Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

VIDEO TOP 5 tínedžerov, ktorí si podmanili Olympijské hry

BRATISLAVA - Najbližšie Olympijské hry v roku 2018 budú bez účasti hráčov z NHL, takže mladí hráči z Európy majú väčšiu šancu zahrať si pod piatimi kruhmi. V minulosti však na OH hviezdili tínedžeri aj napriek tomu, že turnaj obsahoval najväčšie osobnosti NHL. Predstavujeme päť násťročných, ktorí upútali.
Zdroj: 20190
Zdieľajte:

Eric Lindros, Kanada (1992 Albertville, Francúzsko)

"Big E", ako ho prezývali, sa v drese Kanady stal jedným z najlepších strelcov celého turnaja v čase, keď mal iba devätnásť rokov. Lindros sa OH 1992 zúčastnil vlastne len kvôli tomu, že po drafte v roku 1991, kedy si ho vybral Québec Nordiques, mladík za tento klub odmietol hrať. Svoj debut v NHL tak zažil až rok po Olympiáde v drese Philadelphii Flyers. Počas kariéry mal síce značné problémy so zraneniami, ale aj tak v 760 zápasoch získal až 865 bodov a momentálne je už aj členom Siene slávy.

Miroslav Šatan, Slovensko (1994 Lillehammer, Nórsko)

Ako 19-ročný strelil deväť gólov v ôsmich stretnutiach a len krajan Žigmund Pálffy ho v tomto ohľade dokázal prekonať. Nasledujúcu sezónu sa Šatan premiestnil do Severnej Ameriky, kde si odkrútil debut za Edmonton Oilers. Celkovo odohral cez tisíc stretnutí NHL a v roku 2009 vyhral s Pittsburghom Penguins Stanley Cup. Momentálne pracuje ako generálny manažér Slovenskej reprezentácie.

Paul Kariya, Kanada (1994 Lillehammer, Nórsko)

Pamätníci si určite spomenú na jeho nepremenený nájazd, ktorý Švédsku daroval zlaté medaile, ale Kariya sa stal najlepším strelcom Kanady na turnaji. Pritom mal len devätnásť rokov. Po OH sa dostal do NHL, kde v premiérovej sezóne vyhral Calder Trophy pred ďaľšou mladou hviezdou z Lillehammeru, Petrom Forsbergom. O osem rokov sa na Olympiádu vrátil, aby si odniesol zlato zo Salt Lake City. Taktiež je členom Siene slávy NHL.

Jevgenij Malkin, Rusko (2006 Turín, Taliansko)

Rok predtým, ako prišiel do NHL a stal sa hviezdou Pittsburghu Penguins, tak Malkin bol jedným z hŕstky hráčov, ktorí za Rusku bojovali v Taliansku. OH sa zúčastnil ešte dvakrát, ale ani raz nezískal medailu. Avšak, vrátilo sa mu to v NHL, kde Stanley Cup vybojoval už trikrát.

Olli Määttä, Fínsko (2014 Soči, Rusko)

Keďže by bolo ideálne do tohto výberu zaradiť aj obrancu, tak na záver prichádza ďalší aktuálny hráč Penguins a síce Olli Määttä. Taktiež mal iba devätnásť rokov, keď hral kľúčovú úlohu v tíme Fínska v Soči. Iba hviezdna trojica Erik Karlsson, Drew Doughty a Shea Weber mala viac bodov, než dovtedy pomerne neznámy mladík. Turnaj ukončil s bronzom.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: eliteprospects.com

Diskusia

Podobné články