Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Čo ste (ne)vedeli o slovenskom hokeji

Pripravili sme si pre vás sumár zaujímavostí o slovenskom hokeji. O niektorých ste možno vedeli, alebo o nich aspoň tušili, iné pre vás môžu byť niečím novým.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Trénerské rotácie a ich úspechy

Ak sledujete pravidelne hokej, zrejme viete, že Slovensko malo v doterajšej histórii 7 hlavných trénerov. Poslední dvaja (Glen Hanlon a Vladimír Vůjtek) nepochádzajú zo Slovenska. Mali sme aj takých, ktorí boli do funkcie zvolení dvakrát. Július Šupler, ktorý nás vytiahol z C kategórie, sa k tímu vrátil počas MS 2007 a 2008, úspešný Ján Filc nastúpil do funkcie po ňom a viedol Slovensko na MS 2009. Filc sa ako jediný vrátil k tímu až trikrát , mužom číslo jeden bol totiž aj počas pôsobenia Františka Hossu na Svetovom pohári 2004. Šupler zase viedol slovenský výber na rekordných piatich majstrovstvách sveta, pokiaľ rátame aj MS C a B kategórie. Filc ako kormidelník cestoval až na 7 svetových podujatí (4xMS, 2xZOH, Svetový pohár 2004) a pričinil sa aj o najväčšie úspechy. Ako jediný má kompletnú medailovú zbierku. Bronzovú medailu získal s dvadsať ročnými mladíkmi v roku 1999. Najkratšie pôsobenie v pozícii trénera si zase pripísal Jozef Golonka. Zatiaľ čo všetci ostatní viedli náš výber minimálne na dvoch majstrovstvách sveta, naša hokejová legenda si ich užila len raz. A posledná zaujímavosť. Skúste uhádnúť, kto má najväčšiu úspešnosť výhier na významných podujatiach. Tipujete Ján Filc? Omyl, je to František Hossa (63,2%). Najnižšiu má naopak Ján Šterbák (31,3%).

Rekordmani v drese s dvojkrížom na hrudi

Najväčším slovenským reprezentačným rekordérom je Miroslav Šatan. Slovensko reprezentoval až na 14 majstrovstvách. V najcennejšom drese odohral neuveriteľných 183 zápasov. V pozícii kapitána nikdy nesklamal, Céčko na hrudi nosil 7-krát. Ako jediný bol pri všetkých medailách Slovenska, kompletnú medailovú zbierku však okrem neho vlastní aj Miroslav Hlinka, Martin Štrbák a Ján Lašák. Martin Štrbák ako jediný hral na deviatich svetových šampionátoch za sebou, čo je slovenský unikát. Poďme ďalej. Vedeli ste, že najlepším strelcom spomedzi obrancov bol Ľubomír Sekeráš, ktorý dal až 29 gólov? Naopak, najviac zápasov bez streleného gólu odohral v reprezentácii obranca Branislav Mezei. Gól sa mu nepodarilo streliť ani za 65 zápasov. Brankárskym rekordérom je Ján Lašák, do brány sa postavil až v 83 prípadoch. A poďme k hráčom, ktorí odohrali zápas aj za inú reprezentáciu, pričom do štatistiky nerátame tých, ktorí hrali najskôr za Československo a neskôr za Slovensko. Tu figurujú až tri mená. Prvým je Peter Šťastný, ktorý ešte pred Slovenskom reprezentoval Kanadu, Miroslav Hlinka zase odohral 9 zápasov za Česko. Posledným menom vo výbere je Tomáš Šille, ktorý si dres s dvojkrížom obliekol iba dvakrát, no pravidelne nastupoval v drese Maďarska. Slovensku dokonca na MS 2009 strelil aj gól.

Úspechy a neúspechy našich reprezentácii

V rámci veľkých podujatí hralo Slovensko najčastejšie vo Fínsku, kde sa od vzniku samostatného štátu konali až 4 majstrovstvá sveta. Najvyššou pozíciou v rebríčku IIHF bolo pre náš výber v roku 2004 tretie miesto. V roku 2011 sme naopak klesli na historické minimum, a to vďaka priebežnému 10 miestu. Spomínate si ešte na Svetový pohár? Slovensko štartovalo na oboch ročníkoch (1996 a 2004). Ani na jednom z nich, bohužiaľ, nevyhralo súťažný zápas. Raz sme sa dokonca predstavili ako hosťujúci tím na jednom z turnajov Euro Hockey Tour, konkrétne Baltica Cupe 2002. Ani tam sa nám však veľmi nedarilo, zo 4 zápasov sme uspeli len raz, a to proti Švédsku. Čo sa týka Zimných olympijských hier, tam sa zase radíme ku krajinám, ktoré sa mohli pochváliť dvojnásobným zastúpením na jednom podujatí. Vo Vancouveri 2010 nás okrem mužov reprezentovali aj ženy. A toto možno podaktorých prekvapí. Myslíte si, že MS 2011 boli prvými MS A kategórie, ktoré boli odohrané pod Tatrami? V pamätnom roku 2002 Piešťany a Trnava hostili MS 18 ročných. Slovensko pritom celkovo organizovalo až 5 rôznych turnajov majstrovstiev. Majstrovstvá sveta C kategórie v roku 1994 hostil Poprad a Spišská Nová Ves, B o rok neskôr Bratislava. V Bratislave a Piešťanoch sa teda MS konali až dva krát, Piešťany okrem ineho hostili aj nižšiu divíziu MS 18 ročných v roku 2012...

Ocenenia hráčov v reprezentačnom drese

Poďme k úspechom slovenských hráčov. Iba traja Slováci boli v rámci MS ocenení ako najlepší na svojich postoch (Miroslav Šatan v roku 2000, Zdeno Chára a Ján Laco v roku 2012). Dvaja Slováci boli najproduktívnejšími hráčmi turnaja, Miroslav Šatan až dvakrát a to v rokoch 2000 a 2002, Žigmund Pálffy v roku 2003. V roku 2004 mal Ján Lašák najvyššiu percentuálnu úspešnosť zásahov, paradoxne mu to nestačilo na žiadne ocenenie. Aj tu je však rekordérom Miroslav Šatan. Ten bol ako jediný v roku 2002 ocenený titulom najužitočnejšieho hráča MS. Dvakrát bol zaradený aj do all-stars tímu (2000 a 2002). Tu mu však zdatne sekunduje Zdeno Chára (2004 a 2012). Raz sa v all-stars objavili aj Peter Bondra (2002), Richard Lintner (2002), Ľubomír Višňovský (2003) a Ján Laco (2012).

Výsledky tvrdej práce našich reprezentantov

Viete o tom, že vo štvrťfinálových bojoch na MS má seniorský tím až 50% úspešnosť? V semifinále dokonca ešte vyššiu, a to 60%. Škoda len, že sa tam v poslednej dobe pravidelne nedostávame... Čo sa týka medailových úspechov, naša krajina vo svojej samostatnej histórii získala až 7 rôznych medailí. Najviac sa pričinili seniori (1+2+1), potom 18-roční hráči ( 0+1+1) a nakoniec 20-roční hráči (0+0+1). Dohromady sme v najvyššej kategórii odohrali 58 turnajov (seniori – 19, U20 – 19, U18 – 18, ženský výber – 2). Až 20-krát sme účinkovali v bojoch o záchranu (seniori - 1, 020 – 9, U18 – 8, ženy – 2). Úspešnosť ale máme viac než dobrú, vypadnúť sa podarilo len ženskému tímu v roku 2012 a 18 ročným mladíkom o rok skôr. Tí sa však po roku vrátili späť medzi elitu.

Záverečné historické okienko

Na záver sa venujme historickým zápasom. Vôbec prvý zápas odohralo Slovensko proti Francúzsku v Rouene. 12. februára 1993 sa tímy rozišli zmierlivo po remíze 2:2. Na prvé víťazstvo sme si museli počkať až do 23. marca 1993. V Bratislave sme zdolali Talianov 7:2. Najvyššiu výhru sme si pripísali proti Bulharom, a to v rámci MS C kategórie. Po zápase svietilo na ukazovateli skóre 20:0. Nebola to však najvyššia výhra, aká patrila Slovensku. Slovenská dvadsiatka si v rámci MS C kategórie 1994 poradila s Dánskom v pomere 22:0. Oproti ženskému tímu je to však stále nič. Tie v rámci predkvalifikačného turnaja na ZOH 2010 zdolali Bulharsko hrozivým rozdielom 82:0! Najvyššiu prehru nášmu výberu uštedrili Česi pri pamätnom debakli na MS 2009. Z ľadu sme vtedy odchádzali po výsledku 0:8. V minulosti sme však v jednom zápase inkasovali aj viac gólov. V oboch prípadoch za tým stáli Američania, a to dokonca v jednom a tom istom roku (2:9 a 3:9, druhý výsledok sa udial v rámci Svetového pohára) Tak ako náš ženský tím stál za najvyššou výhrou v celej našej hokejovej histórii, patrí mu aj opačný primát. Na spomínaných ZOH vo Vancouveri podľahli zlatej Kanade v pomere 0:18.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články