Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Veľké preview: Švajčiarska NLA štartuje bez slovenskej účasti, obhajcom Zürich

BERN - V piatok 21.9.2018 začína nový ročník najvyššej švajčiarskej súťaže NLA.
Zdroj: 29275
Zdieľajte:

Obhajcom titulu je zürichský tím ZSC Lions, ktorý vo finálovej sérii zdolal 4:3 na zápasy HC Lugano a prerušil dvojročnú nadvládu tímu z hlavného mesta SC Bern. Celkovo je najúspešnejším švajčiarskym klubom HC Davos, ktorý ligu vyhral 32-krát.

Prečítajte si aj

Novotný v Plzni dlho nevydržal, mieri do Švajčiarska

Spomínané štyri tímy sú najväčšími favoritmi na zisk titulu v sezóne 2018/19. Zospodu sa tlačia mužstvá ako Biel, Fribourg-Gottéron, Genève-Servette HC či Zug. Uvidíme, či vydržia hrať vyrovnanú partiu v dlhodobej súťaži.

Do tímu úradujúceho šampióna cez leto pribudol Čech Roman Červenka z Gotterónu, odišli Lauri Korpikovski (TPS Turku) či Linden Vey (CSKA Moskva).

Z ďalších prestupov zaujali "nákupy" Davosu, ktorý získal Shanea Princea z New Yorku Islanders či Anders Lindbäcka, ktorý osem sezón chytal v NHL.

Prečítajte si aj

Davos získal švédskeho brankára s bohatými skúsenosťami z NHL

SC Bern zas získal veľmi kvalitnú dvojicu zo švédskej Frolundy, nakoľko prišiel obranca Adam Almquist aj útočník Jan Muršak. Mika Pyörälä posilnil Kärpäť Oulu, Juhamatti Aaltonen zas Skellefteu.

O prestup leta v NLA sa ale postaral v posledných rokoch jednoznačne najlepší švajčiarsky gólman nie len v tamojšej súťaži, Leonardo Genoni, ktorý vymenil Bern za Zug.

Lugano si cez leto káder udržalo pomerne v celku, prišiel ale Thomas Chorney, v minulom ročníku zadáka Washingtonu aj Columbusu. Tento švajčiarsky tím bol súperom HC ´05 iClinic Banská Bystrica v skupinovej fáze Ligy majstrov. Emerson Etem si ale vybral LA Kings.

Jiří Novotný sa stal posilou Ambri Piotta, do Ženevy zamierili z NHL Lance Bouma (Chicago) a Tommy Wingels (Boston), John Fritsche prišiel z Gotterónu. Do Bielu si to namieril z Dinama Riga Anssi Salmela, Lausanne zas majú v tíme Torreyho Mitchella z LA Kings alebo brankára Tobiasa Stephana.

Pozrite si aj

VIDEO Zürich má svojho hrdinu: Tento zákrok obletel hokejový svet

Outsidermi budú SCL Tigers Langnau. V ich mužstve bude jednoznačne veľmi zaujímavé meno Chrisa DiDomenica. Tento Kanaďan si vyskúšal taliansku ligu, na druhej strane aj NHL. Cam Barker v mužstve nepokračuje.

Nováčkom je SC Rapperswil-Jona Lakers. Klub sa vrátil do súťaže po troch rokoch. Dvakrát neuspel vo finále play-off NLB, do tretice to vyšlo. Asistentom hlavného trénera je Slovák Martin Bazány. Ťahúňmi mužstva by mali byť ostrieľaní Američania Matt Gilroy a Casey Wellman, ako aj Steve Mason, Leandro Profico a Melvin Nyffeler. Zaujímavosťou je, že v tíme figuruje Léonardo Fuhrer, ktorý sa narodil v Berne, ale pochádza z Brazílie.

Na súpiskách tímov nie je ani jeden slovenský hráč. V minulej sezóne nastupoval za Laussane Martin Gernát. V jednom zápase môže tím použiť maximálne piatich legionárov, v mužstve ich ale môže byť dokopy neobmedzený počet. K tejto súťaži sa už tradične spája aj Spengler Cup. Najstarší hokejový turnaj sveta sa vždy koná od 26.12. do 31.12.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk/Matej Kubove

Diskusia

Podobné články