Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

TOP 5 Najkrvavejších momentov NHL

Ste odvážni a pri pohľade na kvapku krvi nezblednete ako čerstvá, snehovo-biela omietka? Náš dnešný výber najkrvavejších zranení NHL totiž nie je pre slabé žalúdky. Ak sa však odhodláte, nebudete sklamaní.
Zdroj: 25985
Zdieľajte:

Ľudská spoločnosť sa od nepamäti vyznačovala záľubou v sledovaní bitiek, súbojov, či akejkoľvek aktivity, ktorej vedľajším produktom neboli iba modriny a odreniny, ale najmä krv. Od beštiálnych zápasov gladiátorov v rímskom Koloseu, cez akčné filmové lahôdky typu Rocky, končiac miliónovými boxerskými duelmi – ľudia pohľad na krv zbožňujú (samozrejme, pokiaľ daný divák netrpí hematofóbiou). Rovnako ako pri iných kontaktných športoch, aj v hokeji sa mnohokrát pritrafí zranenie, ktoré zafarbí ľadovú plochu na šarlátovo. Nedajte sa však pomýliť. Účelom výberu zranení, ktoré sme pre vás dnes zozbierali, nie je vzbudiť vašu driemajúci zvieraciu stránku, ale podčiarknuť fakt, že aj ľadový hokej môže byť životu nebezpečný. Fakt, na ktorý by sa nemalo nikdy zabúdať.

Prečítajte si aj

VIDEO Likvidačný faul hodný kriminálu: Hráč zostal nehybne ležať na ľade!

Richard Zedník vs Olli Jokinen

Jedným z najpamätnejších hokejových zranení, ktoré priklincovalo k sedadlám divákov na štadióne aj pri televíznych obrazovkách, postihlo rodáka z Banskej Bystrice – Richarda Zedníka. Jeho hrdlo sa v zápase proti Buffalo Sabres nešťastnou náhodou dostalo do kontaktu s ostrím korčule vlastného spoluhráča Olliho Jokinena, ktorý bol podrazený jedným z hráčov Sabres. Keďže čepeľ korčule hladko prešla cez kožu až k tepne, ľadová plocha sa v momente zaliala krvou. Iba jeho duchaprítomnosť, ktorá ho automaticky nasmerovala ku striedačke svojho tímu, zachránila slovenskému útočníkovi život. Zedník bol okamžite prevezený do nemocnice, zanechajúc za sebou stovky vydesených fanúšikov a kolegov. O niekoľko minút usporiadatelia potvrdili, že jeho stav je stabilizovaný, za čo sa mu od fanúšikov domácich Sabres ušla standing-ovation.

Prečítajte si aj

FOTO Hokejisti v Panta Rhei: Neuveríte, čo bude robiť Petr Kafka po ukončení kariéry!

Clint Malarchuk vs Uwe Krupp + Steve Tuttle

Takmer identické zranenie utrpel 19 rokov pred incidentom v Buffale aj brankár tamojších Sabres – Clint Malarchuk. Rovnako, ako pri Zedníkovi, aj tu si to „odniesol“ hráč, ktorý nebol priamo zapojený v súboji dvoch ďalších korčuliarov – v tomto prípade sa jednalo o Malarchukovho spoluhráča Uweho Kruppa a útočníka Saint Louis Blues Stevea Tuttleho. Práve korčuľa druhého menovaného rozsekla pri zrážke s Kruppom Malarchukovu tepnu a žilu, čo malo za následok okamžité krvácanie. Za záchranu života môže Malarchuk ďakovať duchaprítomnosti kondičného trénera Jima Pizzutelliho, veterána z Vietnamu. Pohľad na celú situáciu znepokojil divákov natoľko, že 11 fanúšikov omdlelo a dvaja utrpeli srdcový infarkt. Aj napriek tomu, že Malarchuk bol zmierený s faktom, že v ten večer umrie, lekárom sa ho podarilo zachrániť. Oba spomínané prípady nabádali vedenie NHL k debatám o dôležitosti chrániča na krk, ktorý však do dnešného dňa nebol zavedený.

Bryan Berard vs Marián Hossa

Nekontrolovateľná súhra osudu zapríčinila, že hokejovú púť niekdajšej draftovej jednotky – Bryana Berarda takmer ukončil tím, ktorý ju započal. V roku 1995 ako prvý výber za Ottawu Senators, o niekoľko rokov už v službách odvekého rivala z Toronta, Berard odohral 11.03.2000 zápas proti Ottawe, na ktorý nikdy nezabudne. Počas hry vysokou hokejkou jeho oko trafil Marián Hossa, ktorý ho pravdepodobne vo svojom zornom poli nezaregistroval. Berard bol s reznou ranou na sietnici okamžite prevezený do nemocnice, kde mu oznámili, že s najväčšou pravdepodobnosťou o svoje oko príde. Lekárom sa však podarilo jeho oko zachrániť, podstúpil 7 operácií a do oka mu bola implantovaná šošovka, vďaka ktorej sa mohol opäť uchádzať o angažmán v NHL. Na konci jeho kariéry mu na konte svietilo 619 zápasov odohraných v najprestížnejšej hokejovej lige sveta.

Lars Eller vs Eric Gryba

V roku 2012 sa ďalšiemu hráčovi hrajúcemu pod záštitou Ottawy Senators podarilo znepríjemniť život kolegovi z náprotivného celu. Diváci sledujúci derby proti Montrealu Canadiens boli svedkami špinavého zákroku Erica Grybu na dánskeho centra Larsa Ellera, ktorý po hite zostal v kaluži krvi bez pohnutia ležať na modrej čiare. Okrem odrenín a poranení v oblasti nosa, brady a úst si z tohto súboja navyše odniesol otras mozgu. Vinník Gryba dostal za svoj neférový zákrok stopku na dva nasledujúce zápasy.

Nick Kypreos vs Ryan WanderBussche

Zákrok, ktorý znamenal koniec kariéry pre víťaza Stanley Cupu z roku 1994, Nicka Kypreosa, sa spočiatku nejavil inak, ako obyčajná bitka. Pästný súboj medzi hráčom Toronta Maple Leafs and ,,rangerom“ z New Yorku Ryanom WandenBusschem mal však pre hokejistu s gréckymi koreňmi fatálne následky. Po údere do oblasti očí sa rodák z Toronta stratil vedomie a zrútil na ľadovú plochu, ktorá sa následkom silného úderu do hlavy okamžite zaliala krvou. V nemocnici mu bol diagnostikovaný otras mozgu, ktorý v neskoršom štádiu prešiel do dlhodobého postkomočného syndrómu, ktorý spôsobuje bolesti hlavy, únavu, problémy s pamäťou, poruchy sústredenia a podráždenosť. Práve on bol začiatkom konca Kypreosovej hokejovej púte.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články