Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Menej skúsení severania s medveďom na hrudi

O nórskom hokeji sa toho všeobecne veľa nevie. Historicky najúspešnejšia krajina na ZOH však má so zimným športom bohaté skúsenosti. Tento fakt Nórov predurčuje aj na vytúžené hokejové úspechy.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Na rozdiel od dvoch susedských severských bratov – Fínska a Švédska je nórska hokejová reprezentácia v elitnej skupine považovaná skôr za nováčika. Nóri však napriek častému podceňovaniu dosiahli za posledné roky obrovské zlepšenie. V elitnej kategórii sa držia už deviaty rok a dá sa povedať, že hokejová verejnosť si na ich prítomnosť už zvykla.

Najväčšie úspechy

Nás môže tešiť aj fakt, že najväčší úspech za posledné roky zažila reprezentácia z krajiny pri severnom oceáne práve na Slovensku. Na majstrovstvách sveta 2011 Nóri postúpili druhýkrát v histórií do štvrťfinále, kde ich vyradilo susediace Fínsko. Pre nie až tak hokejovú krajinu však bolo konečné šieste miesto vôbec druhým najväčším úspechom, aký kedy na majstrovstvách sveta severania dosiahli. Najlepšie štvrté miesto dosiahli Nóri na majstrovstvách sveta vo Francúzsku v roku 1951. Na ďalší výraznejší úspech tak čakali neuveriteľných 60 rokov.

Jedno z najväčších víťazstiev Nórska

Reprezentácia v súčasnosti

Po účasti na ZOH v Soči sa nórski hokejisti pokúšajú čo najviac zapadnúť medzi hokejovou špičkou. Dvanáste olympijské miesto síce nie je nič výnimočné, pre nie príliš skúsenú hokejovú krajinu akou je Nórsko je účasť na najslávnejšom hokejovom turnaji jednoznačne obrovská skúsenosť. Nóri ukazujú rok, čo rok, že ich zaradenie v A kategórii nie je náhoda, ale opodstatnený fakt. Uvidíme, čo nám ukáže táto nevyspytateľná reprezentácia na blížiacom sa šampionáte v Minsku.

Šokujúci zápas, keď Nórsko uštedrilo hanebný debakel reprezentácii Nemecka

Zaujímavosti na záver

Prvý zápas: Nórsko vs. Švajčiarsko 2:12 (1937)

Najvyššia výhra: Nórsko vs. Belgicko 24:0

Najväčšia prehra: Nórsko vs. Fínsko 1:20

Zdieľajte:
Zdroje informácií: TASR, Eliteprospect, youtube.com

Diskusia