Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

VIDEO+FOTO Keď Kanada tŕpla a Slovensko bolo blízko k olympijským medailám

VANCOUVER - Návrat k hokejovému turnaju mužov na Zimných olympijských hrách v kanadskom Vancouveri 2010.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Druhýkrát sa dejiskom najväčšieho zimného športového podujatia stala Kanada. V roku 1988 boli 15. ZOH v Calgary. O tom, že 21. budú vo Vancouveri rozhodol Medzinárodný olympijský výbor na svojom zasadnutí 2. júla 2003.

Keďže sa hokejový turnaj konal v Severnej Amerike, tak bolo zrejme, že po dotiahnutí detailov sa ho budú môcť po štvrtý raz v rade zúčastniť všetci hráči NHL.

21. ZIMNÉ OLYMPIJSKÉ HRY


(VANCOUVER: 12. – 28. FEBRUÁR 2010)

Slovenská reprezentácia si miestenku na turnaji zabezpečila postavením v rebríčku IIHF po MS 2008. Istotu účasti získalo vtedy deväť najlepších tímov v rebríčku, Slovensko ako ôsme. O zvyšné tri miestenky zabojovali ostatné tímy v kvalifikácii.

Hlavným trénerom Slovenska bol na ZOH Ján Filc, jeho asistentmi Ľubomír Pokovič a František Hossa. Spolu s generálnym manažérom Petrom Bondrom sa im podarilo dať dokopy silnú zostavu slovenských hokejistov. Kapitánom tímu sa stal Zdeno Chára, v mužstve nechýbali ani Žigmund Pálffy (vlajkonosič výpravy SR na otváracom ceremoniáli), Marián Hossa, Pavol Demitra, či pred olympiádou zranení Marián Gáborík a Miroslav Šatan.

Prvý zápas – streda 17.2.

V polovici úvodnej časti duelu išli do vedenia Česi, ale v 47. sekunde druhého dejstva bolo vyrovnané. Záver tretiny patril Česku. Po góle Jágra sa im podarilo využiť ešte presilovú hru pri vylúčení Cháru a vsietiť dve sekundy pred sirénou tretí zásah. Prvé dve tretiny derby boli strelecky vyrovnané, v tretej sa snažili útočiť najmä Slováci, ale brankára Vokouna už prekonať nedokázali.

SLOVENSKO – Česko 1:3 (0:1, 1:2, 0:1)
Góly: 21. Gáborík (Marián Hossa, Demitra) – 10. Eliáš (Havlát, Blaťák), 38. Jágr (Červenka), 40. Plekanec (Jágr, Židlický)

Vylúčení 6:4; presilovky 0:1; oslabenia 0:0; strely na bránku 35:24; brankári: Halák – Vokoun; 16924 divákov.

Druhý zápas – štvrtok 18.2.

Favorizovaní Rusi mali na ľade očividnú prevahu najmä v druhej tretine, v nej hrali aj viacero presiloviek. Tesne po skončení jednej z nich otvoril skóre Morozov. Slovákom lepšie vyšiel záver riadneho hracieho času a vynútili si predĺženie. V ňom gól nepadol a tak prišli na rad samostatné nájazdy. Hneď prvý premenil Stümpel, v druhej sérii naň odpovedal Ovečkin. Potom sa čakalo až do konca 7. série na 14. nájazd, kde pamätným kružnicovým oblúkom rozhodol o víťazstve Slovenska Pavol Demitra.

SLOVENSKO – Rusko 2:1 pp a sn (0:0, 0:1, 1:0 – 0:0, 1:0)
Góly: 50. Marián Hossa (Demitra, Marcel Hossa), rozhodujúci nájazd Demitra – 26. Morozov (Markov, Zinovjev)

Vylúčení 5:4; presilovky a oslabenia 0:0; strely na bránku 33:37; brankári: Halák – Bryzgalov; 17202 divákov.

Tretí zápas – sobota 20.2.

Do duelu po zranení naskočil už aj Šatan. Lotyšov viedol ako tréner Oleg Znarok. V stretnutí mali navrch od začiatku Slováci, keď využili hneď svoju prvú presilovú hru a potom postupne pridali aj ďalšie góly. Po vsietení štvrtého a piateho presného zásahu nebolo o víťazovi duelu najmenších pochýb. Halák vychytal čisté konto a Slovensko obsadilo v základnej skupine tretiu priečku so ziskom piatich bodov.

SLOVENSKO – Lotyšsko 6:0 (3:0, 2:0, 1:0)
Góly: 3. Višňovský (Stümpel, Zedník), 10. Zedník (Handzuš, Bartečko), 18. Stümpel (Pálffy), 22. Marián Hossa (Stümpel), 23. Handzuš, 58. Baranka (Štrbák, Handzuš)

Vylúčení 4:3; presilovky 2:0; oslabenia 0:0; strely na bránku 37:21; brankári: Halák – Masalskis; 17023 divákov.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Priamy postup do štvrťfinále si vybojovali USA, Švédsko, Rusko a Fínsko.

TABUĽKA SKUPINY A: 1. USA 9 bodov, 2. Kanada 5 b,
3. Švajčiarsko 3 b, 4. Nórsko 1 b

TABUĽKA SKUPINY B: 1. Rusko 7 bodov, 2. Česko 6 b,
3. SLOVENSKO 5 b, 4. Lotyšsko 0 b

TABUĽKA SKUPINY C: 1. Švédsko 9 bodov, 2. Fínsko 6 b,
3. Bielorusko 3 b, 4. Nemecko 0 b

Štvrtý zápas – kvalifikačné kolo – utorok 23.2.

Priebeh stretnutia ovplyvnil hrubý zákrok Tollefsena na Bartečka, po ktorom obaja dohrali. Slovensko potrestalo faul dvomi gólmi v následnej presilovke. Hneď po znížení Nórov sa podarilo Slovákom využiť aj ďalšiu početnú výhodu. Pomer striel bol v prvej časti 21:2 pre SR. Nóri postupne vyrovnali nielen hru, ale napokon aj skóre. Vyrovnávajúci zásah strelili sekundu pred koncom druhej tretiny. Záverečné dejstvo bolo pre Slovensko utrpením. Jediným svetlým zjavom, ako sa ukázalo neskôr i vykúpením, sa stal gól Šatana.

SLOVENSKO – Nórsko 4:3 (3:1, 0:2, 1:0)
Góly: 8. Handzuš (Gáborík, Marián Hossa), 10. Gáborík (Demitra, Chára), 19. Zedník (Stümpel, Pálffy), 49. Šatan (Višňovský, Zedník) – 19. Zuccarello Aasen (Holos), 28. Vikingstad (Thoresen, Zuccarello Aasen), 40. Bastiansen (Olimb, Thoresen)

Vylúčení 2:2 na 2 min., navyše Tollefsen (Nór.) 5+DKZ; presilovky 3:0; oslabenia 0:0; strely na bránku 40:19; brankári: Halák – Grotnes; 17583 divákov.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Bielorusi viedli od prvej minúty nad Švajčiarmi a skvelý Mezin ich držal v postupovej hre až do nájazdov. Kanaďania rozhodli tromi gólmi v úvode druhého dejstva. Česi zdolali Lotyšov v základnej skupine 5:2, keď v šiestej minúte to bolo už 3:0. Tentoraz v dvanástej viedli 2:0 a vyzeralo to na podobne jasnú záležitosť, ale potom napriek veľkému počtu striel Masalskisa nevedeli prekonať a Lotyši si v poslednej desaťminútovke vynútili predĺženie. V ňom rozhodol o štvrťfinálovej miestenke gól Krejčího.

OSTATNÉ VÝSLEDKY KVALIKAČNÉHO KOLA: Švajčiarsko – Bielorusko 3:2 pp a sn, Kanada – Nemecko 8:2, Česko – Lotyšsko 3:2 pp

Piaty zápas - štvrťfinále – streda 24.2.

Švédski obhajcovia zlata zo ZOH v Turíne 2006 si pripísali v základnej skupine plný počet bodov so skóre 9:2 a dopriali si pred štvrťfinále voľno, zatiaľ čo Slováci mali za sebou psychicky ťažký zápas s Nórmi. Od úvodu to bol vysoko taktický duel. Švédi sa aj vďaka vlastným vylúčeniam nevedeli dostať do tempa. Slováci vynikajúco bránili a hrozili rýchlymi protiútokmi. V 27. minúte dostalo Švédsko trest za príliš veľa hráčov na ľade a Slováci nielenže využili ponúknutú presilovku na otvorenie skóre, ale o 37 sekúnd neskôr strelili aj druhý gól. Švédi potom v rovnakom časovom rozmedzí vyrovnali. Demitrovi sa pri ďalšej výhode o jedného hráča podarilo vsietiť Lundqvistovi nádherný gól do šatne. Pomer streleckých pokusov bol v druhej tretine 12:4 pre Švédov, ale Slováci zo štyroch striel až tri dostali do bránky. V záverečnej časti malo prevahu opäť Švédsko, ale Slovensku sa podarilo využiť ojedinelý brejk po osi Demitra-Hossa-Kopecký na zvýšenie náskoku. Hoci v tej istej minúte ešte Švédi znížili, ale Haláka viackrát už neprekonali a tak sa zrodilo prekvapujúce vyradenie “Tre kronor“.

SLOVENSKO – Švédsko 4:3 (0:0, 3:2, 1:1)
Góly: 28. Gáborík (Marián Hossa, Demitra), 29. Sekera (Zedník, Pálffy), 40. Demitra (Chára, Marián Hossa), 50. Kopecký (Marián Hossa, Demitra) – 34. Hörnqvist (Forsberg), 35. Zetterberg (Enström), 50. Alfredsson (N. Bäckström, L. Eriksson)

Vylúčení 3:5; presilovky 2:0; oslabenia 0:0; strely na bránku 14:29; brankári: Halák – Lundqvist; 17493 divákov.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Američania sa dlho trápili so Švajčiarmi a až v posledných sekundách spečatili postup gólom do prázdnej bránky. Domáci Kanaďania ponížili Rusov, keď viedli rýchlo 3:0 a na začiatku druhého dejstva dokonca už 6:1. Fíni v strelecky vyrovnanom stretnutí s Čechmi rozhodli o svojom postupe dvomi gólmi v závere riadneho hracieho času.

OSTATNÉ VÝSLEDKY ŠTVRŤFINÁLE: USA – Švajčiarsko 2:0, Rusko – Kanada 3:7, Fínsko – Česko 2:0

Šiesty zápas - semifinále – piatok 26.2.

Potom ako Kanaďania rozstrieľali Rusov sa dalo očakávať, že im Slováci nebudú robiť väčšie problémy na ceste do finále. Slovenská defenzíva odolávala Kanade lepšie ako tá ruská, ale napriek tomu inkasovala v prvej tretine hneď dvakrát a po využitej presilovke pridali domáci na konci druhej časti aj tretí gól. Akoby sa uspokojili s náskokom a verili, že v treťom dejstve sa im nemôže nič stať. Prišli však góly Višňovského a Handzuša a hokejisti Kanady evidentne znervózneli a začali zmätkovať. Slováci potom mali šance aj na vyrovnanie, pri ktorých celá Kanada tŕpla. V posledných sekundách mohol Luonga prekonať Demitra, jeho vtedajší klubový spoluhráč z Vancouveru, ale nestalo sa tak.

SLOVENSKO – Kanada 2:3 (0:2, 0:1, 2:0)
Góly: 52. Višňovský (Stümpel), 56. Handzuš (Zedník, Šatan) – 14. Marleau (Weber, S. Niedermayer), 16. Morrow (Pronger, Getzlaf), 37. Getzlaf (Perry, Pronger)

Vylúčení 2:1; presilovky 0:1; oslabenia 0:0; strely na bránku 28:21; brankári: Halák – Luongo; 17799 divákov.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Američania rýchlo rozobrali Fínov a už v trinástej minúte viedli hrozivých 6:0. Stretnutie sa potom už iba dohrávalo.

PRVÉ SEMIFINÁLE: USA – Fínsko 6:1

Siedmy zápas - o bronz – sobota 27.2.

V stretnutí plnom vylúčení mali prvé dve presilové výhody Slováci. Nevyužili ich, zatiaľ čo strelecky aktívnejší Fíni hneď prvú áno. Druhé dejstvo patrilo Slovensku. Zužitkovalo dve presilovky, jednu päť na štyri i jednu päť na tri. V závere tretiny dostal Radivojevič trest 2+2 minúty za nedovolenú hru s vysokou hokejkou. Namiesto ofenzívneho tlaku Fínska sa do úniku dostal Hossa, prihral Demitrovi a ten v oslabení zvýšil vedenie Slovenska už na 3:1. Otrasení Fíni nezložili zbrane a keď im Slováci na začiatku tretej dvadsaťminútovky poskytli dvojitú početnú výhodu, tak sa gólom vrátili späť do zápasu. Po ňom nasledovali v rýchlom slede ďalšie dva presné zásahy, druhý z nich opäť presilovkový a Fíni dokonali obrat na 4:3. Slováci mohli odpovedať vo svojich presilovkách, ale nepodarilo sa im to. Fíni spečatili zisk cenného kovu gólom do opustenej bránky jedenásť sekúnd pred koncom. Slovenské sklamanie sa dalo krájať, tak blízko k medailám a predsa to nevyšlo.

SLOVENSKO – Fínsko 3:5 (0:1, 3:0, 0:4)
Góly: 30. Gáborík (Demitra, Chára), 36. Marián Hossa (Handzuš, Demitra), 39. Demitra (Marián Hossa) – 19. S. Salo, 46. Hagman (Timonen), 47. O. Jokinen (J. Ruutu), 49. O. Jokinen (Pitkänen, Kiprusoff), 60. Filppula (Timonen)

Vylúčení 9:7; presilovky 2:3; oslabenia 1:0; strely na bránku 22:33; brankári: Halák – Kiprusoff; 17322 divákov.

FINÁLE – nedeľa 28.2.

Vyvrcholenie turnaja prinieslo atraktívny súboj dvoch zámorských celkov. Vedenia sa ujali domáci. Potom nevyužili dve presilové hry a museli sa brániť oslabeniu. Krátko po jeho skončení zvýšili svoj náskok. Američanom sa podarilo znížiť a 25 sekúnd pred koncom riadneho hracieho času v hre bez brankára aj vyrovnať. Drámu v predĺžení rozhodla najväčšia kanadská hviezda – Sidney Crosby.

Kanada – USA 3:2 pp (1:0, 1:1, 0:1 – 1:1)
Góly: 13. Toews (Richards), 28. Perry (Getzlaf, Keith), 68. Crosby (Iginla) – 33. Kesler (Kane), 60. Parise (Langenbrunner, Kane)

Vylúčení 2:2; presilovky a oslabenia 0:0; strely na bránku 39:36; brankári: Luongo – Miller; 17748 divákov.

KONEČNÉ PORADIE: 1. Kanada, 2. USA, 3. Fínsko, 4. SLOVENSKO: Halák, Budaj, Staňa – Chára (kapitán), Baranka, Jurčina, Meszároš, Sekera, Štrbák, Višňovský – Bartečko, Cibák, Demitra, Gáborík, Handzuš, Marcel Hossa, Marián Hossa, Kopecký, Pálffy, Radivojevič, Šatan, Stümpel, Zedník, hlavný tréner: Ján Filc, 5. Švédsko, 6. Rusko, 7. Česko, 8. Švajčiarsko, 9. Bielorusko, 10. Nórsko, 11. Nemecko, 12. Lotyšsko

INDIVIDUÁLNE ŠTATISTIKY: najproduktívnejší hráči – 1. Pavol Demitra (SR; 3+7) 10 bodov, 2. Marián Hossa (SR; 3+6) 9 b, 3. Brian Rafalski a Zach Parise (USA; 4+4) 8 b, 5. Jonathan Toews (Kanada; 1+7) 8 b; najlepší strelci – 1. Jarome Iginla (Kanada) 5 gólov, 2. Tore Vikingstad (Nórsko) 4 góly ... Marián Gáborík 4 góly; top brankári – 1. Ryan Miller (USA) 94,56-percentná úspešnosť zákrokov, 2. Iľja Bryzgalov (Rusko) 94,23% ... 8. Jaroslav Halák 91,05%

INDIVIDUÁLNE OCENENIA: najužitočnejší hráč – Ryan Miller (USA); najlepší brankár – Ryan Miller (Kanada); najlepší obranca – Brian Rafalski (USA); najlepší útočník – Jonathan Toews (Kanada)

ALL STARS TURNAJA: Ryan Miller (USA) – Brian Rafalski (USA), Shea Weber (Kanada) – Jonathan Toews (Kanada), Zach Parise (USA), Pavol Demitra (SR)

VIDEO+FOTO Keď sa najlepší hráči sveta stretli v Soči: Kanadský triumf a slovenské vytriezvenie

Zdieľajte:
Zdroje informácií: iihf.com, hokejovysvet.sk; FOTO: TASR

Diskusia

Podobné články