Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Florbal, oplatí sa dať mu šancu?

BRATISLAVA - Každý poriadny hokejista pozná hokejové „drogy“, ktorým sa máločo vyrovná. Vôňa ľadu, pocit keď sa po naskočení zo striedačky prvýkrát zveziete na korčuliach, keď napálite puk z prvej do brány, keď súpera prišpendlíte na mantinel alebo ho zosmiešnite podarenou kľučkou... Áno, vieme, hokej je úžasný šport, hrávali sme ho.
Zdroj: 29057
Zdieľajte:

Napriek tomu sa vám v tomto článku posnažíme ukázať, že florbal za ním v ničom nezaostáva, teda... až na tú vôňu ľadu všakáno. Na druhej strane florbal hrajú aj dievčatá, veľmi pekné dievčatá, florbalistiek je oveľa viac ako hokejistiek. :)

Ale aby sme zbytočne neodbočovali ideme rovno k veci a keďže dnes je to moderné, stlačili sme dlhé opisy toho prečo by ste mali vyskúšať aj iný druh hokejky, do týchto 5 bodov:

Finančná náročnosť

Asi sa zhodneme, že hokej nie je, galantne povedané, úplne najlacnejší šport a mesačne nejakú tú stovku zhltne, niekedy aj viac. Výstroj je drahá, a hokejky dnes ani zďaleka nevydržia toľko ako kedysi.

Florbal je úplný opak. Ak ste hráčom v poli, jediné čo potrebujete je florbalová hokejka, ktorá oproti tej hokejovej stojí bagateľ a vydrží vám aj celú sezónu (kvalitné florbalky nájdete napríklad na tomto webe). O niečom takom sa hokejistom môže iba snívať. Ostatné veci ako tričko, kraťasy a halové tenisky doma nájde asi každý. Ak nemáte bohatých rodičov a v okolí klub, ktorý vás dokáže podporiť, florbal môže byť pre vás vykúpením.

Šanca niekam to dotiahnuť

O tom, že oproti hokeju je na Slovensku florbal stále iba v plienkach netreba dlhšie diskutovať. Má to však aj svoje nesporné výhody. Základňa je síce porovnateľná počtami, no hráčov, ktorí skutočne vynikajú a venujú florbalu viac času ako musia, je málo. Ak máte ambície patriť medzi najlepších, dostať sa do extraligy alebo až do reprezentácie, vo florbale je to niekoľkonásobne jednoduchšie ako v hokeji.

Ak vám stačí liga, viacmenej treba k talentu pridať len o trochu viac snahy ako ostatní a nebudete mať problém. S repre už to bude náročnejšie, ale nie je to nemožné. Zaberte a nabudúce môžete priamo na palubovke počúvať hymnu aj vy.

Mediálny obraz

Hokej momentálne na Slovensku nemá príliš pozitívny mediálny obraz. Trenice okolo voľby nového šéfa hokeja, konflikty bývalého reprezentačného trénera a prezidenta zväzu, štrajk hráčov a to všetko zavŕšené nie príliš pozitívnymi výsledkami v posledných rokoch spôsobili, že nájsť na hokeji niečo dobré je stále ťažšie.

Florbal je na tom inak. Napreduje, neustále sa rozširuje jeho základňa, nemá za sebou žiadne veľké škandály a reprezentácii sa darí z roka na rok viac a viac. Do úplnej svetovej špičky síce ešte nepatríme, ale druhý sled už sa nás báť musí.

Dostupnosť

V tomto bode je síce hokej mierne znevýhodnený, ale to je aj florbal v iných bodoch tohto článku, čiže stále je to fér. Jednoducho hokej už z tej podstaty, že sa hrá na špeciálnej hracej ploche (ľadové klzisko) má určité obmedzenia. V lete si ho zahráte len ťažko a niekde vlastne vôbec, pretože široko – ďaleko nie je žiaden zimný štadión.

Ani v mestách nie je vždy jednoduché dostať sa na ľadovú plochu. Ak patríte medzi žiakov asi dobre poznáte skoré ranné vstávanie, aby ste si mohli zatrénovať.

Florbal je síce tiež halový šport, no športové haly, respektíve telocvične nájdete aj v tých najzapadnutejších dedinách a tak je možné si ho zahrať prakticky kdekoľvek. A dodávame, že aj kedykoľvek. Florbal je celoročný šport, rovnako dobre chutí v zime aj v lete. Ak vám teda počas horúceho leta chýba strieľať góly hokejkou, je pre vás florbal vykúpením. Cez leto sa koná kopec skvelých turnajov, kde sa do sýtosti vybláznite. Nájsť si klub vôbec nie je ťažké, ligové kluby sú prakticky v každom meste.

Šetrnejší pre zdravie

V tomto bode nechceme polemizovať o tom, či je beh po tvrdej palubovke pre kĺby vhodnejší, ako kĺzanie sa na ľade. Nie sme lekári a žiadnu štúdiu sme o tom nečítali. Chceme však poukázať na to, že florbal je v pravidlách oveľa striktnejší v tom čo sa považuje za nedovolený zákrok a hra telom je veľmi obmedzená, do tela vlastne úplne zakázaná.

To však neznamená, že by sa vo florbale neiskrilo, nemyslite si, že sú florbalisti slečinky. Zákerných zákrokov a zbytočne prehnaných stretov je však vo florbale neporovnateľne menej. Ak sa teda rodičia alebo vy bojíte, že by ste sa pri hokeji mohli nepekne zraniť, florbal vám poskytne útočisko.

Týmto článkom určite nechceme tvrdiť, aby ste sa okamžite vykašľali na hokej a išli na florbal. Vôbec nie, veď aj my počas MS v hokeji sedíme pred TV a tlačíme puk z našich hokejok do siete aj očami. Budeme radi, ak nám vyrastú nové hokejové talenty.

Chceme však dať florbal do pozornosti všetkým, ktorým to v hokeji z rôznych príčin nevychádza a možno hľadajú alternatívu, kde by sa mohli realizovať. Verte nám, hokejové návyky, najmä čo sa týka práce s hokejkou vôbec nie sú na škodu a veľmi vám pomôžu. V ostatnom sa rýchlo prispôsobíte, pretože čaro florbalu je predovšetkým v tom, že je naozaj jednoduchý a dostupný pre každého. Skúste ho a možno zaujme aj vás. Ak sme vás namotali, prečítajte si aj článok Kedy a ako začať s florbalom.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: externý autor

Diskusia

Podobné články