Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Richard Zedník - zabudnutá legenda

V najlepšej lige sveta je len veľmi ťažké sa presadiť. Vyžaduje to veľa vytrvalosti, disciplíny a sebaprekonávania. Na to, aby sa niekto stal legendou sa vyžaduje ešte čosi viac. Richard Zedník bude v NHL navždy zapamätaný, no nie spôsobom akým by si želal.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Začiatky

Svoje hokejové prvé krôčky započal v rodnej Banskej Bystrici. Sezónu 1993/94 strávil v tomto klube v 1. hokejovej lige. V roku 1994 sa mu splnil sen každého hokejistu, keď bol draftovaný do NHL. Vybral si ho klub Washington Capitals v desiatom kole, ako 249. v poradí. V nasledujúcej sezóne odišiel skúsiť šťastie za veľkou mlákou. Cesta do najprestížnejšej hokejovej ligy sveta však nebola taká priamočiara. Prvé tri sezóny v zámorí strávil vo farbách Portland Winter Hawks (WHL) a Portland Pirates (AHL).

Prvýkrát v NHL

Hokejový sen sa stal skutočnosťou v sezóne 1995/96. Richard Zedník prvýkrát okúsil, aké je to hrať na najvyššej úrovni. Washingtonský dres však moc dlho neobliekal. V prvej sezóne odohral iba jeden jediný zápas a vrátil sa do Portlandu. V ďalšej to bolo 11 zápasov a až v tej tretej mohol konečne hrdo prehlásiť, že je stabilným hráčom Capitals.

V októbri roku 2000 vyhlásilo lokálne rádio vo Washingtone súťaž, v ktorej si má fanúšik prefarbiť vlasy na blond ako Richard a môže získať lístky na zápas. Vstupenky nakoniec získalo 200 nafarbených priaznivcov. Víťazi boli nazvaní "Zed Heads". Práve počas spomínaného zápasu zaznamenal Richard svoj prvý hat trick proti Red Wings. Víťazstvo bolo o to cennejšie, keď červené krídla neprehrali predtým v hlavnom meste USA dlhých desať rokov.

Montreal Canadiens

Po šiestich sezónach vo Washingtone bol Zedník vymenený do Montrealu. Netrvalo dlho a stal sa jedným z najproduktívnejších útočníkov tímu. 26. apríla 2002 bol vo vyraďovacích súbojoch zrazený na zem likvidačným faulom Kyla McLarena, ktorý mu zabezpečil predčasné ukončenie sezóny. V Canadiens zotrval Richard 4 roky a bol považovaný za jedného z najofenzívnejšie vybavených hráčov klubu. Jeho rýchlosť a technické zdatnosti ho dostali aj do prvého útoku s hviezdami tímu Sakum Koivom a Alexejom Kovaľovom.

Výluka a výmena

Počas výluky v sezóne 2004/05 sa vrátil do rodnej krajiny, kde hral za Zvolen spolu s Michalom Handzušom a Vladimírom Országhom. HKM sa prebojoval až do samotného finále play-off, kde však prehral s bratislavským Slovanom.

V nasledujúcej sezóne sa vrátil do Ameriky. Pred začiatkom úvodných stretnutí bol predaný do predchádzajúceho klubu Washington Capitals. Po 32 zápasoch bol však opäť vymenený, tentokrát do New York Islanders. Tu sa stretol so svojím reprezentačným kolegom Miroslavom Šatanom. Islanders postúpili do play off. Narazili v ňom však na favorizované Buffalo, ktorému podľahli. .

Slnečný štát

Svoju púť v NHL ukončil v klube Florida Panthers.

Určite netušil, že v tejto sezóne sa stane niečo, vďaka čomu sa naňho v zámorí nikdy nezabudne. 10. februára 2008 počas zápasu s Buffalom Sabres utrpel ťažké zranenie. Spoluhráč Olli Jokinen stratil rovnováhu a kontrolu nad svojím telom po strete s Clarkom MacArthurom. Pri Jokinenovom páde na ľad sa jeho korčula zachytila o Zedníkov krk, čo spôsobilo pretrhnutie tepny. Hrôzostrašný moment vyrazil dych ako divákom, tak aj hráčom. Strašideľný moment pominul po 20 minútach, keď bolo na štadióne oznámené, že Zedník je mimo ohrozenia života. .

Netrvalo ani rok a slovenský útočník sa vrátil a v prvom zápase po návrate si pripísal hneď dve asistencie.

MS a OH

Richard reprezentoval Slovensko na troch MS. V roku 2003 vybojoval Slovensku bronz.

Slovensko skončilo na Zimných olympijských hrách 2006 na piatom mieste. Po výborných výkonoch v základnej skupine, ktorú vyhralo bez straty bodu, nás nakoniec vyradili susední Česi. Richard Zedník nastupoval v treťom útoku. Na Zimných olympijských hrách 2010 bol súčasťou mužstva, ktoré skončilo celkovo štvrté. Vďaka jeho dobrým výkonom bol považovaný za jedno z najväčších prekvapení na ZOH.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články