Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Aké meno majú slovenskí tréneri v KHL?

O našich hráčoch, ktorí pôsobia v Kontinentálnej hokejovej lige sa toho vie veľa. Expanziu Slovákov do KHL však môžeme v posledných rokoch sledovať aj na trénerských postoch.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

O hokejových tréneroch sa toho popíše v médiach veľa. Keď sa mužstvu nedarí, je to práve hlavný kormidelník, ktorý čelí ostrej kritike a pod ktorým sa trasie stolička. O pôsobení Slovákov v Kontinentálnej hokejovej lige sa však predsa len píše skôr v súvislosti s hráčmi. Nadnárodná súťaž je v súčasnosti známa aj tým, že na postoch trénerov sa často pohybujú postavy z mimo ruskej scény.

Ak sa pozrieme na tri najvýznamnejšie mená posledných sezón, tak ani v jednom prípade nejde o rodeneného Rusa. Či už je to Mike Keenan, ktorý vyhral Gagarinov pohár v poslednej sezóne s Magnitogorskom, Oleg Znarok, ktorý sa z prvenstva s Dynamom Moskva tešil hneď dvakrát po sebe alebo dnes už bývalý tréner Petrohradu Jukka Jalonen - pravdou je že vo svetovej súťaži číslo dva sa na postoch trénerov vyšvihli najmä cudzinci. Ako sú na tom v KHL tréneri zo Slovenska?

Július Šupler

Náš bývalý reprezentačný kormidelník si v Kontinentálnej hokejovej lige dokázal vytvoriť veľmi dobré meno. Je to najmäˇvďaka jeho pôsobeniu v Diname Riga. Jedinému lotyšskému účastníkovi nadnárodnej súťaže velil Slovák tri sezóny. Počas tohto obdobia si fanúšikovia Rigy Slovákov isto zamilovali. Najdiskutovanejšou osobnosťou, ktorú Šupler dotiahol do lotyšského hlavného mesta bol jednoznačne Marcel Hossa. Útočník bol počas pôsobenia v klube celkovo najlepším strelcom ligy. Fanúšikovia Dinama ho dokonca uctievali viac ako samotní hokejoví priaznivci zo Slovenska.

Slovenský tréner si svojím pôsobením v KHL spravil tak dobré meno, že ho angažoval hádam najznámejší ruský klub vôbec - CSKA Moskva. O Šuplerovom dobrom mene svedčí aj fakt, že Slovák mal pred podpísaním zmluvy s moskovským tímom údajne z KHL až šesť ponúk. Tréner sa však zo slávneho mužstva poberal pomerne skoro. Vedenie s ním rozviazalo kontrakt tesne pred ukončením základnej časti. Šupler sa vtedy vyjadril, že dôvody vyhadzovu mu nikto v tíme nespomenul.

Ďalším klubom Šuplera bol Donbass Doneck. Slovák stál pri ukrajinskom celku pri jeho premiére v nadnárodnej lige. Aj napriek veľkej snahe sa však Doneck napokon pri prvej účasti v KHL do play off neprebojoval. Šupler sa nakoniec po sezóne s klubom rozlúčil. Ukrajinské vedenie ukončilo jeho kontrakt celkom prekvapujúco, pár dní po tom, čo jeho pôsobenie v tíme vychválilo. Napriek rôznym skúsenostiam však Slovák zostáva KHL verný aj naďalej. Svedčí o tom aj posledné vyjadrenie, že by sa do druhej najlepšej hokejovej ligy veľmi rád vrátil.

František Hossa

Extrémne krátku kariéru hlavného trénera zažil v Kontinentálnej hokejovej lige František Hossa. Jeho pôsobenie na poste lodivoda Spartaka Moskva trvalo len približne mesiac. Bolo to najmä z toho dôvodu, že po vyhodení dovtedajšieho trénera, nemal Spartak ihneď náhradu. Mužstva sa teda ujal jeho dovtedajší asistent, ktorým bol práve František Hossa. Tomu však trénovanie nevyšlo podľa predstáv.

Ľubomír Pokovič

Tak ako je Július Šupler uznávaný v Lotyšsku, tak je vážené meno Ľubomíra Pokoviča v susednom Bielorusku. Spomínaný Slovák viedol Dinamo Minsk ešte pred jeho pôsobením v Kontinentálnej hokejovej lige. O jeho trénerských kvalitách svedčí aj fakt, že slovenský kormidelník doviedol mužstvo z hlavného mesta v rokoch 2005 a 2007 k víťazstvu Bieloruského pohára. V roku 2007 sa ale Slovák s Minskom predčasne rozlúčil.

Tréner sa však k Dinamu predsa len vrátil. Namiesto postu hlavného kormidelníka sa tentokrát musel uskromniť s postom asistenta. Pokovič je však príkladom toho, že sa oplatí byť trpezlivým. Po tom, čo s hlavným koučom v novembri 2013 rozviazali kontrakt sa stal najdôležitejším mužom na lavičke práve on. Hoci minulá sezóna bieloruskému zástupcovi v KHL nevyšla, Pokovič si post hlavného trénera udržal. Slovenskí priaznivci sa tak v novej sezóne Kontinentálnej hokejovej ligy budú môcť tešiť hneď na dvoch slovenských lodivodov.

Dušan Gregor

Sen o druhej najlepšej svetovej lige sa v tejto sezóne splní aj ďalšiemu slovenskému trénerovi Dušanovi Gregorovi. Slovenský lodivod sa dostal do ruského povedomia najmä vďaka svojmu minuloročnému angažmánu v kazašskej Karagande. Slovák vyhral s klubom titul vo VHL. Táto súťaž je považovaná za akúsi podligu KHL. Gregor bol podľa vlastných slov sám prekvapený zo skutočnosti, aký kvalitný hokej sa v Kazachstane hrá.

V budúcej sezóne sa slovenský lodivod predstaví v zrejme najexotickejšomm klube Kontinentálnej hokejovej ligy - Admirale Vladivostok. Vôbec najvýchodnejšie mesto na mape KHL bude pre Gregora isto veľká výzva. My budeme Slovákom v druhej najlepšej lige držať palce aj naďalej. Veríme, že v budúcnosti uvidíme kormidelníkov spod Tatier v Kontinentálnej lige ešte viac.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články