Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Krajina, ktorá dala svetu hokej

Ako ďalšieho v poradí Vám prestavíme, azda najväčšieho favorita majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji. Hokejisti Kanady na majstrovský titul čakajú už dlhých sedem rokov a túto nelichotivú bilanciu by určite radi zmenili. Podarí sa im to v Bielorusku ?
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

História hokeja v Kanade

História kanadského hokeji je veľmi zaujímavá. Na začiatku 20.storočia, keď bol ľadový hokej ešte v plienkach, Kanada vo svetovom meradle jednoznačne dominovala. V tej dobe sa len zriedka stala situácia, žeby kolíska hokeja nevyhrala MS či ZOH. Z prvých dvadsiatich MS, dokázala Kanada zvíťazil až 15-krát ! Kanadu väčšinou reprezentovali amatérske tímy, ktoré pôsobili vo Winnipegu, Toronte, alebo neskôr v Edmontone či v štáte Ontario.

Ďalšia kapitola kanadského hokeja sa začala písať v 70.rokoch minulého storočia. Kanada už nedominuje na MS a dlhodobo je nahradená Sovietskym zväzom. Navyše, od roku 1970- 1977, Kanada na svetových šampionátoch chýbala. Rivalita medzi týmito štátmi bola napriek tomu obrovská, čo najlepšie potvrdzuje "hokejová séria storočia". Po siedmych odohraných zápasoch bol stav série 3:3 ( jeden zápas sa skončil nerozhodne) a tak, sa o všetkom rozhodovalo v poslednom zápase. Dňa 28. septembra 1972 snáď všetky domácnosti v Kanade či ZSSR, sledovali toto nesmierne napínavé stretnutie. Stav stretnutia bol dlho vyrovnaný, ale necelú minútu pred koncom rozhodol o výhre Kanady Paul Henderson. Po víťazstve 6:5, tak kolíska hokeja vyhrala aj celú sériu so ZSSR. Najlepším hráčom série bol, jedna z najväčších hviezd v histórií Kanady, Phill Esposito, ktorý nazbieral 13 bodov.

"Gól storočia"

Majstrovstvá sveta

Definitívny obrat v histórií kanadského hokeja nastal v roku 1988, keď na MS mohli štartovať aj hráči pôsobiaci v NHL. V roku 1994, kolíska hokeja prerušila nekonečný 33-ročný pôst, keď v Taliansku získala vytúženú zlatú medailu. Od tých čias získala Kanada majstrovský titul ešte 4-krát (1997, 2003, 2004, a 2007 ) a celkovo má na svojom konte 24 zlatých medailí. Vo svojej zbierke majú Kanaďania taktiež 13 strieborných a 9 bronzových medailí.

Zimné olympijské hry

Podobne ako na MS, aj na olympijských hrách sa dominácia Kanady sa prejavovala najmä v prvej polovici 20.storočia. Kanada zvíťazila na prvých šiestich olympiádach ale od ZOH v Osle 1952, hokejisti Kanady nie a nie získať olympijské zlato. Trvalo to 50 rokov... Nakoniec sa dočkali na ZOH v Salt Lake City 2002. Vo finále tím Kanady na čele s hviezdami ako Joe Sakic, Mario Lemieux, Brendan Shanahan, Steve Yzerman či Martin Brodeur porazil domáce USA v pomere 5:2. Ďalšie dva olympijské triumfy dosiahli javorové listy v roku 2010 vo Vancouvri a na nedávno skončených ZOH v Soči.

Víťazný gól Sidneyho Crosbyho na ZOH 2010

Slávni hráči

Zoznam slávnych hráčov pochádzajúcich z Kanady je nepochybne nesmierne dlhý. Medzi najväčšie hviezdy určite patria mená ako Wayne Gretzky, Joe Sakic, Mario Lemieux, Steve Yzerman či obrancovia ako Chris Pronger a Rob Blake. Okrem týchto hviezd, ktoré už zavesili korčule na klinec ma kolíska hokeja aj mnoho nových nesmierne talentovaných hráčov - Sindney Crosby, Jonathan Toews, John Tavares a ďalší ...

Zaujímavosti

Prvý medzinárodný zápas : Kanada - Švajčiarsko 8:1 ( Les Avants, Švajčiarsko, 10. január 1920 )

Najvyššia výhra : Kanada - Dánsko 47:0 ( Štokholm, Švédsko , 12. február 1949 )

Najvyššia prehra : Kanada - ZSSR 1:11 ( Viedeň, Rakúsko, 24. apríl 1977)

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články