Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Sebareflexia fanúšika: Si Dejepisár alebo Peacemaker?

Poďme si pár desiatok hodín pred zahájením MS v Bielorusku trošku pospytovať svedomie.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Už o necelé tri dni sa slovenská hokejová reprezentácia postaví proti svojmu prvému súperovi v boji o titul majstra sveta. Pre nás smrteľníkov sa začína hokejová parádička. Nejedna krajina sa premení na hokejový národ. Hokej každoročne priťahuje svojich priaznivcov k televíznym obrazovkám doma,či k veľkoplošným na námestia. Krčmy a bary sa zaplnia, z balkónov visí Belov dvojkríž. Príde to obdobie,kedy sa národ zocelí,hrdo sa bijúc do hrudí. Je zvláštne,ako dokáže obyčajná hra vyhrotiť nacionalizmus zúčastnených krajín.

O to ťažšie sa znáša prehra,o to tvrdšie sú súboje medzi jednotlivými krajinami, a to nie len na ľadovej ploche, ale aj v uliciach,baroch,dokonca na sociálnych sieťach. Predstavovanie jednotlivých krajín a hokejistov už začalo. Čo tak predstaviť si jednotlivé typy (nie len) slovenského fanúšika.

100 ľudí,100 chutí. Každý človek je jedinečný. No my skúsime opísať najčastejšie sa prejavujúcich fanúšikov.

1. SKALNÝ, inak povedané optimista,je najmierumilovnejší fanúšik. Svojmu tímu verí nie len pred zápasom,počas neho,ale aj po jeho skončení,nehľadiac na to,či bol výsledok priaznivý alebo nepriaznivý.

2. KABÁTNIK, resp. Schizofrenik je asi najčastejším typom fanúšika. Človek,čo zo dňa na deň ,,prezlečie kabát", sa prejavuje nasledovne: keď jeho tím prehráva,nadáva na všetko a všetkých.,,Fuj!Zajtra nás aj tak nabijú!" Čuduj sa svete,o deň na to,po tom,čo jeho favoriti ,,nabili" rivalov,sa z neho stáva ten najvernejší a najoddanejší fanúšik.

3. SAMOZVANÉHO TRÉNERA netreba bližšie predstavovať. Videli ste reklamu na Corgoň? Trefná! Tento človek tu vždy bol a vždy aj bude.

4.. ,,HEJTER" je špecifická odnož,inak známy pod menom Antifanúšik. Tento človek nadáva na všetko hokejové a všetko slovenské už len z princípu. Nechce byť ovcou,súčasťou masy.

Ako mnohí iste tušíte,nespomenula som nacionalistické vojny. Sú špeciálne a zaslúžia si samostatnú kategóriu.

,,Bratovražedný súboj"

Nič nedokáže tieto dva slovanské národy nabudiť viac,ako vzájomný hokejový duel. Česká a Slovenská republika sa vtedy premení na bojové pole, v ktorom sú najväčou zbraňou urážky a často nepremyslené argumenty. Typy jednotlivých fanúšikov platia pre oba národy, pretože i keď je naša mentalita rozdielna,hádame sa rovnako.

1. PEACEMAKER je takmer vyhynutý druh fanúšika. Riadi sa staršími zásadami, v ktorých prevláda mier a láska, nie hnev a hádky. Tento človek sa na bratovražedné vojny buď to pozerá z diaľky alebo sa snaží jednotlivè tábory uzmieriť.

2. BRAT je ideálny charakter. Je to fanúšik,ktorý sa s druhou národnosťou neháda,po prehratom súboji poďla zásady slušného chovania úprimne pogratuluje víťazovi.

3. NEPOUČITEĽNÝ fanúšik je najrozšírenejší. Pred,počas aj po zápase osočuje druhý národ, bez rozdielu veku a pohlavia. Často používa výrazy,za ktoré by sme od rodičov dostali po zadku. Nepoučiteľný sa často háda bez rozmyslu,používa nepodloženè argumenty. V konečnom dôsledku vychádza z bitky ako porazený.

4. DEJEPISÁR sa delí na dva tábory:

Nepoučiteľný dejepisár - spomína na časy dávno minulé, rozoberá vtedajšie politické a kultúrne defekty,na diktatúru jednej a utláčanie druhej krajiny.

Brat dejepisár je typ mierumilovného fanúšika. Na minulosť spomína v dobrom,tak,ako brat na brata. Nie je to neprajník, neosočuje druhý národ.

(Nie len) hokejové majstrovstvá sú príležitosťou,kedy sa národ spojí. Keď Východniar pije pivo so Záhorákom,keď sa neznámi ľudia stávajú priateľmi. Nie je nič krajšie,ako stáť na námestí plnom ľudí (samozrejme,štadión,krčma,obývačka-podľa vášho gusta) a cítiť tú zomknutosť národa. Vtedy si veľmi citeľne uvedomujem tú radosť z toho,že som Slovenka,práve kvôli tomu davu. Je pekné,keď sa ľudia zomknú pre spoločnú vec. Ak ste sa našli v nejakom type fanúšika,je len na Vás,čo s tým urobíte. Uvedomte si ale,že ak chcete kritizovať,nech je to práve nápomocná,konštruktívna kritika. Ak sa chcete hádať,používajte správne argumenty. Ak chcete fandiť,fandite. Myslite na jedno - ak to chlapci pokašlú,nemáte dôvod hnevať sa,oni uškodia svojej peňaženke,nie vašej. No v hokejovej reprezentácií sa nájdu hokejisti,ktorí hrajú srdcom a verte mi,prehra ich nemrzí kvôli nim,ale preto,lebo sklamali Vás. Spomeňte si na to,keď prehráme alebo naopak,keď vyhráme. Ďakujem.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: Vlastná tvorba

Diskusia