Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Tradícia vs. nováčikovia: Ktorý extraligista je najstarší?

Hoci prvá sezóna našej najvyššej hokejovej súťaže bola v rokoch 1993/94, väčšina jej účastníkov si toho odžila omnoho viac. Viete kedy vznikol klub, ktorému fandíte?
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

10. HC´05 Banská Bystrica už podľa názvu hlási, že jej vznik nebol až tak dávno. Barani sú preto s oficiálnym zrodom v roku 2005 oficiálne pasovaný za najmladšieho účastníka slovenskej extraligy. Významným momentom bol pre klub jednoznačne postup do najvyššej súťaže, v ktorej pôsobí od roku 2008. Za svoj najväčší úspech považujú Bystričania bronzovú medailu. Tú sa im podarilo vyhrať už dvakrát.

9. HC Košice vznikli oficiálne v roku 1962. Samozrejme hokej existoval v hlavnom meste východu aj predtým, predchodca súčasného slovenského majstra však prišiel o čosi neskôr. Prvým oficiálnym názvom bol VTJ Dukla Košice. Tím bol hneď vo svojich začiatkoch ohromne úspešný, keď už dva roky po vzniku postúpili východniari do najvyššej československej ligy. Neskôr už boli za absolútnu klubovú špičku. Košiciam sa ako jedinému slovenskému zástupcovi podarilo vyhrať federatívny titul hneď dvakrát.

8. Spolu s Košičanmi považujú rok 1962 za svoj vznik aj hokejisti Dukly Trenčín. Prvý úspech zažil klub pomerne skoro, keď už v roku 1966 vyhrali 1. SNHL. Veľký krok vpred prišiel pre vojenský tím o 11 sezón neskôr, keď sa hokejistom podarilo postúpiť do československej najvyššej súťaže. V roku 1989 si Trenčín zahral svoje prvé finále a o tri roky sa mohol pýšiť aj federatívnym titulom.

7. Síce je klub SHK 37 Piešťany v slovenskej extralige ešte stále považovaný za nováčika, najmladší rozhodne nie je. Mužstvo síce má na svojej stránke písané, že vznik prišiel v roku 2005, v skutočnosti išlo skôr o organizačné zmeny a premenovanie. Prvým názvom klubu bol ŠK Piešťany. Vytúžený krok k úspechu bol pre západniarsky tím jednoznačne postup do extraligy v roku 2012, kedy boli nástupcami odchádzajúceho Slovana Bratislava.

6. Už zo samotného názvu je každému jasné, že hokejové mužstvo zo záhoria HK 36 Skalica vzniklo v roku 1936. Skaličania hrávali zväčša nižšie súťaže. Významný krok zažil klub v sezóne 1973/74, kedy zahoráci postúpili do 1. Slovenskej národnej ligy. V nej sa držali až do roku 1989. V extralige figuruje tím z “kráľovského mesta” od sezóny 1997/98.

5. Vznik klubu MHC Martin mapuje história pre rok 1932. Vtedajší názov Slávia Martin vystriedali neskôr mená ako Sokol, ŠK, Hutník, či mnoho ďalších. Významná udalosť bola pre klub jednoznačne sezóna 1992/93, kedy hokejový tím postúpil do extraligy. V najvyššej slovenskej súťaži chýbali Martinčania od jej vzniku len dvakrát.

4. História HKM Zvolen siaha až do roku 1927 kedy klub vznikol pod vtedajším názvom ZTK. Mužstvo zažilo zlatú éru v 70. rokoch, keď rovno štyrikrát vyhrali druhú najvyššiu československú ligu a pokúšali sa dostať medzi absolútnu elitu. Práve v týchto rokoch obliekal dres Zvolena aj dnes už bývalý legendárny útočník Jozef Golonka.

3. HK Poprad vznikol v decembri 1926. Zaujímavosťou môže byť, že Kamzíci svoj prvý zápas proti konkurenčnému tatranskému klubu ŠKVT prehrali vysoko 0:14. V predvojnovom období boli Popradčania považovaný za najlepší slovenský klub. Tento post potvrdili aj ziskom majstrovského titulu. Neskôr pôsobili skôr v nižších štátnych súťažiach. Od vzniku slovenskej extraligy však Kamzíci v najlepšej lige nikdy nechýbali.

2. Klub HK Nitra vznikol taktiež ako HK Poprad v decembri 1926. Prvým názvom mužstva bol AC Nitra. Za svoj prvý veľký úspech považujú hokejisti spod Zobora zisk Tatranského pohára v roku 1933. Na ďalšie úspechy si však hráči museli počkať až do 80. rokov. Klub vtedy vyhral 1. SNHL hneď šesťkrát. Od vzniku slovenskej najvyššej súťaže v roku 1993 chýbali Nitrania medzi elitou presne trikrát.

1. Za najstraršieho extraligistu sa podľa dokumentácie pasuje MsHK Žilina. Vlci za svoj vznik mapujú začiatok roka 1925. Prvý úspech zažili žilinskí hokejisti v sezóne 1931/32, keď vyhrali titul majstra Stredoslovenskej župy. K jedným z najväčších úspechov klubu je jednoznačne titul zo sezóny 1964/65. Obrovský krok vpred bola pre Žilinu sezóna 2000/01, kedy vyhrali druhú najvyššiu súťaž a postúpili medzi elitné kluby extraligy. Presne o päť rokov neskôr šokovali vlci celé Slovensko a vyhrali pamätný majstrovský titul.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články