Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

VIDEO+FOTO Hokejový národ nikdy nezabudne: Marek Svatoš je navždy v našich srdciach!

BRATISLAVA - Hokejové Slovensko sa v nedeľu 5. novembra 2016 prebudilo do smutného rána. Pripomíname si 1. výročie smrti Mareka Svatoša.
Zdroj: 25889
Zdieľajte:

HOKEJOVÍ FANÚŠIKOVIA NEZABUDNÚ: TAKÁTO BOLA SVATOŠOVA KARIÉRA

Marek Svatoš sa narodil 17. júna 1982 v Košiciach. V mládežníckych kategóriách patril k najväčším talentom slovenského hokeja. Ako 18-ročný sa z materského klubu pobral do zámoria a po prvej sezóne vo Western Hockey League ho draftovalo Colorado v 7. kole z 227. miesta. Na MS juniorov v roku 2002 sa stal spoločne s Kanaďanom Mikeom Cammallerim najlepším strelcom turnaja, keď v siedmich zápasoch strelil rovnaký počet gólov. Sezónu 2001/2002 zakončil víťazstvom prestížneho Memorial Cupu, ale nasledujúci ročník ho hviezdami nabité "lavíny" opäť nechali v nižšej súťaži.

Prečítajte si aj

FOTO Takto budú vyzerať dresy krajín na olympiáde: Páči sa vám ten slovenský?

Vstup do najprestížnejšej ligy sveta mu skomplikovala aj výluka v sezóne 2004/2005, ale potom sa už v NHL naplno presadil. V sezóne 2005/2006 patril k najlepším nováčikom súťaže, v 61 zápasoch strelil 32 gólov a zaznamenal celkovo 50 kanadských bodov. Vinou zranení a operácií vynechal množstvo zápasov. V sezóne 2010/2011 sa objavil v tímoch Nashville Predators a Ottawa Senators, ale to už bola v NHL jeho labutia pieseň. V zámorskej profilige odohral celkovo 358 zápasov, v ktorých strelil 102 gólov a pridal 77 asistencií.

V rovnakej sezóne nastúpil aj v KHL v drese Avangardu Omsk. Sezónu 2011/2012 úplne vynechal a o reštart kariéry sa pokúsil o rok neskôr v Slovane Bratislava. Predtým neuspel v kempe Floridy Panthers a ani pôsobenie v Slovane mu nevyšlo podľa jeho predstáv. Jeho posledným pôsobiskom sa tak symbolicky stal materský klub HC Košice. V drese "oceliarov" odohral v ročníku 2013/2014 celkovo 36 zápasov, v ktorých strelil 7 gólov a pridal 16 asistencií a sezónu zakončil ziskom majstrovského titulu.

REPREZENTÁCIA – MS V HOKEJI 2010

Na týchto majstrovstvách sveta strelil Marek svoj premiérový gól v slovenskej reprezentácii. Celkovo v nej odohral 12 zápasov. Slovenská hokejová reprezentácia tu prehrala s Nemeckom 1:2 a obsadila konečné 12. miesto. Šampionát zavŕšili s bilanciou 2 víťazstvá a 4 prehry.

RODINA

V roku 2008 sa v Chorvátsku oženil s americkou dizajnérkou Dianou, s ktorou sa usadili v Denveri. Marek Svatoš bol otcom dvoch detí.

ŠOKUJÚCA SPRÁVA ZO ZÁMORIA

5. novembra 2016 v nedeľu ráno zasiahla hokejový svet smutná správa. Vo veku 34 rokov zomrel v Denveri bývalý slovenský hokejový reprezentant Marek Svatoš.

ROZLÚČKOVÝ CEREMONIÁL SO SVATOŠOM

V Marekovej rodnej krajine sa konala spomienka na talentovaného útočníka. HC Košice zriadil pietne miesto s kondolenčnou knihou na pamiatku Mareka Svatoša pred Steel arénou - košickým štadiónom Ladislava Trojáka.

Zdieľajte:
Zdroje informácií: TASR, hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články