Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Kde to prestúpil Réway? Predstavujeme najhorší klub druhej švédskej ligy

ŠTOKHOLM - Martin Réway si našiel nový angažmán vo Švédsku, nastupovať bude za Tingsryds AIF, ktorý vám predstavíme.
Zdroj: 23484
Zdieľajte:

Klub sídli v malom, len trojtisícovom meste Tingsryds, ktoré sa nachádza v južnej časti Švédska. Jeho sesterským mestom je Lindström nachádzajúci sa v americkom štáte Minnesota.

Prečítajte si aj

Martin Réway si našiel nový klub!

Samotný klub Tingsryds AIF bol založený v roku 1923, kedy začal hrávať Divison I. V tejto súťaži pôsobil sedem sezón, vtedy to bola najvyššia švédska liga.

Štvrtú sezónu je tím typický zeleno-bielymi farbami súčasťou druhej najvyššej súťaže Allsvenskan, ale väčšinu svojej histórie nastupoval v tretej lige a pár sezón aj nižšie.

Prečítajte si aj

Pro-Hokej vyhovel námietke Nitry, Poprad príde v tabuľke o body

Aktuálny ročník však nie je pre Tingsryds priaznivý, keďže klub sa so šestnástimi bodmi nachádza na poslednom dvanástom mieste súťaže. Doposiaľ vyhral štyri stretnutia, pätnásť prehral, z toho štyrikrát po predĺžení či nájazdoch. Problémom tímu je predovšetkým ofenzíva, tá je najhoršia v lige. AIF strelil len 39 gólov, inkasoval 50, čo je piaty najlepší počin v lige.

Martin Réway počas kariéry často nastupoval aj s číslom 10, to si teraz vybrať nemôže, pretože je vyradené. Nosil ho totiž Anders Åkesson, ktorý Tingsrydsu zasvätil celú svoju kariéru. "Dvadsiatku" zas preslávil Roger Waldemar, tiež nastupoval iba v tomto klube.

Prečítajte si aj

Viedenský predčasne skončil v Třinci, trápi ho zranenie

Jednoznačne najslávnejším mužom nastupujúci v drese Tingsrydsu je súčasná hviezda NHL, obranca a kapitán Arizony Coyotes Oliver Ekman Larsson. AIF ho vychoval a ponúkol mu cestu do seniorského hokeja. 27-ročný zadák hrával za áčko už ako šestnásťročný v tretej lige, ďalšiu sezónu strávil v Allsvenskan a potom sa presunul do Leksandsu, kedy bol aj draftovaný.

Zo známych mien vyberáme aj hráčov ako Viktor Fasth, Matt Davidson, André Petersson, Niklas Olausson, Fredrik Emvall či János Vas, súčasný kapitán DVTK Jegesmedvék Miškolc. Američan Larry Pilut zas za Tingsryds získal v 552 dueloch až 666 kanadských bodov (240+426), na konte má i najviac asistencií. Od skončenia kariéry v roku 2008 pracuje ako asistent hlavného trénera. Tadeusz Niedomysl je najlepším strelcom (264), získal aj najviac trestných minút (439), Anders Åkesson odohral najviac stretnutí (660).

Prečítajte si aj

VIDEO Nitra rozviazala zmluvu s kanadským útočníkom

V histórii hrali za tento tím hráči zo pätnástich rôznych štátov, Martin Réway je prvým Slovákom, takže počet sa posunul na šestnásť. Dres Tingsrydsu obliekali aj hráči z Japonska, Talianska, Maďarska, Lotyšska, Česka, Nemecka, Švajčiarska, Ruska, Rumunska, Dánska, Nórska, USA, Kanady, Fínska a samozrejme Švédska.

Domáce zápasy hráva AIF v aréne Nelson Garden, ktorá má kapacitu 3400 divákov, čiže viac, ako samotné mesto Tingsryds obyvateľov. Postavená bola v roku 1969. Do roku 2011 sa tento štadión volal Dackehallen.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články