Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Predstavujeme účastníkov Spengler Cupu 2018: KalPa Kuopio

DAVOS - Postupne vám predstavíme všetkých šiestich účastníkov Spengler Cupu 2018, na ktorom tento rok štartujú HC Davos, Kanada, Metallurg Magnitogorsk, Norimberg Ice Tigers, HC Oceláři Třinec a KalPa Kuopio.
Zdroj: 14313
Zdieľajte:

O klube

Fínsky klub bol založený v roku 1929, ale v meste Sortavala, až v roku 1945, kedy bolo pôvodné mesto priradené k ZSSR, sa presťahoval do Kuopia. Zo začiatku však nezastrešoval hokej, ale iba futbal, bandy a fínsky bejzbal zvaný pesäpallo. Prvý hokejový klub v meste bol KuPS.

Prečítajte si aj

Kanada predstavila prvých dvoch hráčov na Spengler Cup, mužstvo posilnia bohaté skúsenosti z NHL

Počas svojej histórie sa KalPa nikdy netešila zo zisku majstrovského titulu! V sezónach 1991/92 a 2016/17 však skončila na druhom mieste. V ročníku 2008/09 brala bronz. V rokoch 2004 a 2005 sa KalPa tešila z víťazstva v druhej najvyššej súťaži Mestis. Celý súčasný názov klubu znie KalPa Hockey Oy.

Zaujímavé je, že väčšinovými vlastníkmi tímu sú bývalé hviezdy NHL. Sami Kapanen vlastní 50,5% akcií, Kimmo Timonen ďalších osem. Obaja sú odchovancami tímu z Kuopia. Ďalších päť percent zakúpil i Scott Hartnell, k čomu sa viaže jedna nesmierne zaujímavá historka, o ktorej píšeme v tomto článku.

Prečítajte si aj

Advent #2: Hartnell nevedel čo s peniazmi, kúpil "Godlovcov"

Počas lock-outu v NHL počas sezóny 2004/05 práve Kapanen a Timonen prišli pomôcť materskému klubu, pridal sa k nim i Adam Hall a spoločne ho dostali po šiestich rokoch v nižšej súťaži späť medzi elitu, kde je dodnes. Typickými farbami klubu sú žltá a čierna.

Domáca aréna klubu sa volá Niiralan Monttu, zmestí sa do nej 5224 divákov a postavená bola v roku 1979. Pre KalPu Kuopio to bude premiérová účasť na Spengler Cupe.

Prečítajte si aj

Spengler Cup: HC Davos doplní svoj tím o skúseného švédskeho útočníka z Lugana

Slovenských fanúšikov v tomto tíme určite najviac zaujíma náš brankár Denis Godla, ktorý do KalPy prišiel pred sezónou 2016/17 po úspešných MSJ, kde získal bronz a roku v tíme druhej súťaže Hermes. V minulom ročníku odchytal väčšinu stretnutí, jednotkou je aj teraz. Chrbát mu kryje o tri roky starší, 26-ročný Jonathan Iilahti.

Ak sa vrátime k uplynulému ročníku, tak v mužstve bol i Mathew Maione, rekordér Tipsport ligy, ktorý sa ale vydal do Dinama Riga. V defenzíve je preto aktuálne najväčšou oporou Otto Leskinen, prevažne mladej obrane ponúka skúsenosti kvarteto hokejistov okolo tridsiatky - Lasse Lappalainen, Ari Gröndahl, Ryan Wilson a Cade Fairchild.

Prečítajte si aj

FOTO KHL opustí jeden z tejto trojice tímov!

Najproduktívnejším hráčom klubu v Liige je Mikko Nuutinen, za ním nasledujú Kai Kantola, kapitán Tommi Jokinen, Eetu Luostarinen či mladý francúzsky len 19-ročný center Alexandre Texier, ktorého draftoval Columbus. Aj v ofenzíve sú prevažne mladí hráči, nad 25 rokov majú len siedmi hokejisti. Zaujímavým zjavom je Maďar Balázs Sebők.

Mužstvo z lavičky vedie spomínaný bývalý skvelý hokejista NHL a väčšinový vlastník klubu Sami Kapanen. Jeho asistentom je Marko Tuomainen a ak sa pozrieme do realizačného tímu, tak medzi samými Fínmi svieti waleská vlajka, čo je masér Paul Davies.

Zdieľajte:
Zdroje informácií: eliteprospects.com, wikipedia.com

Diskusia

Podobné články