Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Brain Rafalski bude uvedený do siene slávy amerického hokeja

Štyrom olympijským medailistom, vrátane dvoch hráčov a dvoch trénerov, sa tento rok dostane veľkej pocty. Za svoju záslužnú činnosť pri vytváraní hokeja v USA budú Brain Rafalski, bývala hokejistka Karyn Bye Dietzová a dvojica trénerov Jeffa Sauer a Lou Vairo uvedení do americkej hokejovej siene slávy.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Rafalski začínal s hokejom na univerzite vo Wisconsine (1991-95) ale svoj potenciál naplno ukázal až vo svojom pôsobení v NHL. V roku 1999 podpísal, ako voľný hráč, zmluvu s New Jersey kde odohral prvých 7 sezón v NHL. Rafalski hral za “diablov” 541-krát, strelil 44 gólov a celkovo nazbieral 311 bodov. S Devils takisto dosiahol veľkých úspechov, najmä v rokoch 2000 a 2003 keď sa tešil zo zisku Stanley Cupu. "Počas svojej kariéry som mal možnosť byť trénovaný jednými z najlepších obrancov všetkých čias ako Slava Fetisov, Scott Stevens, Ken Daneyko či hrať so Scottom Niedermayer v Devils," povedal Rafalski. "

Od roku 2007 obliekal Brain Rafalski dres Detroitu Red Wings a o rok neskôr sa opäť mohol tešiť zo zisku už tretieho Stanley Cupu. "Je obrovským vzorom pre menších obrancov, ktorí nie sú si istí, že majú na to aby hrali v NHL," povedal Ken Holland, generálny manažér Red Wings v roku 2011. Kariéru v NHL ukončil vo veku 37 rokov s bilanciou – 833 zápasov, 79 gólov a 436 asistencií a navyše je držiteľom troch cenných kovov zo ZOH v drese USA. Brain Rafalski bude uvedený do americkej hokejovej siene slávy 4.decembra 2014.

Ďalším oceneným bude Karyn Bye Dietzová, ktorá viedla ženskú americkú reprezentáciu na ZOH 1998 v Nagane i 2002 v Salt Lake City. "Je to neuveriteľné, ako ďaleko už ženský hokej prešiel, a ja si myslím, že ZOH 1998 boli tým správnym odrazovým mostíkom pre jeho rast," povedal Dietz.

Ocenenie taktiež neminie ani dvoch trénerov Jeffa Sauera a Lou Vaira.

Vairo dlhé roky slúžil ako riaditeľ špeciálnych projektov pre USA hokeja bol trénerom amerického olympijského tímu na ZOH v Sarajeve 1984 a tiež asistentom trénera v Salt Lake City 2002. Bol taktiež v roku 1994, dvakrát ocenený za jeho celoživotnú oddanosť hokeju.

Jeff Sauer má na svojou konte taktiež celý rad úspechov, no a o ten zatiaľ posledný sa zaslúžil na na paraolympijských hrách 2014 v Soči, keď so svojím hokejovým tímom získal zlatú medailu.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články