Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Slovensko jasne zdolalo Lotyšsko

Slovenskí hokejoví reprezentanti vstúpili víťazne do medzinárodného turnaja Slovakia Cup 2014 v Bratislave, keď vo štvrtok v otváracom zápase zdolali Lotyšsko 5:3.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

V ofenzívne ladenom stretnutí síce zverenci trénera Vladimíra Vůjteka prišli v prvej tretine o dvojgólový náskok, napriek tomu ju vyhrali 3:2. Od druhej časti už pevne držali taktovku zápasu a po 40 minútach viedli jasne 5:2. V záverečnej tretine dovolili súperovi už len zmierniť jeho prehru po góle Berzinša.

Vydarenú premiéru v reprezentačnom A-tíme absolvovali mladíci z AHL Marek Hrivík a Marek Viedenský, obaja okorenili svoj debut gólmi. Prvý gól v národnom drese strelil aj obranca Peter Čerešňák. Pri streleckej chuti bol najmä štvrtý slovenský útok v zložení Skokan - Viedenský - Hrivík, ktorý spolu nazbieral osem bodov (2+6).

Slováci si tak v 23. vzájomnom zápase s Lotyšskom pripísali 15. víťazstvo, okrem neho zaznamenali aj tri remízy a päť prehier. Zároveň pretrhli šnúru troch prehier s týmto súperom.

Druhý zápas na Slovakia Cup-e je na programe v piatok o 17:00 h, keď si na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu zmerajú Lotyši sily s Nórmi. Turnaj uzavrie v sobotu o 17:00 h súboj Slovákov s Nórskom, ktorý bude pre domácich zároveň generálkou na MS v Minsku (9.-25. mája). Tréner SR Vůjtek po ňom oznámi záverečnú nomináciu na svetový šampionát.

Slovakia Cup 2014:

Slovensko - Lotyšsko 5:3 (3:2, 2:0, 0:1)

Góly: 8. Brejčák (Skokan, Hrivík), 12. Viedenský (Hrivík, Skokan), 19. Čerešňák (Marcinko, Miklík), 35. Švarný (Valach, Tybor), 37. Hrivík (Skokan, Viedenský) - 15. Daugavinš (Niživijs, Pujacs), 17. Cipulis (Niživijs), 48. Berzinš (Džerinš, Bičevskis). Rozhodovali: Baluška, Jonák - Tvrdoň, Výleta, vylúčení: 3:6 na 2 min, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, 5857 divákov.

Slovensko: Janus - Sloboda, Ďaloga, Čerešňák, Marinčin, Valach, Švarný, Deyl, Brejčák - Šatan, Mikúš, Nagy - Miklík, Marcinko, Réway - Bartek, Špirko, Tybor - Skokan, Viedenský, Hrivík

Lotyšsko: Gudlevskis - Lavinš, Sotnieks, Pujacs, Galvinš, Redlihs, Jass, Jaks, Saviels - Saulietis, Girgensons, Meija - Indrašis, Daugavinš, Lipsbergs - Niživijs, Vasiljevs, Cipulis - Berzinš, Džerinš, Bičevskis

Od úvodu videli diváci rýchly kombinačný hokej, v ktorom útok dominoval nad obranou. Lotyši ukázali svoje ofenzívne chúťky už v 4. min, Janus pokus Sualietisa vyrazil. Prvú slovenskú šancu mal o pár momentov neskôr Šatan, ktorý skúšal spoza bránky zasunúť puk za Gudlevskisov chrbát, no neuspel. Gólový film napokon odštartoval štvrtý slovenský útok vystužený mladíkmi zo zámoria. V 8. min si Brejčák nakorčuľoval na pas Skokana a nádherne vymietol ľavý horný roh lotyšskej bránky - 1:0. Následne zvýšil náskok zblízka Viedenský, ktorý si tak otvoril strelecký účet v reprezentácii. Lotyšov tento stav nezlomil, naopak, stále výdatne "podkurovali" domácej obrane. V 15. min ešte Janus skvele zasiahol po akcii Cipulisa, no vzápätí už nestačil na strelu Daugavinša spoza Slobodu. To, že slovenská defenzíva nestojí na pevných nohách, dokumentovala aj situácia z 17. min, keď po vyhratom buly zostal pred domácou bránkou úplne nekrytý Cipulis a vychutnal si Janusa - 2:2. Našťastie, Vůjtekov tím bol vpredu nebývalo efektívny a v závere tretiny premenil hneď svoju prvú presilovku, keď Marcinkovu prihrávku spoza bránky využil nekrytý Čerešňák.

V druhej tretine pokračoval svižný hokej, akurát gólový hurikán sa mierne stíšil. V 23. min Janus zakročil pri šanci Lipsbergsa, na opačnej strane klziska neuspeli v sľubných príležitostiach Šatan s Mikúšom. Postupom času domáci zvyšovali tlak a vynucovali si fauly. V 26. min Miklík v presilovke nebezpečne pálil z kruhu na vhadzovanie, potom dvakrát ohrozil Gudlevskisa na ľavom krídle "lietajúci" Tybor. V ďalšej početnej výhode Marcinko stroskotal bekhendom na lotyšskom brankárovi, vzápätí ale Švarný prestrelil švihom od modrej bránky Gudlevskisa a vrátil domácim dvojgólový náskok. V 36. min ukázal svoje majstrovstvo Šatan, keď si vylepšil pozíciu, položil Gudlevskisa, no bránku prestrelil. Piatykrát ZŠ O. Nepelu zaburácal v 39. min, keď sa Hrivík po strele Skokana zmocnil puku a spoza bránky ho "rusnákovsky" zasunul do siete.

V tretej tretine si Slováci kontrolovali sľubný náskok a snažili sa využívať chyby súpera na prípadný rýchly brejk. Hráči z pobaltskej krajiny ale nemienili rezignovať. V 41. min Galvinš mieril v tutovke tesne mimo, o sedem minút neskôr už Berzinš dostal puk za dezorientovaného Janusa aj s nešťastným prispením korčule Špirka - 5:3. Potom Lotyši vsadili všetko na jednu kartu a totálne otvorili obranu, čo bola voda na mlyn pre slovenské kontry. V 56. min unikol Bartek, ale medzierku v postoji Gudlevskisa nenašiel. Záver okorenila pästiarska vložka medzi Lavinšom a Réwayom, 19-ročný mladík sa pomstil súperovi za atak pri mantineli a zložil ho niekoľkými chvatmi na ľad za aplauzu publika. Slováci si už v posledných minútach víťazstvo ustrážili.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia