Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Ruská raketa menom Ovečkin

Alexander Ovečkin patrí medzi najväčšie hokejové hviezdy. Pozrite sa s nami ako tento ruský bohatier začínal .
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Alexander Michajlovič Ovečkin je hráčom Washingtonu Capitals. V aktuálnom ročníku NHL má na konte už 51 gólov.

Písal sa rok 1985 a do rodiny k Ovečkinovcom pribudol ďalší člen – malý Alex. Nadanie na šport majú Ovečkinovci v rodine. Otec Mikhail bol profesionálnym futbalistom a mama Tatyana vyhrala 2 zlaté olympijské medaile za Sovietsky basketbalový tím. Prvý náznak Alexovho talentu rodičia pripisujú situácii, keď v obchode chytil hračkársku hokejku a odmietol ju pustiť. Vždy, keď bežal akýkoľvek zápas bežal k TV a bojoval kým mu rodičia nepovolili pozerať. Do hokejovej školy sa Ovi dostal 8 rokoch na popud staršieho brata Sergeja, ktorý žiaľ o 2 roky zahynul.

Do ruského tímu OHK Dinamo Moskva prišiel ako 16 ročný. Vo svojej premiérovej nazbieral 4 body za 21 zápasov. V ruskej superlige odohral aj nasledujúce 2 sezóny s bilanciou 93 zápasov- 21 gólov a 17 asistencií.

Reprezentačný debut zažil už v 17 rokoch, keď si ho vyhliadol Viktor Tikhonov a Alex sa stal najmladším hráčom v histórii, ktorý si obliekol ruský reprezentačný dres. Stal sa tiež najmladším hráčom, ktorý dokázal za Rusko skórovať – na MS do 18 rokov zaznamenal 14 gólov a 4 asistencie v 8 zápasoch. Vo veku 18 rokov bol vymenovaný za kapitána ruskej juniorskej reprezentácie do 20 rokov, ktorú úspešne doviedol ku zlatu a blysol sa dvomi hattrickmi.

Po 3 sezónach v moskovskom Diname sa Ovimu otvorili dvere do NHL, keď sa stal jednotkou draftu v roku 2004, kde si ho vybrali práve Capitals. Zaujímavosťou je, že rok predtým na drafte mala oňho veľký záujem Florida, ale NHL jej pokus zamietla, pretože v tej dobe nemal Alex požadovaný vek. Na svoj štart v NHL si musel ešte počkať, keďže v ročníku 2004/2005 sa nehralo. Na prelome rokov sa zúčastnil svojho posledného šampionátu juniorov a doviedol svoj tím opäť k striebornej medaile. Kvôli šíriacim sa informáciám o predĺžení lockoutu sa na rýchlo dohodol s Avangardom Omsk, ale neskôr už podpisoval zmluvu s Capitals s maximálnym ročným platom pre nováčika.

4 mesiace pred štartom NHL si zahral na svojich prvých seniorských majstrovstvách a strelil 5 gólov. Výluka sa napokon nekonala a Alex odohral prvý zápas za Caps. Prvý hattrick strelil v zápase proti Anheimu v roku 2006. Jeho gól v zápase s Phoenixom mnohí odborníci považujú za najkrajší aký kedy videli. Tiež sa stal najlepším nováčikom mesiaca január a súčastne ofenzívnym hráčom mesiaca, čo sa v histórii podarilo iba 2 hráčom. Na konci základnej časti 2005/2006 viedol Ovi tabuľku nováčikov v góloch, bodoch, presilovkových góloch, + a – štatistike aj v stelách, čo mu bezkonkurenčne prinieslo Calder Memorial Trophy. Jeho neuveriteľných 425 striel na bránu určilo nováčikovský rekord a zároveň to bol 4. najlepší výkon v histórii NHL. Získal aj Charlamovu trofej, určenú najlepšiemu ruskému hráčovi v NHL. EA games z neho spravila tvár najnovšej NHL07. To aj napriek tomu, že hral v nevýraznom Woshingtone. V tomto roku sa tiež zúčastnil svojich prvých olympijských hier. Napriek tomu, že Rusko sa vracalo bez medaile Ovi strelil 5 gólov. Získal tiež nomináciu do ALL STARS zostavy ako jediný hráč inej ako švédskej, či fínskej národnosti. Sezóna 2006,2007 bola jediná kedy nepresiahol 50 gólovú métu. A prvý krát v kariére si zahral NHL ALL STARS Game. Historicky najúspešnejším bol pre Alexa ročník 2007/2008. Do útoku dostal Nicklasa Bäckstroma a hviezdne trio Ovečkin- Bäckstrom- Semin urobilo z doteraz slabého Washingtonu kandidáta na Stanley Cup. V tejto „mega“ sezóne strelil Alex 65 gólov. Po skončení sezóny získal Hart Memorial Trophy a vyhral Ted Lindsay Award, pričom túto cenu udeľujú samotní hráči. Fantastická forma mu priniesla aj nový kontrakt so sumou 124 miliónov dolárov – stal sa tak najlepšie plateným hráčom histórie NHL. Úspešnú sériu ukončil ziskom zlatej medaily na MS. V sezóne 2008/2009 strelil svoj 200. gól a stal sa tak 4 hráčom, ktorému sa to podarilo za 4 sezóny.

V 25 rokoch má za sebou 10 svetových šampionátov, z ktorých si do zbierky priniesol 8 medailí, 500 bodov za 5 rokov v NHL, bol vyhlásený do ALL STARS tímu olympiády. Je považovaný za najlepšieho ruského strelca v histórii NHL. Dodnes mu však chýba tá najcennejšia trofej – Pohár Lorda Stanleyho.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia