Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Úspechy a pády slovenského hokeja - 1. časť

Zaujíma vás slovenský hokej a chcete mať prehľad o jeho najdôležitejších udalostiach? Spísali sme v kocke za vás!
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

1992 – Aj keď sa história samostatnej republiky začala písať až 1.1. 1993, v IIHF túto situáciu museli riešiť už na jeseň roku 1992. Ako už dobre vieme, nástupnícke práva pripadli Českej republike, ktorá zotrvala v najvyššej kategórii, Slovenské výbery boli zaradené do najnižších kategórií, čo vo viacerých kruhoch vyvolalo vlnu nevôle. Pravidlá sú však pravidlá... V decembri bol oficiálne zvolený prvý prezident SZĽH (Ján Mitošinka) a prvý tréner reprezentácie (Július Šupler).

1993 – Slovensko sa prvýkrát predstavilo na februárovom turnaji vo francúzskom Rouene. Z turnaja si však odviezlo len bod po remíze s domácou reprezentáciou. Historicky prvé víťazstvo dosiahli 23.3. v priateľskom zápase v Bratislave proti Talianom, zápas skončil 7:2. V máji IIHF zaradila slovenský výber do kvalifikácie na ZOH v Lillehammeri, ktorá sa mala konať v Sheffielde. Na našu veľkú radosť v nej Slovensko uspelo a postúpilo na hlavný olympijský turnaj.

1994 – Slovenský celok prekvapujúco vyhral svoju skupinu (pred Kanadou) a iba smolná štvrťfinálová prehra s Rusmi 2:3 v predĺžení znamenala koniec jeho nádejí. Na ZOH nakoniec obsadil 6. miesto. Už o mesiac sa mu na marcových MS C-kategórie, ktoré sa konali v Poprade a Spišskej Novej Vsi, podaril postup do B-kategórie. Slováci si ho vybojovali až v poslednom kole po tesnej výhre nad Bieloruskom, ktoré malo v konečnej tabuľke rovnaký počet bodov.

1995 – Na aprílových MS B-kategórie v Bratislave Slovensko vyhralo všetky svoje zápasy a prebojovalo sa v najkratšom možnom čase do najvyššej kategórie.V konečnom účtovaní sme predbehli Lotyšsko. Prvý priateľský zápas odohrali naše hokejistky, nad Veľkou Britániou vyhrali v pomere 4:1. Postup medzi elitu sa podaril aj slovenským výberom do 18 a do 20 rokov, 20tke sa to podarilo vo Francúzsku, 18tka uspela na domácom turnaji v Senici a Skalici.

1996 – Premiéra na svetovom šampionáte vo Viedni nám nevyšla podľa predstáv. Do bojov o medaily sme sa neprebojovali a skončili až 10. O postup nás pripravila domáca reprezentácia, ktorej však ani výhra nad nami nepomohla k záchrane. V júli vystriedala Júliusa Šuplera na poste trénera hokejová legenda Jozef Golonka. Ten mužstvo viedol aj na Svetovom pohári v USA a Kanade. V zámorskej skupine (Kanada, USA, Rusko) sme však skončili na poslednom štvrtom mieste.

1997 – Február nám priniesol ďalšiu úspešnú olympijskú kvalifikáciu, ktorá sa konala v Oberhausene. Na MS vo Fínsku však Slovensko skončilo len o jednu priečku vyššie ako pri svojej premiére a Jozefa Golonku po MS vystriedal Ján Šterbák. Tento rok však priniesol aj pomerne veľkú rošádu v SZĽH. Jána Mitošinku najprv vystriedal Viktor Špakovský, ten sa však neskôr funkcie vzdal a zväz viedol dočasne viceprezident Dušan Pašek. Ten bol nakoniec v tejto pozícii aj potvrdený.

1998 - V predkvalifikácii pred hlavným turnajom na ZOH v Nagane sme však už veľa šťastia nemali a na náš úkor tam šiel Kazachstan. Slovensko doplatilo na neúčasť kľúčových hráčov NHL a systém kvalifikácie bol všeobecne kritizovaný. Aby toho nebolo málo, o mesiac tragicky skonal prezident SZĽH Dušan Pašek a vedením zväzu bol dočasne poverený Ján Stanovský. Na MS v tomto roku sme každopádne svoje umiestnenie vylepšili a skončili 7. Finálové boje sa nám však stále vyhýbali. Novým prezidentom SZĽH sa stal v júni Juraj Široký.

1999 – Naši hokejisti do 20 rokov na začiatku roku vybojovali v Kanadskom Winnipegu historické medaily z majstrovstiev sveta pre našu krajinu. V zápase o bronz zdolali Švédsko 5:4 a doteraz je to ich jediná medaila z tohto podujatia. Na MS seniorov v Nórsku sme obhájili 7. priečku a ňou sme si s v predstihu zabezpečili účasť na ZOH v Salt Lake City. Znova nás však mala čakať predkvalifikácia pred hlavným turnajom. Mladí hokejisti do 18 rokov skončili na majstrovstvách sveta v Nemecku tretí a nadviazali na úspech dvadsiatky. Jána Šterbáka neskôr na poste hlavného trénera seniorov vystriedal Ján Filc, ktorý predtým trénoval práve úspešný výber dvadsiatky.

2000 – Historický úspech reprezentácie, ktorá prvýkrát v novodobej histórii dosiahla na medailu. Slovensku sa to podarilo na MS v Petrohrade, kde neuspela až vo finále proti Českej Republike, zápas skončil výsledkom 3:5. Miroslav Šatan sa dokonca stal najlepším strelcom turnaja.

2001 – Na MS v Nemecku Slovensko medaily neobhájilo a skončilo 7. Stop nám znova vystavili Česi, v štvrťfinále nás zdolali 2:0. Na turnaji sme neprekročili svoj tieň.

2002 – Úvod roka nám veľa radosti nedoprial, už druhýkrát po sebe sme neuspeli v toľko kritizovanej predkvalifikácii na hlavný turnaj ZOH a celkovo sme obsadili až potupné predposledné miesto. To nám zaistila aspoň záverečná výhra 7:1 nad Francúzskom. V tomto roku sa svetový šampionát prvý krát konal na Slovensku. Išlo konkrétne o MS hráčov do 18 rokov, ktoré sa hrali v Trnave a Piešťanoch. Naši mladí chlapci sa však na ňom museli zachraňovať. Veľký obrat nastal na MS seniorov vo Švédsku, kde sme si prvýkrát v histórii vybojovali zlato. Vo finále sme zdolali podceňovaný ruský výber 4:3, Peter Bondra rozhodol o triumfe až 100 sekúnd pred koncom. 11. máj 2002 sa navždy zapísal do našej hokejovej histórie. Jána Filca po tomto úspechu na poste trénera vystriedal František Hossa. Filc sa stal sa členom Výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja. Na sklonku roku sme sa prvý a poslednýkrát predstavili na turnaji série Euro Hockey Tour. Na Baltica Cupe, ktorý vyhralo Česko, sme ako hosťujúca krajina dokázali uspieť len proti Švédom, naše výsledky sa však do tabuľky turnaja nezarátavali.

Prehľadom budeme pokračovať nabudúce MS vo Fínsku 2003.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články