Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Peter Šťastný verí, že každý hráč bude po trojdňovej exhibícii hrdý

Z peňazí, ktoré sme na akcii vyzbierali, možno vyrastú budúci slovenskí reprezentanti,“ povedal v rozhovore pre hokejový svet Peter Šťastný.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Tri zápasy, dva tímy, jeden cieľ. To bolo hlavné motto exhibície, ktorú cez víkend ukončil zápas v Bratislave. Okrem Bratislavy boli svedkami veľkolepého hokejového divadla diváci v Poprade a Trenčíne. Ciele akcie mali viacerý nádych, tým prvoradým však boli spomienky. „Prvoradým cieľom bolo dôstojne si uctiť pamiatku Pala Demitru. Toto sa podarilo nad očakávanie, prevýšilo to všetky naše i moje vízie. Vďaka všetkým hráčom ktorí prišli, ktorí obetovali svoj čas a prišli ukázať svoj talent, musím tieto tri zápasy zhodnotiť ako fantastické. Hráčom som pred prvým zápasom povedal, že ak toto celé skončí, budú na seba hrdí. Dnes môžem skonštatovať, že hrdí môžu byť právom a na tento zážitok nikdy nezabudnú. Samozrejme okrem sponzorov a organizátorov treba vo veľkej miere poďakovať divákom. Boli fantastickí,“ povedal pre hokejovýsvet.sk tesne po skončení posledného zápasu Peter Šťastný, jeden zo spoluorganizátorov celej akcie. Okrem spomienky však mala celá akcia charitatívny rozmer, výťažok z nej putoval na podporu mládeže. Dokopy sa vyzbieralo 225 tisíc amerických dolárov. „Najviac peňazí pôjde na základnú školu, ktorá nesie meno Pala Demitru, aby sa v nej mohli rozvíjať hokejové talenty. Nejakú čiastku sme sa rozhodli dať aj hokejovým talentom na východ, kde trénuje Igor Liba a časť pôjde aj do akadémie Zdena Cígera, ktorý sa venuje deťom zo sociálne slabších rodín. Takto vieme, že tie sa deti budú venovať aj naďalej tomu, čo ich baví a nebudú sa bezducho „flákať“ po uliciach. Je tu navyše veľký potenciál, že z nich vyrastú budúci slovenskí reprezentanti,“ pokračovala jedna z veľkých postáv slovenského hokeja v ére samostatnosti.

Počas troch dní sa na ľade v Poprade, Trenčíne a Bratislave vystriedalo niekoľko súčasných i bývalých hviezd slovenského hokeja, svoje veľké majstrovstvo však ukázali aj bývalí Demitrovi spoluhráči zo St. Louis. Ich účasť hodnotil Peter Šťastný rovnako pozitívne. „Oslovili sme veľa hráčov St. Louis, ktorí sú súčasťou Alumni. Nie každý však mohol, tí, ktorí na tieto zápasy prísť nemohli, mali releveantné dôvody. Väčšina hráčov, ktorá s Palom hrávala a dnes už je na hokejovom dôchodku však pozvanie prijala. Nosili na prsiach logo Blues a dôstojne reprezentovali Palov bývalý klub. Rovnako aj na strane Slovenska. V Bratislave nám mal chytať Miro Šimonovič, ten však na poslednú chvíľu odmietol a preto sme museli experimentovať. Skúšali sme narýchlo zavolať aj Jara Haláka, ten už však mal povinnosti. Nakoniec sme teda s organizátormi vyriešili tento post mladým gómanom. Myslím, že sa to napriek tomu divákom páčilo.“ V Bratislave mohli diváci vidieť aj Petrových dvoch synov, Yana a Paula. Obaja pútali veľkú pozornosť a svoju účasť v hlavnom meste napokon neľutovali. „Obaja najskôr pri mojej ponuke krútili nosom, keď som im však vysvetlil hlbší význam celej akcie, súhlasili. Menili si plány, aby mohli pricestovať. Bolo vidieť, že si zápas užívajú a viem, že to bol pre nich veľký zážitok,“ prezradil otec dvoch posíl exhibíce. Pre hráčov St. Louis, ktorí mali vo svojom strede naozaj niekoľko starších hráčov, vrátane Petra Šťastného, ktorí aj v Bratislave odohral za každý tím polovicu zápasu, boli tieto zápasy o niečo náročnejšie. Tri zápasy v troch dňoch je dostatočná porcia aj pre profesionálov. „Neviem kedy som naposledy odohral tri zápasy v troch dňoch (úsmev), ale samozrejme bola to exhibícia a to tempo tomu zodpovedalo. Diváci mohli vidieť úžasné individuálne majstrovstvo každého z nich, teším sa, že niektorí hráči, ktorí v kariére nestrelili veľa gólov, sa v týchto zápasoch presadili (úsmev),“ uzavrel s humorom Peter Šťastný.

Zdieľajte:
Autor: m.r.
Zdroj informácií: hokejbalplanet.sk

Diskusia

Podobné články