Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Šampionát hostia krásne arény, domovom Slovákov najmodernejšia hala v Európe

BRATISLAVA - Šampionát hostia moderné multifunkčné arény
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Baštou slovenskej hokejovej reprezentácie na MS bude počas skupinovej fázy Lanxess Aréna v Kolíne. Druhé dejisko šampionátu v Paríži by zverencov trénera Zdena Cígera neminulo v prípade postupu do štvrťfinále z tretieho, alebo štvrtého miesta, ale môže sa tak stať aj vtedy, keby športový osud do štvrťfinále priniesol Francúzov. Všetky ostatné súboje o medaily sa hrajú v Kolíne nad Rýnom.

Lanxess Aréna, ktorá sa rozkladá na ploche vyše 83.000 metrov štvorcových, je najväcšia a najmodernejšia multifunkčná aréna v Európe. Štadión bol jedným z dejísk MS už v roku 2001 a rovnako aj v roku 2010. V jeho útrobách sa okrem plochy, vybavenej zvukovou a osvetľovacou technikou najvyššej možnej kvality, nachádzajú tiež reštaurácie, bary a obchody. O pohodlie návštevníkov sa bude na poli bezpečnosti, služieb a gastronómie starať až 2000 zamestnancov. Hala je domovským stánkom hokejového klubu Kölner Haie, ktorého dres v minulosti obliekal aj slovenský reprezentačný útočník Ivan Čiernik. Názov arény je odvodený od spoločnosti Lanxess, ktorá získala 2. júna 2008 práva na názov arény počas nasledujúcich 10 rokov. V roku 2007 bola dejiskom majstrovstiev sveta v hádzanej mužov.

Prečítajte si aj: Prvým bol Šupler, dodnes sa ich na tomto poste vystriedalo sedem

Parížska AccorHotels Aréna, známa aj ako Bercy Aréna, je rovnako multifunkčný stánok, ležiaci na pravom brehu rieky Seina. Vnútorný priestor umožňuje konanie mnohých druhov športov, vrátane vodných a zimných. Konajú sa tu aj rôzne kultúrne vystúpenia. Túto halu využíva pri koncertných turné veľa významných spevákov a hudobníkov. Vonkajší vzhľad stavby pripomína pyramídu, ktorej steny sú pokryté trávnikom. Na stavbe je umiestnená výrazná oceľová konštrukcia. Tá slúži ako koľaje pre dopravníky a žeriavy, ktoré umožňujú v krátkej dobe manipuláciu s vnútorným zariadením a zmeniť tak rýchle vnútorné usporiadanie haly. Vďaka zariadeniu, ktoré bolo týmto spôsobom navrhnuté a postavené ako prvé na svete, nie sú vo vnútri haly obmedzenia pre akustiku, osvetlenie a špeciálne efekty. V októbri 2015 prešla aréna rekonštrukciou, okrem jej zmodernizovania sa navýšil aj počet sedadiel z pôvodných 17 tisíc na 20.300 miest. AccorHotels Aréna uvidí všetky zápasy skupiny B a dve štvrťfinálové stretnutia.

Let z Paríža do Kolína trvá 75 minút a cesta rýchlovlakom medzi oboma mestami približne tri hodiny.

Dejiská MS 2017 v číslach:

LANXESS Aréna, Kolín
Kapacita: 18.500 divákov
Náklady na výstavbu: 153 mil. eur
Začiatok výstavby: júl 1996
Oficiálne otvorenie: október 1998

AccorHotels Aréna, Paríž
Kapacita:
20.300 divákov
Začiatok výstavby: november 1981
Rekonštrukcia: október 2015
Náklady na rekonštrukciu: 140 mil. eur
Oficiálne otvorenie: september 1984

Zdieľajte:
Pridal: Boris Silný
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články