Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

VIDEO Ottawa utržila debakal: Tučniaci krok od postupu

NHL
Pittsburgh 22. mája (TASR) - Hokejisti Pittsburghu Penguins triumfovali v nedeľnom piatom stretnutí finále play off Východnej konferencie NHL na domácom ľade nad Ottawou Senators vysoko 7:0. V sérii hranej na štyri víťazstvá sa dostali do vedenia 3:2 na zápasy. Duel číslo šesť sa uskutoční v noci z utorka na stredu o 2.00 h SELČ v Kanade.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

PITTSBURGH PENGUINS 7:0 OTTAWA SENATORS (4:0, 1:0, 2:0)

Góly: 9. Määttä (Rust), 13. Crosby (Daley, Malkin), 17. Bonino (Rowney), 19. Wilson (Rowney, Bonino), 22. Cullen (Streit, Rowney), 41. Kessel (Crosby, Malkin), 49. Daley (Kessel, Malkin)

Pittsburgh Penguins: M. Murray (M.-A. Fleury) – Dumoulin, Hainsey, Määttä, Daley, Cole, Streit – Kunitz, Crosby, Guentzel – S. Wilson, Malkin, Kessel – Rust, Bonino, Rowney – Hagelin, Cullen, Archibald

Ottawa Senators: C. Anderson (21. Condon) – Methot, E. Karlsson, Phaneuf, Ceci, Claesson, Ch. Wideman, Harpur – Z. Smith, Pageau, Mark Stone – Stålberg, Turris, Hoffman – MacArthur, Brassard, B. Ryan – Pyatt, Wingels, White

/stav série: 3:2/

Piaty duel sa zmenil na jednoznačnú záležitosť "tučniakov". Tí prakticky rozhodli o svojom triumfe už v úvodnej tretine, ktorú vyhrali 4:0. Penguins sa ujali vedenia v 9. minúte po delovke fínskeho beka Olliho Määttu, o štyri minúty neskôr využil presilovku kapitán domácich Sidney Crosby, ktorý tečoval strieľanú prihrávku Trevora Daleyho. Kľúčovú úlohu pri góle zohral aj Jevgenij Malkin, ktorý rozohral puk od modrej čiary. Ruský center si zo zápasu odniesol celkovo tri asistencie a s 23 bodmi si upevnil pozíciu najproduktívnejšieho hráča play off.

V 17. minúte ťažil z chyby hostí navrátilec z maródky Bryan Rust. Ešte pred prvou prestávkou potom Craiga Andersona, ktorého po treťom góle na chvíľu vystriedal v bránke Ottawy Mike Condon, prekvapil nahodením od zadného mantinelu Scott Wilson. "Povedal som Craigovi, že iba potrebujem trochu upokojiť zápas a potom sa vráti do bránky. Máme v neho absolútnu dôveru, chcel som, aby to vedel," vysvetlil striedanie brankárov tréner hostí Guy Boucher. Anderson však od druhej tretiny definitívne prenechal miesto Condonovi. Toho uvítal v 22. minúte skúsený Matt Cullen, ktorý z bezprostrednej blízkosti bránkoviska premenil skvelý pas Marka Streita. Rozbehnutí Penguins sa už nedali zastaviť. Na začiatku druhej tretiny zakončil po osi Malkin - Crosby do odkrytej časti bránky Phil Kessel a demoláciu kanadského klubu zavŕšil v 49. minúte Daley, ktorý "bombou" od modrej čiary využil ďalšiu početnú výhodu.

"Mužstvo podalo extrémne dobrý výkon. Páčila sa mi hra každej jednej lajny. Bol to jeden z našich najkomplexnejších výkonov, hráči boli skvele pripravení na zápas," nešetril slovami chvály tréner Penguins Mike Sullivan. Pittsburgh vyhral rozdielom siedmich gólov štvrtýkrát v histórii v play off. Brankár "tučniakov" Matt Murray zneškodnil všetkých 25 súperových striel a vychytal druhý shutout v kariére v bojoch o Stanleyho pohár. "Odviedli sme skutočne dobrú prácu. Najmä vďaka tomu, že sme väčšinu času držali puk na svojich hokejkách, takže sme nemuseli veľa brániť," povedal pre nhl.com Murray. Crosby sa stal 22. hráčom histórie, ktorý v play off zaznamenal 100 asistencií. "Využili sme naplno naše šance. Nemyslím si, že by sme oproti predošlým stretnutiam niečo radikálne zmenili. Vyšiel nám úvod a od toho sme sa odpichli," stručne zhodnotil duel Crosby. Hostia budú chcieť na tento zápas čo najrýchlejšie zabudnúť. "Vedeli sme, že Pittsburgh je lepší tím. Každý na tejto planéte to vie. Sú predsa víťazi Stanleyho pohára," uznal súperove kvality tréner "Sens" Guy Boucher.

Penguins sú tak po kanonáde o ďalší krôčik bližšie k úspešnej obhajobe Stanleyho pohára, čo v NHL naposledy dokázala dynastia Detroitu v rokoch 1997 a 1998. Séria bude pokračovať v noci na stredu na ľade Ottawy, ktorá má čo naprávať. Okrem siedmich inkasovaných gólov prišli Senators v priebehu zápasu aj o troch hráčov, nedohrali kapitán Erik Karlsson, ďalší obranca Cody Ceci a útočník Derick Brassard. Podľa kouča Bouchera však nejde o nič vážne a všetci traja by mali byť v šiestom zápase k dispozícii. "Rozhodli sme sa za nepriaznivého stavu trochu zúžiť striedačku, aby sme v ďalšom stretnutí boli svieži," vysvetlil Karlsson.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články