Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Ruská komanda poznačená sibírskou zimou

Reprezentácia Ruska je oficiálne najúspešnejšou krajinou v histórii svetových šampionátov. Vždy sebavedomí Rusi sú tak najväčšími rivalmi samotnej kanadskej hokejovej kolísky.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Od rozpadu Sovietskeho zväzu vyhrali hokejisti ruskej reprezentácie dokopy štyri zlaté medaile. Tento fakt spôsobil, že najväčšia krajina sveta sa v historickom rebríčku reprezentácií s posunula pred ďalšieho hokejového velikána – Kanadu. Nie je žiadnou neznámou, že ruskí hokejisti vzbudzovali vždy veľký rešpekt. Reprezentanti červeno-bielo-modrých farieb boli vždy známi vďaka svojim špičkovým nenapodobiteľným útočníkom. V súčasnom hokeji nemožno nespomenúť najmä mená ako Ovečkin, Dacjuk, Malkin, Kovalčuk, Mozjakin, či Radulov.

Najväčšie úspechy

Najúspešnejšie roky zažili ruskí hokejisti za čias Sovietskeho zväzu. „Červená mašina“ bola v ére sovietov niekoľko rokov absolútne neporaziteľná. Posledné vystúpenie sovietskej hokejovej reprezentácie zažili fanúšikovia na šampionáte vo Fínsku v roku 1991, z kade si repre odniesla bronzové medaily. O dva roky neskôr zažila hokejová veľmoc po rozpade sovietskeho Ruska svoje prvé zlato.

Jedno z najväčších víťazstiev samostatnej krajiny prišlo v roku 2008, keď sa hokejistom podarilo vyhrať pamätné zlato po dlhých 15 rokoch. Šampionát sa konal v kanadskom Quebecu a Rusi v atraktívnom finále zdolali práve domáce javorové listy. Napriek tomu, že ruskí hokejisti v zápase prehrávali už 1:3 a 2:4, nesklonili hlavu a nakoniec dokázali Kanaďanov poraziť gólom v predĺžení vtedajšieho kapitána Iľju Kovalčuka.

Fascinujúce finále Rusko vs. Kanada na MS 2008 s prívlastkom „hockey classic“

Ruské sebavedomie v súčasnosti

Hokejová verejnosť sa v krajine s rozsiahlym Sibírom tešila najmä na domáce ZOH v Soči. Rusko sa vo veľkom pripravovalo na svoj najväčší úspech posledných rokov. Nakoniec však z toho nebolo nič a domáca reprezentácia s hokejovými esami šokujúco vypadla už vo štvrťfinále po prehre s reprezentáciou Fínska. Veľké sklamanie národné sebavedomie síce naštrbilo, hokejoví géniovia zo Sibíru sa však podľa vlastných slov poučili. Na šampionát v bieloruskom Minsku sa chystajú s jediným cieľom – vyhrať zlato. Uvidíme, či Ovečkin, Radulov, Dacjuk a spol. splnia svoje vízie a zabudnú tak na olympijský neúspech.

Promo pred Soči: Ovečkin, Kovalčuk, Malkin, Radulov a spol. naspievali pieseň pre ruskú reprezentáciu

Zaujímavosti na záver

Prvý zápas: Rusko vs. Švédsko 2:2 (1992 - po rozpade Sovietskeho zväzu)

Najvyššia výhra: Rusko vs. Veľká Británia 12:3 (1994)

Najväčšia prehra: Rusko vs. Slovensko 1:9 (1993)

Zdieľajte:
Zdroje informácií: TASR, Eliteprospects, youtube.com

Diskusia