme znovu nedokázali prekonať štvrťfinálovú prekážku. Pomaly sa začali objavovať kritickejšie ohlasy, stále však nešlo o vyložený neúspech.

2008 – Neslávny koniec Júliusa Šuplera pri reprezentácii, osudným sa mu stali MS v Kanade. Slováci totiž museli prvýkrát od zisku titulu majstra sveta zachraňovať účasť v elitnej kategórii. V bojoch o záchranu napokon obstáli najlepšie, ale konečné 13. miesto bolo najhorším umiestnením slovenského výberu na tomto podujatí. Po odvolaní Júliusa Šuplera sa stal novým trénerom znovu Ján Filc.

2009 – Pod vedením Jána Filca sme na MS vo Švajčiarsku konečné umiestnenie vylepšili a skončili na celkovom 10. mieste. Ani tento turnaj nám ale veľa radosti nepripravil, s Čechmi sme dokonca v nadstavbe prehrali hanebne 0:8. Úspechom sa však blysli naše hokejistky, ktoré vyhrali v Rakúsku prvú divíziu a postúpili do top kategórie.

2010 – Šancu na nápravu naskytli ZOH vo Vancouveri, kde Filcov tím vďaka rebríčkovému postaveniu štartoval priamo. Vďaka účasti najlepších hráčov sa dokonca prebojovali až do bojov o medaily. Tam však nestačili na top výber Kanady a v zápase o bronz ich vyškolili aj Fíni, ktorí zápas otočili štyrmi gólmi až v poslednej tretine. Aj napriek tomu išlo o najväčší olympijský úspech. Na ZOH sa prvýkrát predstavili aj Slovenky a hoci skončili posledné, už samotná účasť v top osmičke mala obrovskú hodnotu. Novým trénerom mužského výberu sa stal následne prvýkrát manažér z inej krajiny, Kanaďan Glen Hanlon. Na MS v Nemecku však neuspel ani on a Slovensko skončilo až na 12. mieste. Pamätná je hlavne prehra 0:6 s Dánskom, pričom Dáni nám všetky góly nastrieľali v prvej tretine. V tomto roku sa začala písať aj krátka história tímu HC Lev Poprad, ktorý ako prvý „slovenský“ zástupca pôsobil v KHL a to v ročníku 2011/2012.

2011 – Prvýkrát sme sa predstavili na Euro Hockey Challenge, ktoré mali fungovať ako príprava na majstrovstvá sveta a ktoré sa od tohto roku konajú pravidelne. Z troch dvojzápasov sme vyhrali tri duely. Očakávané domáce majstrovstvá sveta v Bratislave a Košiciach však neprinesli očakávaný úspech, hoci sme mali k dispozícii všetky najväčšie hviezdy. Pre Glena Hanlona to znamenalo definitívny koniec na lavičke našej reprezentácie. Toho napokon vymenil Čech Vladimír Vůjtek. Nebola to jediná zmena, ktorá sa udiala v tomto roku. Po trinásťročnom pôsobení Juraja Širokého vo funkcii prezidenta SZĽH ho nahradil Igor Nemeček. Ešte predtým sa však ženský hokejový tím prvýkrát predstavil na MS A-kategórie vo Švajčiarsku a v náročnej konkurencii ju po barážových víťazstvách nad Kazachstanom nakoniec aj zachránil. To sa bohužiaľ nepodarilo výberu do 18 rokov, ktorý sa v bojoch o záchranu objavoval pomerne často, ale až v Nemecku nakoniec vypadol z najvyššej kategórie. Záver roka priniesol aj ďalšiu hokejovú tragédiu. Pri havárii lietadla zahynul celý tím Lokomotivu Jaroslavl a to vrátane Pavla Demitru, ktorý sa na domácom šampionáte lúčil s reprezentáciou.

2012 – Na turnaji Divízii A v Piešťanoch sa však mladým Slovákom našťastie podaril rýchly návrat medzi elitu. Vladimír Vůjtek zase vrátil Slovensku vieru v úspech, keď na MS vo Fínsku a Švédsku získal s tímom strieborné medaily. V Helsinskom finále sme už ruským favoritom nestačili, ale aj 2. miesto bolo veľkou satisfakciou za predošlé nezdary. Brankár Ján Laco a obranca Zdeno Chára boli dokonca zaradení medzi najlepších hráčov turnaja. Týmto úspechom si Slovensko zároveň zabezpečilo priamu účasť na ZOH v ruskom Soči, tá bola predošlými výsledkami vážne ohrozená. Naše hokejistky naopak veľa dôvodov na úsmev nemali a vo Vermonte sa rozlúčili s A-kategóriou. HC Slovan Bratislava opustil slovenskú najvyššiu súťaž a stal sa druhým slovenským zástupcom v KHL.

2013 – MS sa konali opäť vo Švédsku a Fínsku, Slováci obsadili konečné 8. miesto. Na turnaji nepodávali úplne vyrovnané výkony a postup do play-off si zachránili až na poslednú chvíľu výhrou 4:1 proti USA. Vo štvrťfinále sme podľahli Fínsku, hoci sme dotiahli ich trojgólový náskok. Hlavný cieľ však naplnili. Slovan Bratislava sa ako nováčik v KHL prebojoval až do play-off, v konečnom poradí predbehol aj nástupcu Levu Poprad, HC Lev Praha.

2014 – Veľké očakávania, ktoré sme mali pred ZOH v Soči, sa rýchlo rozplynuli. Na turnaji sme prehrali aj so Slovinskom a jediný bod, ktorý sme získali po prehre s Ruskom po nájazdoch, nám stačil iba na predposledné 11. miesto. Náprava neprišla ani na MS v bieloruskom Minsku, tam sme s výrazne omladeným výberom skončili tesne pred bránami play-off. Vladimír Vůjtek tím povedie aj na ďalších MS a uvidíme, čo prinesie blízka budúcnosť.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články