Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Hokejoví severania s nenapodobiteľnou rečou

Reprezentácia Fínska patrí medzi absolútnu hokejovú špičku. Krajina tisícich jazier je jednou z najobľúbenejších stálic svetových šampionátov.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Z kedysi chudobnej krajiny je dnes jedna z najlepšie prosperujúcich štátov sveta. Tento príbeh sa vo Fínsku odráža zrejme aj v hokeji. Z reprezentácie, ktorá bola síce vždy kvalitná, no nemala medailové úspechy, je dnes jedno z najlepších národných mužstiev sveta. Fínsky hokejisti získali svoju prvú medailu na ZOH v roku 1988. Na prvý kov z majstrovstiev sveta čakali ešte o čosi dlhšie, keď sa zo striebornej medaile tešili o štyri roky neskôr. Mimochodom bolo to na majstrovstvách sveta v Prahe a Bratislave, kde sa poslednýkrát predstavila Československá reprezentácia pred rozdelením krajiny.

Najväčšie úspechy

Medzi absolútne najvyššie ohodnotené úspechy fínskych hokejistov sú jednoznačne dva majstrovské tituly zo svetových šampionátov. Odborníci vravia, že titul, ktorý vyhrali Fíni v roku 2011 v Bratislave bol cennejší, keďže Fíni v ňom deklasovali práve svojho najväčšieho rivala Švédsko. Fínsko bolo vždy považované skôr za nenápadný tím, ktorý nepatrí medzi top favoritov. Napriek tomu však s touto reprezentáciou museli vždy počítať.

Finále Fínsko vs. Švédsko na MS 2011 v Bratislave

Fínsky hokej sa taktiež preslávil údajne najlepšou brankárskou školou na svete. Dôkazom toho sú takí velikáni ako napríklad Mikka Kiprusoff, Niklas Bäckström, Kari Lehtonen, Pekka Rinne, či Tuukka Rask. To, že táto krajina myslí aj na budúcnosť, dokazuje stále sa zlepšujúcou prácou s mládežou. Prvé miesto na poslednom šampionáte do 20 rokov je tomu jasným dôkazom.

Nezabudnuteľný pád asistenta trénera po výhre titulu na MS 2011

Reprezentácia v súčasnosti

Hokejisti z krajiny tisícich jazier zažili v posledných rokoch ohromný boom. Za posledné tri olympiády sa vždy vrátili domov s cenným kovom a výborné štatistiky majú fínski hokejisti aj z majstrovstiev sveta. Posledné miesto ocenené pamätnou medailou získali Fíni na šampionáte na Slovensku, uvidíme, koľko bude severanom trvať, kým zbierku úspechov opäť zveľadia.

Bonus na záver:

Zdieľajte:
Zdroje informácií: TASR, Eliteprospects, youtube.com

Diskusia